Barn med cøliaki

Barn med cøliaki

Hjelp, tenker du kanskje når barnet ditt får diagnosen. Men ikke få panikk, man kan leve et godt liv med cøliaki. 

I min familie så startet det hele med at jeg fikk cøliaki, og så 1,5 år senere så fikk eldstemann også påvist cøliaki. Jeg må være helt ærlig å si at da jeg selv fikk diagnosen så var det egentlig litt godt for da fikk jeg jo en forklaring på hvorfor formen hadde vært så dårlig og energien så lav. Men da eldstemann også fikk diagnosen så var det en litt annen reaksjon. Først kom skyldfølelsen, men etterhvert å ble det jo enklere for oss begge så lenge vi var halve familien som nå måtte leve glutenfritt. I dag vil jeg si at vi lever glutenfritt, hvertfall på hjemmebane, alle sammen.

Men hva gjør du når barnet ditt får diagnosen? Hvordan gjør du den nye hverdagen så enkel og håndterlig som mulig? Jeg vil si at i dag er det relativt enkelt å få til en glutenfritt diett da utvalget og tilbudet jo bare har blitt bedre og bedre. Du finner stort sett glutenferie alternativer i butikkene, alt fra de store dagligvare kjedene til de mindre nærbutikkene. Etterhvert har jo også butikksjefene sett at det er nyttig å høre på hva kundene ønsker og savner, og dermed velger å fylle hyllene med produkter de fleste kan spise.

Men en ting som fortsatt er en utfordring er at det er mye som erstattes av sukker og stivelse og dermed gjør de glutenfrie alternativene mindre næringsrike enn andre. Så det kan være et tips å ha et lite fokus på dette. Når en cøliaki diagnose er bekreftet så er det ofte mangel på flere viktige næringsstoffer som må bygges opp igjen. Her har heldigvis sykehusene fin oppfølging i forhold til barn og hvor møter med ernæringsfysiolog er en del av behandlingen.

Mitt tips er oggså å melde seg inn i Norsk Cøliakiforening, her kan du alltid be om råd og tips og de gjør sitt for å gjøre vår hverdag enklere. I tillegg er det flere likepersoner som jobber frivillig og som deler sine erfaringer og kunnskaper som igjen kan gjøre din overgang litt enklere. 

Informèr

Noe av det viktigste du kan gjøre overfor barnet ditt er å informere. Ta en prat med barnehage, skole, fritidsaktiviteter, venner, familie og forklar situasjonen. Vær samtidig på tilbudsiden om det skal arrangeres ting dersom du kjenner at enkelte blir usikre. 

Det samme gjelder jo om du får cøliaki i voksen alder. Det at de rundt deg vet om dine nye utfordringer kan bidra til at det faktisk blir enklere å håndtere og leve glutenfritt.

Rettigheter i barnehage/ skole/ Aks

Her har ncf laget en fin oversikt.

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha