Superenkel oppskrift på surdeigsrundstykker med vår Superbrød miks. Med hele 91% fullkorn er disse rundstykkene både mettende, næringsrike og snille med blodsukkeret. Surdeig gjør baksten enda mer næringsrik og tolereres i tillegg bedre av mange sammenlignet med vanlig gjær.
Surdeig
Glutenfritt, og uten gjær, kan jo fort bli dobbelt opp med prøvelser. Men har du først lykkes med surdeig så kan mulighetene være mange! Jeg fyller på med egnede oppskrifter etterhvert som de blir til, eller basert på tips fra dere så ikke nøl med å legge igjen en kommentar ;)
Samarbeide med Rebecca og @sourdoughwithrebecca har gitt masse påfyll av surdeig. Jeg anbefaler deg å følge hennes konto for mer inspirasjon på glutenfri surdeig! Hun har også publisert en e-bok som tar deg gjennom alle stegene for å lykkes med glutenfri surdeig - e-boken finner du via denne linken og kan varmt anbefales. Foreløpig er denne kun på engelsk, men bilder og beskrivelser gjør hele prosessen både inspirerende og enkel å følge for å lykkes med surdeig.
- Surdeigsrundstykker av Superbrød
- Krutonger av surdeig 30/04/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKrutonger av surdeigLes mer
Surdeigsbrød holder seg best om du oppbevarer det i et kjøkkenhåndkle, eller en brødpose, på kjøkkenbenken de første dagene. Etter det kan du skjære opp i skiver og fryse ned.
Om du lar brødet bli liggende litt for lenge kan det fort enda opp litt for hardt og litt for tørt. Da er hjemmelagede krutonger en perfekt løsning.
Enkelt er det også!
- Sitronkake med surdeig 17/04/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSitronkake med surdeigLes mer
En nydelig frisk og saftig sitronkake som smaker sommer 🍋 Den er perfekt for å bruke opp rester av surdeigsstarteren din, men kan selvsagt også lages uten surdeig.
Kaken er også uten egg, nøtter og melk, så denne passer til alle!
- Surdeigrundstykker 21/03/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigrundstykkerLes mer
Eltefrie surdeigsrundstykker er enkle å lage når du først har en aktiv surdeigsstarter, og er populære til frokost eller som tilbehør til supper, salater eller gryteretter. Disse rundstykkene er smakfulle, luftige og saftige. Lag deigen på kvelden og bak ut på morgenen eller la deigen fermentere mens du er på jobb og bak ut på kvelden. Enklere blir det ikke!
- Matpakkebrød med surdeig 01/03/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMatpakkebrød med surdeigLes mer
Et superenkelt surdeigsbrød til matpakken.
Oppskriften er laget for å være så enkel som mulig, slik at du kan komme i gang med brødbaking i hverdagen. Den inneholder en liten mengde surdeigsstarter, slik at deigen må heve lenge. Perfekt å sette deigen før du legger deg slik at du har nystekt brød til frokost. Eller sett deigen før du går på jobb på morgenen, så er brødet klart til å stekes når du kommer hjem.
- Amerikanske surdeigspannekaker 12/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerAmerikanske surdeigspannekakerLes mer
Amerikanske pannekaker til pannekakedagen 🥞 Vi deler en helt ny oppskrift på tykke, luftige amerikanske surdeigspannekaker.
En favoritt til frokost, toppet med rørte blåbær og lønnesirup.
Og - du kan selvsagt lage disse også uten surdeig - se oppskrift under.
- Surdeigspizza 25/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigspizzaLes mer
En tynn og sprø fullkorn surdeigspizza med nydelig smak. Glutenfri såklart!
Doble gjerne oppskriften når du først er i gang. Du kan også forsteke bunnen uten topping, så kjøle ned og fryse til senere. Da har du raskt et perfekt utganspunkt for en glutenfri surdeigspizza når fristelsen blir for stor.
- Enkel pizzabunn med surdeig 18/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEnkel pizzabunn med surdeigLes mer
Har du lyst på surdeigspizza, men vil gjøre det raskt og enkelt? Da har vi den perfekte oppskriften for deg! Du kan både bruke en aktiv surdeig, og overskuddsstarter.
Deigen er superenkel å jobbe med, trenger ingen heving og gir et vellykket resultat hver gang.
- Eltefritt surdeigsbrød med valnøtter 05/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefritt surdeigsbrød med valnøtterLes mer
Dette eltefrie superbrødet med surdeig og valnøtter er super på mange måter!
Ikke bare er det super næringsrikt og supersaftig, det er også superenkelt å lage! Du kan bruke surdeigsstarter rett fra kjøleskapet, enklere blir det ikke!
Det er likevel viktig at starteren din har fått mat minst én gang i løpet av de siste 7 dagene før du bruker den, slik at det fortsatt er relativt god aktivitet i den.
Du kan lese mer om Monicas Superbrød her
- Julehjerter 22/12/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerJulehjerterLes mer
Bak den 24. luken i adventskalenderen finner du oppskrift på nydelige vafler med pepperkakesmak.
Vaflene kan lages med eller uten surdeigsstarter. Smaker helt fantastisk med vaniljeyoghurt og valnøtter i lønnesirup.
Et lite tips: del vaflene opp i hjerter og lag juletre av vaffelhjertene til barna!
- Granola med pepperkakesmak 19/12/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGranola med pepperkakesmakLes mer
Bak den 20. luken i adventskalenderen finner du oppskrift på granola med smak av jul og vinter ☃️🍊
Den inneholder (overskudds)surdeigstarter, som gir en nydelig smak og ekstra sprø granola ❤️
- Julekake med surdeig 14/12/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerJulekake med surdeigLes mer
Idag deler vi oppskriften på julekake laget på surdeig.
Hjemmelaget julekake, eller julebrød, er en tradisjon for mange til jul, og smaker fantastisk med smør og brunost til en varm kopp kaffe.
- Brødkrans av surdeig 05/12/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBrødkrans av surdeigLes mer
Bak den sjette luken i adventskalenderen finner du oppskriften på saftige surdeigsrundstykker med quinoa, bokhvete og linfrø. Siden det er jul har vi laget en brødkrans av rundstykkene som gjør seg godt på julefrokostbordet. Passer også perfekt som tilbehør til julemiddagen. Og så er det jo veldig dekorativt! : )
- Safranbrød bakt på surdeig 02/12/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSafranbrød bakt på surdeigLes mer
💛 Safran gir en helt magisk, kraftig gulfarge og en delikat, varm smak ✨ Dette brødet er mindre søtt enn en julekake, og passer like godt på julebordet som til frokost en kald adventsmorgen ❄️🎄
- Knekkebrød med surdeig 21/11/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnekkebrød med surdeigLes mer
Har du rester av surdeig?
Bruk det til å lage disse supergode knekkebrødene med masse frø. Knekkebrød med surdeig er bare så godt, og vi vet at Monicas Rundstykker har blitt en ny favoritt hos mange! Denne oppskriften gir tynne og crispy knekkebrød, som både er mettende og nydelige på smak.
- Belgiske vafler med overskudd starter 19/11/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBelgiske vafler med overskudd starterLes mer
Belgiske vafler - det er jo bare godt det.
Her har vi brukt litt av dagens overskudd starter - helt perfekt løsning.
- Polarbrød med surdeig 13/11/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerPolarbrød med surdeigLes mer
Nå kan du endelig lage gode glutenfrie polarbrød som i tillegg er laget på surdeig! Her får du oppskriften på vår variant av de populære brødene.
Perfekt å oppbevare i fryseren, og smaker like godt til frokost som i matpakken, eller som mini-pizza bunn. Oppskriften gir 12 polarbrød.
- Surdeigsbrød med havre 10/11/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigsbrød med havreLes mer
Nybakt surdeigsbrød med et nydelig mønster - blir du fristet?
- Focaccia med surdeig 31/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFocaccia med surdeigLes mer
Surdeig gir denne focacciaen en nydelig, lett syrlig smak og en utrolig god og sprø skorpe.
Focacciaen er luftig og myk og passer perfekt ved siden av mange retter, som tilbehør til tapas eller som sandwich til lunsj.
- Sjokoladekake med overskudd starter 24/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSjokoladekake med overskudd starterLes mer
Når du lager din egen surdeigsstarter tar du av en del av starteren før den mates igjen på nytt. Hvis du allerede har en ferdig starter, men ikke baker så ofte, må du også kaste deler av den med jevne mellomrom, ellers må du bruke store mengder mel til matingen.
Men ikke kast overskuddsstarter! Det kan brukes i bl.a. vafler og knekkebrød, eller som vi har gjort her, i sjokoladekake. Surdeig og sjokolade passer veldig godt sammen, bare prøv selv! - Lag din egen Surdeigsstarter 24/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerLag din egen SurdeigsstarterLes mer
Denne oppskriften og fremgangsmåten har blitt til gjennom et samarbeide mellom Det Glutenfrie Verksted og @sourdoughbyrebecca.
En surdeigsstarter (også kalt surdeigskultur eller starterkultur) består hovedsakelig av villgjær og melkesyre- og eddiksyrebakterier som lever i et symbiotisk forhold. Starteren lages ved at du blander mel og vann, for så å la det stå og fermentere over tid i romtemperatur.
Ved å gi mikroorganismene næring, luft og riktig temperatur, vil de øke i antall og etter hvert bli til en surdeigsstarter som du kan bake med. Startkulturen (det vil si mikroorganismene i denne) holdes i live ved å mate den jevnlig.
Mikrobene i surdeigsstarteren omdanner karbohydratene i kornet til karbondioksid, organiske syrer og alkohol (fordamper under steking). Gassen er det som gjør at baksten hever. - Surdeig - glutenfri så klart! 19/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeig - glutenfri så klart!Les mer
Surdeigsbakst har blitt mer og mer populært de siste årene, men du tenker kanskje at det er helt umulig å lage glutenfri surdeig? Baking med surdeig er ikke et nytt fenomen, og det er fullt mulig å få til glutenfri surdeigsbakst!
Surdeigsbaking er faktisk den opprinnelige måten å bake brød på.
- Surdeigsbrød 17. mai 14/05/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigsbrød 17. maiLes mer
Det er ikke bare mulig å bake glutenfritt surdeigsbrød, det er også overraskende enkelt!
Som med all surdeigsbakst tar det tid, men resultatet er så verdt det! Denne oppskriften gir et smakfullt brød med god konsistens og holdbarhet. Og se så fint det ble med 17. mai tekst :)
- Sitronvafler med overskudd starter 23/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSitronvafler med overskudd starterLes mer
Enkelte dager er mer verdt å feire enn andre og Vaffeldagen er intet unntak.
Her har vi laget vafler med surdeig - en perfekt måte å bruke opp overskudds surdeig. Og fortvil ikke om du ikke har en surdeig i hus så lager du disse fint uten.
Denne oppskriften er også uten egg og kan lages melkefri.
- Gifler av surdeig 31/05/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGifler av surdeigLes mer
Glutenfrie gifler bakt med surdeig - overraskende godt dette også : )
Her forsøkte jeg meg på en vri uten å mate opp surdeigen i tillegg til at jeg lot deigen stå over natten.
Bildene taler for seg selv synes jeg.
- Bananbrød av surdeig og havremel 05/05/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBananbrød av surdeig og havremelLes mer
Om du er godt i gang med surdeigsbakst så har du kanskje begynt å lure på alternativer til ditt favorittbrød?
Det er så mange flinke folk der ute og en av de er Martine Sletmoen som driver Skillebekk Surdeig og som har gitt ut boken med samme navn. Der fant jeg nemlig en oppskrift på bananbrød! Og da kom jo ideen på å gi det et forsøk, men da selvsagt glutenfritt.
Er du generelt glad i bananbrød så bør du teste denne, i tillegg til at det er en smart måte å bruke overskuddsstarter på.
- Knekkebrød på overskudd starter 21/04/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnekkebrød på overskudd starterLes mer
Når du mater surdeigen vil du oppleve å måtte kaste deler av den om du ikke har en plan. Du kan fint bruke restene i en vaffel- eller pannekakerøre eller du lager de enkleste og beste knekkebrødene - se bare her!
- Surdeigs focaccia 11/01/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigs focacciaLes mer
Når du først har liv i surdeigen er det bare å utforske.
Denne gangen forsøkte jeg meg på focaccia - og det ble supervellykket og rett og slett utrolig digg. Perfekt tilbehør til supper og gryter, eller så enkelt som bare litt godt smør eller aioli til : )
- Surdeigsbrød fint 20/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeigsbrød fintLes mer
Nok et vellykket surdeigsbrød! Denne gangen med hjerter og kanskje et tips til neste gang du skal overraske noen til bursdag, Valentines eller en helt vanlig dag?
- Surdeigsboller 17/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarSurdeigsbollerLes mer
Nydelige boller, både saftige og gode og med en bittelitt smak av surdeig.
Har du surdeigen din igang anbefaler jeg deg å teste ut disse bollene :)
- Eltefritt Surdeigsbrød 29/09/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefritt SurdeigsbrødLes mer
Når først surdeigen er i gang er det bare "å smi mens jernet er varmt" og løsningen eltefritt + surdeig = himmelsk godt!
- Kanelknuter av surdeig inkl surdeigoppskrift 29/09/2020 - Det Glutenfrie Verksted 3 KommentarerKanelknuter av surdeig inkl surdeigoppskriftLes mer
Jeg lover deg, jeg har gjort mange forsøk på å få en surdeig igang.. Et ganske irriterende forløp må jeg innrømme, men så når den først sitter ja da er det bursdag og julaften på en gang :) ;)
Om du vegrer deg eller ikke har trua så velger jeg å dele hele oppskriften med deg her slik at du kan følge steg for steg, dag for dag og så ende opp med skikkelig digg bakst.
- Surdeig, glutenfri så klart! 03/04/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSurdeig, glutenfri så klart!Les mer
De siste ukene har vært så utenom det vanlige på alle måter. Uro på hva som skjer, ro i forhold til å samle familien og være sammen, og plutselig tid til å sette igang prosjekter som ellers kun har blitt med tanken eller aldri gjennomført grunnet hektiske dager, og selvsagt bekymringer på hva som kommer. Det beste du og jeg kan gjøre er å opprettholde en så god hverdag som mulig og følge de anbefalinger som myndighetene gir. På den måten kan vi bidra til å redusere smitten og sørge for at hverdagen snart er tilbake og så bra som mulig.
Dere som har fulgt Det Glutenfrie Verksted over tid husker sikkert mitt samarbeide med Julianne som driver bloggen Godt for magen. Rundt disse tider i fjor ga jeg henne utfordringen i å fikse en glutenfri surdeigstarter, en utfordring hun selvsagt løste. Les mer her: https://lyngstadernaering.no/?s=surdeigstarter
Forrige uke satte jeg altså igang og tenkte at nå er tiden inne for litt mer ro og fokus på kjøkkenet, og jeg fant frem oppskriften og fremgangsmåten til Julianne. Jeg fulgte denne slavisk og har nå faktisk en surdeigstarter som bobler av liv : ). Neste steg ble selve baksten og her får du tre varianter som jeg testet meg frem til og med inspirasjon hentet fra ulike kilder, disse gjengis i hver oppskrift. En annen ting som er positivt med surdeigsbakst er at behovet for gjær bortfaller - og gjær er jo noe som det har vært vanskelig å få tak i disse dager.
- Surdeigbrød - grovt og mektig
Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til på nettsiden til Gry Hammer - hun er dreven i dette med surdeig og jeg gjorde min tilnærming basert på mine favorittingredienser til et nyttig og godt brød. Og, dette brødet ble bare bedre og bedre etterhvert som dagene gikk og smaken fikk satt seg mer og mer. Veldig holdbart også.
Dette trenger du:
- 2 ss surdeigstarter
- 9,5 dl lunken vann
- 3 ts fiberhusk
- 1 ss lønnesirup
- 1/2 ts havsalt
- 0,25 dl smeltet smør
- 200 gram Bokhvetemel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
- 100 gram havregryn
- 100 gram Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
- 100 gram Rismel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
- 100 gram Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 dl knuste linfrø
- 1 dl knuste gresskarkjerner
- 1 dl knuste solsikkekjerner
- 2,5 dl solsikkekjerner
- 3 dl hele gresskarkjerner
- (bytt gjerne ut med andre frø og kjerner om du ønsker)
Dette gjør du:
1. Start med å knuse solsikkekjerner og gresskarkjerner i en blender
2. Mål opp og bland alle øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin og bland dette godt sammen i ca 10 min.
3. Kle en stor brødform (2 liter) med bakepapir og hell røren over i denne, alternativt fordel deigen i to brødformer for deigen er stor.
4. Sett så deigen inn i kald ovn og la den stå der i 6-7 timer.
5. Sett så ovnen på 160 grader.
5. Stek brødet på nederste rille i ca 2 timer og 10 min.
La brødet bli helt avkjølt før du skjærer i det. Dette er et mektig og tungt brød, og det kan fint oppbevares i et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Du vil oppleve at den sure smaken setter seg og mildner etterhvert. Her hos meg hadde vi brød i 4 dager (!) selv med fullt hus, og det holdt seg overraskende godt med kun oppbevaring i kjøkkenhåndkle.
- Surdeigbrød - fint
Nå som første forsøk gikk så bra så steg selvtilliten til å forsette. Det første brødet ble vel grovt og tungt så nå ble det et lyst brød. Denne med en litt annen fremgangsmåte, tidkrevende men med et veldig godt resultat. Inspo til denne fant jeg på sidene til godt.no
Dette trenger du:
- 40 gram surdeigstarter
- 390 gram lunkent vann
- 250-300 gram Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 5 gram salt
Dette gjør du:
- Start med å lage en surdeig som modner over tid (2-4 timer) og denne lager du med 40 gram starter, 30 gram finger lunkent vann og 30 gram Focaccia miks.
- Ha 350 gram lunkent vann i bollen med surdeig, bland sammen og la surdeigen løse seg opp i vannet.
- Tilsett så angitt mengde mel og bland til en jevn deig. Dekk til bollen og la heve i 1 time.
- Mål opp mengden salt og strø over deigen og bland godt. La så deigen hvile igjen i 1 time.
- Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Brett deigen over gjentatte ganger og ta den til slutt over i en liten brødform. Om deigen oppleves veldig klissete er det helt ok.
- La deigen stå på kjøkkenbenken over natten, dekket til med plast.
- Forvarm ovnen på full styrke i minimum 1 time hvor du har en rist midt i ovnen og en hel bakeplate på nederste rille.
- Sett brødet på rist og hell ca 4 dl kokende vann på bakeplaten før du setter inn brødformen.
- Senk temperaturen til 250 grader og stek i ca 40 min
- Avkjøles på rist
Samme med dette brødet - smaken mildnes om du oppbevarer i kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Digg med litt smør på og som tilbehør til suppe.
- Surdeigsbrød - Eltefritt
Jeg er veldig glad i miksen Eltefritt Brød og jeg tenkte at det var verdt en test med denne også. Jeg brukte her samme fremgangsmåte som for Surdeigsbrød - fint og det ble skikkelig godt. Sprø god skorpe, masse smak og holdbart.
Nå er det snart påske og en litt annerledes påske enn vanligvis for de fleste av oss. Mitt tips til deg; Start med å lage en surdeigstarter idag så kan du nyte hjemmelaget surdeigsbrød senere i påsken!?!
Ta vare! <3