En nydelig frisk og saftig sitronkake som smaker sommer 🍋 Den er perfekt for å bruke opp rester av surdeigsstarteren din, men kan selvsagt også lages uten surdeig.
Kaken er også uten egg, nøtter og melk, så denne passer til alle!
Glutenfritt, og uten gjær, kan jo fort bli dobbelt opp med prøvelser. Men har du først lykkes med surdeig så kan mulighetene være mange! Jeg fyller på med egnede oppskrifter etterhvert som de blir til, eller basert på tips fra dere så ikke nøl med å legge igjen en kommentar ;)
Samarbeide med Rebecca og @sourdoughwithrebecca har gitt masse påfyll av surdeig. Jeg anbefaler deg å følge hennes konto også for mer inspirasjon på glutenfri surdeig!
En nydelig frisk og saftig sitronkake som smaker sommer 🍋 Den er perfekt for å bruke opp rester av surdeigsstarteren din, men kan selvsagt også lages uten surdeig.
Kaken er også uten egg, nøtter og melk, så denne passer til alle!
Eltefrie surdeigsrundstykker er enkle å lage når du først har en aktiv surdeigsstarter, og er populære til frokost eller som tilbehør til supper, salater eller gryteretter. Disse rundstykkene er smakfulle, luftige og saftige. Lag deigen på kvelden og bak ut på morgenen eller la deigen fermentere mens du er på jobb og bak ut på kvelden. Enklere blir det ikke!
Et superenkelt surdeigsbrød til matpakken.
Oppskriften er laget for å være så enkel som mulig, slik at du kan komme i gang med brødbaking i hverdagen. Den inneholder en liten mengde surdeigsstarter, slik at deigen må heve lenge. Perfekt å sette deigen før du legger deg slik at du har nystekt brød til frokost. Eller sett deigen før du går på jobb på morgenen, så er brødet klart til å stekes når du kommer hjem.
Amerikanske pannekaker til pannekakedagen 🥞 Vi deler en helt ny oppskrift på tykke, luftige amerikanske surdeigspannekaker.
En favoritt til frokost, toppet med rørte blåbær og lønnesirup.
Og - du kan selvsagt lage disse også uten surdeig - se oppskrift under.
En tynn og sprø fullkorn surdeigspizza med nydelig smak. Glutenfri såklart!
Doble gjerne oppskriften når du først er i gang. Du kan også forsteke bunnen uten topping, så kjøle ned og fryse til senere. Da har du raskt et perfekt utganspunkt for en glutenfri surdeigspizza når fristelsen blir for stor.
Har du lyst på surdeigspizza, men vil gjøre det raskt og enkelt? Da har vi den perfekte oppskriften for deg! Du kan både bruke en aktiv surdeig, og overskuddsstarter.
Deigen er superenkel å jobbe med, trenger ingen heving og gir et vellykket resultat hver gang.
Dette eltefrie superbrødet med surdeig og valnøtter er super på mange måter!
Ikke bare er det super næringsrikt og supersaftig, det er også superenkelt å lage! Du kan bruke surdeigsstarter rett fra kjøleskapet, enklere blir det ikke!
Det er likevel viktig at starteren din har fått mat minst én gang i løpet av de siste 7 dagene før du bruker den, slik at det fortsatt er relativt god aktivitet i den.
Du kan lese mer om Monicas Superbrød her
Bak den 24. luken i adventskalenderen finner du oppskrift på nydelige vafler med pepperkakesmak.
Vaflene kan lages med eller uten surdeigsstarter. Smaker helt fantastisk med vaniljeyoghurt og valnøtter i lønnesirup.
Et lite tips: del vaflene opp i hjerter og lag juletre av vaffelhjertene til barna!
Bak den 20. luken i adventskalenderen finner du oppskrift på granola med smak av jul og vinter ☃️🍊
Den inneholder (overskudds)surdeigstarter, som gir en nydelig smak og ekstra sprø granola ❤️
Idag deler vi oppskriften på julekake laget på surdeig.
Hjemmelaget julekake, eller julebrød, er en tradisjon for mange til jul, og smaker fantastisk med smør og brunost til en varm kopp kaffe.
Bak den sjette luken i adventskalenderen finner du oppskriften på saftige surdeigsrundstykker med quinoa, bokhvete og linfrø. Siden det er jul har vi laget en brødkrans av rundstykkene som gjør seg godt på julefrokostbordet. Passer også perfekt som tilbehør til julemiddagen. Og så er det jo veldig dekorativt! : )
💛 Safran gir en helt magisk, kraftig gulfarge og en delikat, varm smak ✨ Dette brødet er mindre søtt enn en julekake, og passer like godt på julebordet som til frokost en kald adventsmorgen ❄️🎄
Har du rester av surdeig?
Bruk det til å lage disse supergode knekkebrødene med masse frø. Knekkebrød med surdeig er bare så godt, og vi vet at Monicas Rundstykker har blitt en ny favoritt hos mange! Denne oppskriften gir tynne og crispy knekkebrød, som både er mettende og nydelige på smak.
Belgiske vafler - det er jo bare godt det.
Her har vi brukt litt av dagens overskudd starter - helt perfekt løsning.
Nå kan du endelig lage gode glutenfrie polarbrød som i tillegg er laget på surdeig! Her får du oppskriften på vår variant av de populære brødene.
Perfekt å oppbevare i fryseren, og smaker like godt til frokost som i matpakken, eller som mini-pizza bunn. Oppskriften gir 12 polarbrød.
Nybakt surdeigsbrød med et nydelig mønster - blir du fristet?
Surdeig gir denne focacciaen en nydelig, lett syrlig smak og en utrolig god og sprø skorpe.
Focacciaen er luftig og myk og passer perfekt ved siden av mange retter, som tilbehør til tapas eller som sandwich til lunsj.
Når du lager din egen surdeigsstarter tar du av en del av starteren før den mates igjen på nytt. Hvis du allerede har en ferdig starter, men ikke baker så ofte, må du også kaste deler av den med jevne mellomrom, ellers må du bruke store mengder mel til matingen.
Men ikke kast overskuddsstarter! Det kan brukes i bl.a. vafler og knekkebrød, eller som vi har gjort her, i sjokoladekake. Surdeig og sjokolade passer veldig godt sammen, bare prøv selv!
Denne oppskriften og fremgangsmåten har blitt til gjennom et samarbeide mellom Det Glutenfrie Verksted og @sourdoughbyrebecca.
En surdeigsstarter (også kalt surdeigskultur eller starterkultur) består hovedsakelig av villgjær og melkesyre- og eddiksyrebakterier som lever i et symbiotisk forhold. Starteren lages ved at du blander mel og vann, for så å la det stå og fermentere over tid i romtemperatur.
Ved å gi mikroorganismene næring, luft og riktig temperatur, vil de øke i antall og etter hvert bli til en surdeigsstarter som du kan bake med. Startkulturen (det vil si mikroorganismene i denne) holdes i live ved å mate den jevnlig.
Mikrobene i surdeigsstarteren omdanner karbohydratene i kornet til karbondioksid, organiske syrer og alkohol (fordamper under steking). Gassen er det som gjør at baksten hever.
Surdeigsbakst har blitt mer og mer populært de siste årene, men du tenker kanskje at det er helt umulig å lage glutenfri surdeig? Baking med surdeig er ikke et nytt fenomen, og det er fullt mulig å få til glutenfri surdeigsbakst!
Surdeigsbaking er faktisk den opprinnelige måten å bake brød på.
Det er ikke bare mulig å bake glutenfritt surdeigsbrød, det er også overraskende enkelt!
Som med all surdeigsbakst tar det tid, men resultatet er så verdt det! Denne oppskriften gir et smakfullt brød med god konsistens og holdbarhet. Og se så fint det ble med 17. mai tekst :)
Enkelte dager er mer verdt å feire enn andre og Vaffeldagen er intet unntak.
Her har vi laget vafler med surdeig - en perfekt måte å bruke opp overskudds surdeig. Og fortvil ikke om du ikke har en surdeig i hus så lager du disse fint uten.
Denne oppskriften er også uten egg og kan lages melkefri.
Om du er godt i gang med surdeigsbakst så har du kanskje begynt å lure på alternativer til ditt favorittbrød?
Det er så mange flinke folk der ute og en av de er Martine Sletmoen som driver Skillebekk Surdeig og som har gitt ut boken med samme navn. Der fant jeg nemlig en oppskrift på bananbrød! Og da kom jo ideen på å gi det et forsøk, men da selvsagt glutenfritt.
Er du generelt glad i bananbrød så bør du teste denne, i tillegg til at det er en smart måte å bruke overskuddsstarter på.
Når du mater surdeigen vil du oppleve å måtte kaste deler av den om du ikke har en plan. Du kan fint bruke restene i en vaffel- eller pannekakerøre eller du lager de enkleste og beste knekkebrødene - se bare her!
Når du først har liv i surdeigen er det bare å utforske.
Denne gangen forsøkte jeg meg på focaccia - og det ble supervellykket og rett og slett utrolig digg. Perfekt tilbehør til supper og gryter, eller så enkelt som bare litt godt smør eller aioli til : )
Nok et vellykket surdeigsbrød! Denne gangen med hjerter og kanskje et tips til neste gang du skal overraske noen til bursdag, Valentines eller en helt vanlig dag?
Nydelige boller, både saftige og gode og med en bittelitt smak av surdeig.
Har du surdeigen din igang anbefaler jeg deg å teste ut disse bollene :)
Når først surdeigen er i gang er det bare "å smi mens jernet er varmt" og løsningen eltefritt + surdeig = himmelsk godt!
Jeg lover deg, jeg har gjort mange forsøk på å få en surdeig igang.. Et ganske irriterende forløp må jeg innrømme, men så når den først sitter ja da er det bursdag og julaften på en gang :) ;)
Om du vegrer deg eller ikke har trua så velger jeg å dele hele oppskriften med deg her slik at du kan følge steg for steg, dag for dag og så ende opp med skikkelig digg bakst.
De siste ukene har vært så utenom det vanlige på alle måter. Uro på hva som skjer, ro i forhold til å samle familien og være sammen, og plutselig tid til å sette igang prosjekter som ellers kun har blitt med tanken eller aldri gjennomført grunnet hektiske dager, og selvsagt bekymringer på hva som kommer. Det beste du og jeg kan gjøre er å opprettholde en så god hverdag som mulig og følge de anbefalinger som myndighetene gir. På den måten kan vi bidra til å redusere smitten og sørge for at hverdagen snart er tilbake og så bra som mulig.
Dere som har fulgt Det Glutenfrie Verksted over tid husker sikkert mitt samarbeide med Julianne som driver bloggen Godt for magen. Rundt disse tider i fjor ga jeg henne utfordringen i å fikse en glutenfri surdeigstarter, en utfordring hun selvsagt løste. Les mer her: https://lyngstadernaering.no/?s=surdeigstarter
Forrige uke satte jeg altså igang og tenkte at nå er tiden inne for litt mer ro og fokus på kjøkkenet, og jeg fant frem oppskriften og fremgangsmåten til Julianne. Jeg fulgte denne slavisk og har nå faktisk en surdeigstarter som bobler av liv : ). Neste steg ble selve baksten og her får du tre varianter som jeg testet meg frem til og med inspirasjon hentet fra ulike kilder, disse gjengis i hver oppskrift. En annen ting som er positivt med surdeigsbakst er at behovet for gjær bortfaller - og gjær er jo noe som det har vært vanskelig å få tak i disse dager.
Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til på nettsiden til Gry Hammer - hun er dreven i dette med surdeig og jeg gjorde min tilnærming basert på mine favorittingredienser til et nyttig og godt brød. Og, dette brødet ble bare bedre og bedre etterhvert som dagene gikk og smaken fikk satt seg mer og mer. Veldig holdbart også.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
1. Start med å knuse solsikkekjerner og gresskarkjerner i en blender
2. Mål opp og bland alle øvrige ingredienser i en kjøkkenmaskin og bland dette godt sammen i ca 10 min.
3. Kle en stor brødform (2 liter) med bakepapir og hell røren over i denne, alternativt fordel deigen i to brødformer for deigen er stor.
4. Sett så deigen inn i kald ovn og la den stå der i 6-7 timer.
5. Sett så ovnen på 160 grader.
5. Stek brødet på nederste rille i ca 2 timer og 10 min.
La brødet bli helt avkjølt før du skjærer i det. Dette er et mektig og tungt brød, og det kan fint oppbevares i et kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Du vil oppleve at den sure smaken setter seg og mildner etterhvert. Her hos meg hadde vi brød i 4 dager (!) selv med fullt hus, og det holdt seg overraskende godt med kun oppbevaring i kjøkkenhåndkle.
Nå som første forsøk gikk så bra så steg selvtilliten til å forsette. Det første brødet ble vel grovt og tungt så nå ble det et lyst brød. Denne med en litt annen fremgangsmåte, tidkrevende men med et veldig godt resultat. Inspo til denne fant jeg på sidene til godt.no
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Samme med dette brødet - smaken mildnes om du oppbevarer i kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken. Digg med litt smør på og som tilbehør til suppe.
Jeg er veldig glad i miksen Eltefritt Brød og jeg tenkte at det var verdt en test med denne også. Jeg brukte her samme fremgangsmåte som for Surdeigsbrød - fint og det ble skikkelig godt. Sprø god skorpe, masse smak og holdbart.
Nå er det snart påske og en litt annerledes påske enn vanligvis for de fleste av oss. Mitt tips til deg; Start med å lage en surdeigstarter idag så kan du nyte hjemmelaget surdeigsbrød senere i påsken!?!
Ta vare! <3