Det er ikke godt nok at maten bare er glutenfri, den må også være sunn og god!
Da jeg fikk cøliaki, gikk det ikke lang tid før jeg savnet glutenfrie produkter med god smak og næringsrike ingredienser. Dette ble starten på Det Glutenfrie Verksted.
Når jeg tenker tilbake på tiden da jeg selv fikk cøliaki, husker jeg det som en ganske tøff periode hvor ørene hang og hverdagen føltes litt uoverkommelig. I ettertid har jeg skjønt at den følelsen hadde noe med at tarmtottene ikke spilte helt på lag med resten av kroppen, og at viktige næringsstoffer rett og slett sklei gjennom kroppen uten at de ble gjort nytte av.
Det er ikke godt nok at maten bare er glutenfri, den må også være sunn og god!
Da jeg fikk cøliaki, gikk det ikke lang tid før jeg savnet glutenfrie produkter med god smak og næringsrike ingredienser. Dette ble starten på Det Glutenfrie Verksted.
Flere av dere følger spent med på arbeidet som gjøres og forskningen på cøliaki.
Det Glutenfrie Verksted har tatt initiativet til spennende forskningsprosjekt sammen med OsloMet og UiO og nå er de to første artiklene fra vårt samarbeide publisert.
For hver pose solgt av bakemiksene fra Det Glutenfrie Verksted doneres det kr 1,- til forskning, og mange av dere bidrar i stor grad til at vi får til dette.
Her kommer det en liten oppdatering på hva som skjer og hvor langt våre forskere på Rikshospitalet og K.G. Jebsen-senter for cøliakiforskning har kommet presentert av forsker og administrativ koordinator ved forskningssenteret, Jorunn Stamnæs.
Og, det er også hun som har laget de flotte, kreative illustrasjonene som gjør det hele ganske mye enklere å forstå.
Forskning krever både tid og penger. Men god forskning er nødvendig for å utvikle behandling og er verdt å vente på!
Siden januar 2018 har vi allerede samlet inn nok penger til at Universitetet i Oslo kunne investere i en lab-sentrifuge og reagenser som skal hjelpe forskerne med å finne sykdomsrelevante immunceller rett fra blodprøver.
Når jeg tenker tilbake på tiden da jeg selv fikk cøliaki, husker jeg det som en ganske tøff periode hvor ørene hang og hverdagen føltes litt uoverkommelig. I ettertid har jeg skjønt at den følelsen hadde noe med at tarmtottene ikke spilte helt på lag med resten av kroppen, og at viktige næringsstoffer rett og slett sklei gjennom kroppen uten at de ble gjort nytte av.
Forskningsmiljøet ved Universitet i Oslo og Oslo Universitets Sykehus er faktisk et av verdens ledende miljøer innen forskning på cøliaki.