SøT BAKST

I tilegg til å savne godt, glutenfritt brød så er vel søt gjærbakst nummer to i rekken? Det å få til vellykket gjærbakst kan være en utfordring selv med vanlig bakst, men må du bake glutenfritt så er det viktig med gode råvarer og litt ekstra tålmodighet (hvertfall i starten). Gjærbakst er et bakverk som kan varieres i det uendelige, og du kan lage alt fra boller med eggekrem og vanlige rosinboller til mer kreative varianter. Alle mine oppskrifter er basert på naturlige, økologiske råvarer, og jeg er stolt av å kunne tilby litt sunnere bakemikser for deg som ønsker, eller trenger glutenfri mat.

EN MIKS SOM GIR UTALLIGE MULIGHETER

Min glutenfrie Søt Bakemiks er et glimrende utgangspunkt for mange ulike typer bakst. Jeg har samlet noen deilige forslag her, for eksempel melkefrie boller, bringebær bollekake, glutenfri eplekake og bollesnurr, og håper dette kan inspirere deg til å finne nye favoritter.

  • Arme riddere - glutenfrie så klart!
    23/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Arme riddere - glutenfrie så klart!

    Overraske noen med en søt start på dagen? Arme riddere er løsningen :)

     

    Her har vi tatt utganspunkt i vår Brioche - perfekt løsning om du har noen skiver til overs ;) 

    Les mer
  • Horn med fikenfyll
    16/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Horn med fikenfyll

    Horn med fikenfyll ✨

    Horn er ganske så enkelt å lage og er fristende både til frokost og i matpakken. Disse passer også godt i tursekken! Fikensyltetøyet er fantastisk godt, og det du har til overs kan brukes som pålegg.

    Les mer
  • Halloween søte boller
    15/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Halloween søte boller

    Oktober og Halloween! Lag disse søte og knallgode bollene som ser ut som gresskar🎃 Søte både til pynt og som bakst. 

     

    Les mer
  • Sjokolade Babka
    29/09/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sjokolade Babka

    Sjokolade Babka fylt med en myk, deilig sjokolade og daddelblanding bakt i brødform. En perfekt smakfull og nydelig søt bakst til helgen

    Les mer
  • Snurrer med vaniljekrem og blåbær
    20/08/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Snurrer med vaniljekrem og blåbær

    Når august gir deg blåbær og du kan sette en eltefri deig med Søt Bakemiks, ja da blir en augustdag helt perfekt.

    Les mer
  • Boller med gulrot og solsikkekjerner
    31/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Boller med gulrot og solsikkekjerner

    Myke boller med finrevet gulrot og solsikkekjerner. Et “must try”, så godt! 

    Denne kombinasjonen har vi delt oppskrift på tidligere. Men her er det flere metoder å by på så disse må du bare teste! :)

    Her deler vi en vanlig, og en vegansk variant i tillegg til to fremgangsmåter; tangzhong og eltefri. Tangzhong metoden gir veldig saftige og luftige boller som holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter at de har kommet ut av ovnen. Eltefri er superenkelt, med mindre gjær og ganske enkelt supergodt!

     

    Les mer
  • Eltefrie vaniljesnurrer
    26/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 2 Kommentarer
    Eltefrie vaniljesnurrer

    Sett deigen i kveld og bak ut de deiligste vaniljesnurrene i morgen. Eller du setter deigen til frokost og baker ut når du er tilbake fra jobb eller dagens gjøremål. 

    Så enkelt og fantastisk godt. Lite gjær er det også!

    Les mer
  • Eltefrie skoleboller med hjemmelaget vaniljekrem
    14/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefrie skoleboller med hjemmelaget vaniljekrem

    Glutenfrie skoleboller med masse digg vaniljekrem som du også kan forberede ved å sette deigen kvelden i forveien. Sååå enkelt og såååå godt!

    Les mer
  • Boller med vanilje- og rabarbra fyll, tangzhongboller
    08/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Boller med vanilje- og rabarbra fyll, tangzhongboller

    Tangzhongboller med vanilje- og rabarbrafyll, helt perfekt til sommeren. Denne bakemetoden gir veldig saftige og luftige boller og de holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter at de har kommet ut av ovnen. Dette er de beste glutenfrie bollene vi har bakt! Har du ikke prøvd tangzhong metoden før, anbefaler vi deg på det varmeste. De kan selvfølgelig lages uten fyll også. Her deler vi også en vegansk variant som blir minst like god.

    Les mer
  • Nøttepålegg
    02/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Nøttepålegg

    Hjemmelaget nøttepålegg er så mye enklere å få til enn hva du tror - bare prøv. I tillegg er den litt smartere enn butikkjøpt, da den kun er søtet med dadler. 

    Perfekt kombinert på nybakte rundstykker eller brød, eller som fyll i Sjokoladesnurrkaken :) 

    Les mer
  • Fletteboller med bjørnebær og et dryss pekannøtter Fletteboller med bjørnebær og et dryss pekannøtter
    06/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Fletteboller med bjørnebær og et dryss pekannøtter

    Noen ganger har man bare lyst på noe hjemmebakt og godt. 

    Prøv disse flettebollene med bjørnebær og et dryss pekannøtter - vi tror ikke du vil angre :)

    Les mer
  • Safrankrans
    12/12/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Safrankrans

    Hvorfor ikke gjøre en vri på årets lussekatter og heller bake en fristende safrankrans?

    Jeg personlig synes lussekatter fort blir litt tørt og kjedelig (med mindre du ser bort fra selve bakingen da ;)) og derfor var det morsomt å teste ut en ny variant. 

    Og deigen! Helt magisk å jobbe med!

    Les mer
  • Eltefri eplefocaccia Eltefri eple focaccia
    26/10/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefri eple focaccia

    Dagens oppskrift ble til etter å ha bladd i Potetkokeboka til Ina Johansen fra @matpaabordet hvor hun bruker potetrester i flere oppskrifter. Og er det noe de fleste har enda mer fokus på om dagen så er det å bruke opp rester og kaste mindre mat. 

    Så kok noen ekstra poteter til middag og sett deigen så fort potetene er kalde : )

    Les mer
  • Snurrer med pistasjsmør
    02/01/2022 - Det Glutenfrie Verkted 0 Kommentarer
    Snurrer med pistasjsmør

    Deilige snurrer i ny utgave - snurrer med pistasjsmør!

    De siste gangen jeg har bakt med gjærdeig har jeg valgt å bake eltefritt, eller kaldheving om du vil. Jeg blander sammen alle ingrediensene uten å varme opp noe, tilsetter kun 1 ts tørrgjær og lar deigen stå over natten. 

    Tips! Om du ikke har tid til å vente så baker du som vanlig gjærbakst - følg fremgangsmåten på bakemiksen. 

    Så enkelt! Og vannvittig godt :)

    Les mer
  • Snurrer med vaniljekrem og solbær Snurrer med myk vaniljekrem og solbær
    09/08/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Snurrer med myk vaniljekrem og solbær

    Bær rett fra busken, litt vaniljekrem i kombinasjon med søt, deilig gjærbakst. Denne kombinasjonen vil du bare prøve ut.

    Les mer
  • Eltefrie boller med revet gulrot og solsikkekjerner
    15/06/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Eltefrie boller med revet gulrot og solsikkekjerner

    Eltefrie boller? Boller med revet gulrot?

    Ja, det er både superenkelt og supergodt - bare prøv denne oppskriften! Glutenfri, så klart!

    Les mer
  • Surdeigsboller
    17/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 1 Kommentar
    Surdeigsboller

    Nydelige boller, både saftige og gode og med en bittelitt smak av surdeig.

    Har du surdeigen din igang anbefaler jeg deg å teste ut disse bollene :)

     

    Les mer
  • Tangzhong boller - glutenfritt så klart!
    03/10/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Tangzhong boller - glutenfritt så klart!

    Dette er rett og slett de beste bollene jeg har bakt etter jeg fikk cøliaki! De er luftige og myke, smaker fantastisk og holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter de har kommet ut av ovnen. For godt til å være sant tenker nok du også ; )

    Jeg anbefaler deg på det varmeste å prøve denne oppskriften og fremgangsmåten!

    Les mer
  • Sommerboller
    07/07/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sommerboller

    Sommerboller! Så utrolig digg med boller fylt med masse vaniljekrem og pyntet med sommerens bær! Søt Bakemiks er miksen som gjør denne oppskriften på enkel, smakfull og vellykket. 

    Les mer
  • Glutenfrie vaniljeboller Glutenfrie vaniljeboller
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 Kommentar
    Glutenfrie vaniljeboller

    Supergode boller fylt med vaniljekrem! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pakke fersk gjær
    • 2 dl melk
    • 143 gram kesam eller soyayoghurt
    • 25 gram smør, smeltet
    • 1 pk Piano vaniljekrem – eller lag din egen hjemmelagede vaniljekrem ved å følge denne linken .
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen – sett deigen til heving 30-45 min.
    • Legg en silikon/ bakematte på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen, elt med litt ekstra mel om nødvendig.
    • Del opp deigen i 12 like deler.
    • Ta en del av gangen og lag en bolle som du så trykker flat.
    • Ta en spiseskje med vaniljekrem og legg på i midten av leiven.
    • Brett så deigen rundt kremen og legg på stekebrett kledd med bakepapir med skjøten ned.
    • Etterhev i ca 30 min.
    • Pensel med egg (ikke nødvendig)
    • Stekes på 210 grader 10-15 min. Følg med på tiden.
    • Avkjøles på rist

    Dryss litt melis over eller pynt med melisglasur og nyyyt :)

    Les mer
  • Prinsessekake Prinsessekake
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Prinsessekake

    Hvem ønsker seg ikke en ekte prinsessekake?

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks
    • 1 pk Tine vaniljekrem (eller du lager den selv fra bunn av)
    • 1 kakeform 24 cm
    • Smør
    • Kanel
    • Sukker
    • 1 egg
    • Melis

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten beskrevet på posen.
    • Hev deigen i 30-60 min i bakebollen.
    • Legg deigen på en silikonmatte, da sparer du deg for mulig gris. Ha litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig.
    • Kjevl ut ca 1/3 av deigen til en rund leiv og legg i bunn av smurt kakeform eller kle formen med bakepapir. Trykk deigen litt oppover kanten.
    • Smør så på ett lag med vaniljekrem.
    • Kjevle ut resten av deigen til en rektangulær leiv, smør på mykt smør, dryss på kanel og litt sukker.
    • Rull sammen deigen og del opp ca 3 cm tykke boller.
    • Disse legges så i formen. Start med tre i midten og fordel resten rundt.
    • Det kan godt være litt luft siden deigen skal etterheve ca 30 min.
    • Lag en grop i hver bolle og legg på en god skje med vaniljekrem.
    • Pensles med egg (ikke nødvendig) før du steker den på 200 grader i ca 30 min.

    Avkjøles på rist før du pynter med melis. Nytes!

    Og om du er usikker på om du får til denne så ta en titt på filmen vi har laget - der ser du hvor enkelt du kan bake en nydelig prinsessekake : )

    Les mer
  • Boller med bær Boller med bær
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Boller med bær

    Boller med bær – en ny favoritt! Så fantastisk godt, lekkert å se på og nydelig å servere. Denne bør du prøve! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 2 dl melk/ alternativt laktosefritt eller soyamelk
    • 25 gram smeltet smør
    • 143 gram kesam (1/2 boks)/ alternativt laktosefri eller soyayoghurt
    • 1,5 ts kardemomme
    • Til fyll trenger du:
    • creme fraiche og/ eller vaniljekrem
    • syltetøy
    • friske eller frosne bær
    • nøtter (pistasj, pekan og mandler)
    • melis

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen
    • Pass på at kesam, smør og melk har samme temperatur (fingerlunkent) når du tilsetter gjær
    • Blandes godt i kjøkkenmaskin, minimum 5 min.
    • Sett deigen til heving ca 45 min
    • Form 12 små, eller færre og større boller
    • Sett på et stekebrett kledd med bakepapir
    • Sett til heving ca 30 min
    • Sett ovnen på 200 grader
    • Bruk en skje til å forme grop i hver bolle
    • Legg litt syltetøy og en klatt creme fraiche eller vaniljekrem i hver bolle (jeg tok halvparten av bollene med creme fraiche og resten med vaniljekrem – like gode begge to;))
    • Fyll på med friske/ frosne bær og strø til slutt hakkede nøtter på toppen
    • Stekes i 12-15 min – følg med på tiden

    Avkjøles lett på rist, dryss på litt melis og nyt! <3

    Les mer
  • Fastelavenskrans Fastelavenskrans
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Fastelavenskrans

    Fastelaven er dagen å kose seg med nybakte boller fylt med krem og et lite melisdryss. Inviter gjengen din med på baking, og inviter noen på kaffe og boller?! Lag din egen fastelavenkrans og gjerne noen ekstra boller så skal du se det blir fastelavensfest. Ønsker du en større krans eller flere boller ved siden av dobler du bare oppskriften! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 dl melk eller laktosefri melk
    • 1,5 dl (143 gram) kesam eller soyayoghurt
    • 20 gram smeltet smør
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
    • 3 dl fløte
    • Melis
    • Kakeform str 24 cm
    • Bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på posen. Pass på at alle våte ingredienser er fingrevarme når du tilsetter miks og gjær (så du ikke dreper gjæren og får harde, tørre boller)
    • Kle kakeformen med bakepapir.
    • Etter at deigen har hevet triller du 10 like store boller. Dette gjør du enkelt med hendene da deigen er perfekt satt sammen til nettopp det.
    • «Kle» kakeformen med bollene lagt i ring, lik bildet.
    • Det ble to boller til overs for meg, som jeg da stekte ved siden av.
    • Sett til ny heving, ca 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader.
    • Pensle med egg (ikke nødvendig).
    • Stekes i 10-15 min, men følg med på tiden.
    • Avkjøles på rist mens du lager krem. Du kan selvsagt fylle med andre favoritter om du har det.
    • Ta av ringen på kakeformen og bruk en lang, skarp kniv til å dele kransen likt. Skulle det «skjære seg» så kan du fint dele kransen opp i bollebiter for så å sette den sammen igjen etter du har fylt med krem.
    • Dryss litt melis på toppen, start fastelavensfesten og nyt! 

    Happy Fastelaven! :)

    Les mer
  • Bollebrød Bollebrød
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bollebrød

    En artig vri på bollebakingen – og helt klart verdt en bakst! 

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 20 gram smør
    • 145 gram kesam
    • 2 dl melk
    • 2 epler
    • 2 ts kanel
    • 1 brødform
    • 1 bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på posen. Pass på at alt du tilsetter er lunkent. En enkel måte å sørge for det på er å blande kesam, melk og smør i en liten kjele og varme opp til lik temperatur før du tilsetter bolle miksen.
    • Sett til heving 30 min før du tar deigen og kjevler ut til en leiv som om du skal bake kanelsnurrer. Ha gjerne litt ekstra glutenfritt mel tilgjengelig dersom du synes deigen er for klissete. Ofte holder det å ta litt på selve kjevla før man starter.
    • Skjær så opp 3-4 passe leiver som har størrelse lik brødformen (lengde og bredde), strø så kanel, hakkede eplebiter og litt sukker før du legger de lag vis opp i brødformen. 
    • Sett så til ny heving. ca 30 min før du steker midt i ovnen på 200 grader over- og undervarme i ca 45 min.
    • Avkjøles på rist før du skjærer opp og eventuelt pynter med litt melisglasur.

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Sjokoladesnurrer Sjokoladesnurrer
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sjokoladesnurrer

    Lørdager, uten planer, er vel de beste dagene? Jeg er ihvertfall veldig glad i lørdager, og kanskje i overkant glad i å bake. Tester ut nye muligheter og kombinasjoner til mine mikser og i dag var det sjokoladesnurrer som var i hodet. Jeg finner stadig inspirasjon på nettet, på alle mat bloggere og tips som legges ut. De fleste er jo ikke glutenfrie, men det er det jo relativt enkelt å gjøre noe med. Disse sjokoladesnurrene ble en suksess – og her har du fremgangsmåten.

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 2 dl melk (kan erstattes med laktosefri melk)
    • 1/2 pk fersk gjær eller 1 pose tørrgjær (jeg må innrømme jeg synes fersk gjør gir best resultat og det sier jeg etter at jeg lenge har ment at tørrgjør fungerer like bra..)
    • 1/2 boks Kesam (ca 143g) (kan også erstattes med soyayoghurt)
    • 20 gram smeltet meierismør
    • 3 ss mykt smør
    • 1,5 ss kakao
    • Litt brunt sukker
    • Sjokoladebiter (Hakket kokesjokolade eller ferdig sjokoladebiter)
    • Bakeark

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på miksen. NB! Pass på at alt er lunkent når du tilsetter – bland melk, kesam og smør og varm det opp i samme kjele).
    • La deigen heve ca 30 min i bakebollen før du kjevler ut deigen som om du skal lage kanelboller. Bland mykt smør med kakao og litt sukker. Smak deg frem her til hvor søtt du ønsker fyllet. Smør dette utover den ene halve delen og brett så den andre halvdelen over denne.
    • Skjær så passe tykke remser som du så tvinner rundt og legger på stekebrett kledd med bakepapir. Sett til ny heving før du eventuelt pensler meg sammenpisket egg, og setter til steking midt i ovnen på 200 grader, over- og under varme. Steketid ca 15 min, men følg med.
    • Avkjøles kjapt på rist før du inviterer din gjeng til en glutenfri, superdigg sjokoladesnurr! 

    God fornøyelse!

    Les mer
  • Skoleboller Skoleboller
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Skoleboller

    Bolle miksen er forbedret og ny forbedret utgave er lansert Søt Bakemiks. Disse skolebollene kan absolutt anbefales!

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks
    • 1,5 dl Kesam
    • 20 g smør
    • 2 dl melk
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 krt vaniljekrem eller du lager den fra bunn om du har tid og lyst

    Dette gjør du:

    • Følg samme fremgangsmåte som på posen ifht øvrige ingredienser og fremgangsmåte.
    • Hev deigen min 30 min i bakebollen før du baker den ut.
    • Form boller og legg på stekebrett kledd med bakepapir, lag en dump i bollen og fyll med ønsket mengde vaniljekrem.
    • Sett til heving ca 30 min, pensle lett med egg
    • Sett ovnen på 200 grader og stek i 12-15min
    • Følg med på tiden da steketiden avhenger både av ovn og størrelse på bollene.
    • Avkjøles på rist før du pynter med glasur og kokos

    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Sjokoladesnurrkake Sjokoladesnurrkake med et dryss ristede hasselnøtter
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Sjokoladesnurrkake med et dryss ristede hasselnøtter

    Sjokoladesnurrkake er kanskje noe av det deiligste du kan bake om du er fysen på gjærbakst og sjokolade :)

    I tillegg er denne ganske gøyale å bake og om du vil kan du bake denne både eltefri og vanlig. 

    Forskjellen er at om du baker eltefritt, eller kaldheving, trenger du mindre gjær men lengre tid.

     

    Les mer
  • Kardemommekringle med pistasjfyll Kardemommekringle med pistasjfyll
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kardemommekringle med pistasjfyll

    En miks, mange muligheter!! Søt Bakemiks er redningen, og med denne oppskriften kan du lage en rampete kringe, eller flere små stenger. Uansett så er det fylltet som gjør susen her

    Dette trenger du:

    • 2 poser Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 boks kesam (alternativt soyayoghurt)
    • 40 g smør
    • 4 dl melk
    • Egg til pensling (ikke nødvendig)

    Til fyll trenger du:

    • 100 gram mykt smør
    • 2 ts kardemomme (har du tilgang til kardemommekjerner du kan male selv så er det helt klart det beste resultatet)
    • 2 ss rårørsukker eller vanlig raffinert sukker
    • 100 gram grovhakkede pistasjonøtter (usaltede!)
    • Melis til dekor

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
    • La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. I mellomtiden finner du frem silikonmatte, kjevle og gjør klart fyllet.
    • Legg deigen på silikonmatten og elt litt sammen før du bruker kjevla til å kjevle ut et rektangel. Deigen skal ikke være klissete, men skulle den være det så har du litt ektra mel tilgjengelig til utbaking.
    • Smør på blandingen med smør, sukker og kardemomme og strø pistasjnøtter jevnt fordelt utover.
    • Rull så deigen sammen på langs til en lang pølse
    • Bruk en skarp kniv til å gjøre et snitt på langs med pølse men behold sidene hele. 
    • Kle et stekebrett med bakepapir og legg deigen oppå. Form så ønsket kringle ved å tvinne dette sammen. Det oppleves ganske klissete og ujevnt men det gjør ingenting, form den så godt du kan med hendene og sett til ny heving ca 30 min.
    • Pensle med sammenpisket egg (ikke nødvendig)
    • Sett ovnen på 180 grader og stek i ca 40-45 min, dekke gjerne til med bakepapir dersom den blir tidlig brun og viser tegn til godt stekt. 
    • Avkjøl på rist før du pynter med melisglasur og strør litt finkhakkede pistasjnøtter over. 

    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Bringebærkrans Bringebærkrans
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bringebærkrans

    En miks, mange muligheter!! Søt Bakemiks er igjen redningen, og du slipper unna med at de fleste av ingrediensene er i bakemiksen som igjen gjør hele prosessen enklere.

    Her har jeg bakt en kringle fylt med bringebær - en frisk og god variant. Bruk gjerne det du har av fryste bær eller benytt årstiden og plukk med deg litt når du er ute på tur? Har du ekstra god tid kan du jo lage ditt eget bringebærsyltetøy også?

    Dette trenger du:

    Til fyll trenger du:

    • 1 dl bringebær (syltetøy og gjerne fryste som du smuldrer opp)
    • 2 ts kanel
    • 1 ss revet appelsinskall
    • Melis til dekor

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
    • La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. I mellomtiden finner du frem silikonmatte/ bakematte, kjevle og gjør klart fyllet. (har du ikke silikonmatte/ bakematte bruker du bare litt ekstra mel om deigen er klissete)
    • Legg deigen på silikonmatten og elt litt sammen før du bruker kjevla til å kjevle ut et rektangel. 
    • Smør på bringebærsyltetøy, strø på kanel og appelsinskall jevnt utover.
    • Rull så deigen sammen på langs til en lang pølse
    • Bruk en skarp kniv til å gjøre et snitt på langs men behold sidene hele, ca 2 cm i hver ende. 
    • Kle et stekebrett med bakepapir og legg deigen oppå.
    • Form så ønsket kringle ved å tvinne dette sammen. Det oppleves ganske klissete og ujevnt men det gjør ingenting, form den så godt du kan med hendene og sett til ny heving ca 45 min. Pass på at skjøtene er godt festet sammen.
    • Pensle med sammenpisket egg (ikke nødvendig) 
    • Sett ovnen på 200 grader og stek i ca 20-25 min.
    • Avkjøl på rist før du pynter med melisglasur 

    God fornøyelse! :)

    Denne oppskriften fikk jeg inspirasjon til av Lise Finckenhagen, hun lager masse godt! Jeg gjør min vri på det slik at det også funker for oss som må leve glutenfritt <3

    Les mer
  • Kanelstenger Kanelstenger
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kanelstenger

    Der jeg kommer fra, Porsgrunn, der var det kanelstenger hos bakern som var det store høydepunktet.

    Da jeg skulle bake boller forrige dagen kom jeg på denne muligheten så istedetfor å pynte bollene med vanlig glasur gikk jeg for denne kombo'n. Burde selvsagt bakt bollene som type stenger istedet, men samme det da smaken jo er det viktigste!?

    Dette trenger du:

    • 1 pose Søt Bakemiks
    • 1,5 dl Kesam
    • 20 g smør
    • 2 dl melk
    • 1 pk fersk gjær
    • Litt smeltet smør, sukker og kanel til toppingen

    Dette gjør du:

    • Følg samme fremgangsmåte som på posen ifht øvrige ingredienser og fremgangsmåte.
    • Hev deigen min 30 min i bakebollen før du baker den ut.
    • Form boller og legg på stekebrett kledd med bakepapir. Hvis du ønsker de opprinnelige kanelstengene så former du deigen til stenger istedet for boller ;)
    • Sett til heving ca 30 min, pensle lett med egg (iike nødvendig)
    • Sett ovnen på 200 grader og stek i 12-15min
    • Følg med på tiden da steketiden avhenger både av ovn og størrelse på bollene.
    • Avkjøles på rist 
    • Mens bollene/ stengene avkjøles smelter du litt smør og blander sukker og kanel i en egen liten skål
    • Dypp så først bollene i det smeltede smøret og så i sukker/ kanel blandingen

    Skikkelig digg - God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Bollefocaccia Bollefocaccia
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Bollefocaccia

    En miks, mange muligheter!! Søt Bakemiks er igjen redningen, og du slipper unna med at de fleste av ingrediensene er i bakemiksen som igjen gjør hele prosessen enklere.

    Focaccia har du sikker bakt før, men prøv det i en søt variant som denne. Naminaaammm! :)

    Dette trenger du:

    • 2 poser Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1 pk fersk gjær
    • 1 boks kesam (alternativt soyayoghurt)
    • 40 g smør
    • 4 dl melk
    • Egg til pensling (ikke nødvendig)

    Til fyll trenger du:

    • 1/2 - 1 pk vaniljekrem
    • Blåbær
    • Melis til dekor (ikke nødvendig)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
    • La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. 
    • I mellomtiden finner du frem kakeform. Jeg brukte en firkantet kakeform, men rund funker jo selsvsagt like bra. Størrelse ca 26 cm.
    • Kle kakeformen med et bakepapir og legg deigen oppi.
    • Bruk hendene til å fylle formen med deigen og lag groper med fingrene. 
    • Fordel vaniljekrem over hele og sørg for at hullene er godt fylt med masse krem
    • Sett til ny heving, min 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader.
    • Strø litt blåbær over kaken før du setter til steking i ca 30-35 min.
    • Avkjøl på rist og nyyyytes

    God fornøyelse! :)

    Blir ikke alt spist opp samme dag så foreslår jeg at du skjærer opp i passende biter og fryser ned. Da har du noe på lur til neste gang det frister med bollefocaccia ;)

    Les mer
  • Kanelsnurrer med vaniljekrem Kanelsnurrer med vaniljekrem
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kanelsnurrer med vaniljekrem

    En miks, mange muligheter!! Søt Bakemiks er igjen redningen, og du slipper unna med at de fleste av ingrediensene er i bakemiksen som igjen gjør hele prosessen enklere.

    Denne søndagen ble det litt opprydding i kjøleskapet og jeg endret litt på ingrediensene basert på hva jeg hadde tilgjengelig, men gode det skal jeg love deg at de ble ;)

    Dette trenger du til ca 12 snurrer:

    • 1 pose Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1/2 pk fersk gjær
    • 150 gram naturell yoghurt (eller bruk kesam slik det står på bakemiksen)
    • 20 g smør
    • 2 dl melk
    • 1 pk vaniljekrem Piano, eller lag den selv fra bunnen med denne oppskriften
    • Litt kanel
    • Egg til pensling (ikke nødvendig)
    • (Bakematte, bakespatel og kjevle)
    • Svensk perlesukker til pynt (ikke nødvendig)

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at yoghurt/kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
    • La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. 
    • Ha gjerne litt ekstra mel tilgjengelig selvom det stort sett går fint uten.
    • Kjevle ut en rektangulær lei og smør vaniljekrem utover før du drysser kanel over.
    • Rull deigen sammen til en lang pølse og del opp 12 like store biter
    • Kle et stekebrett med bakepapir, legg på snurrene og sett til ny heving.
    • Sett til ny heving, 30 min.
    • Sett ovnen på 200 grader.
    • Pensle med egg og strø på perlesukker før du setter til steking i ca 25 min.
    • Avkjøles på rist 

    God fornøyelse! :)

    Les mer
  • Kanelboller med eple Kanelboller med eple
    01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 Kommentarer
    Kanelboller med eple

    En miks, mange muligheter!! Søt Bakemiks er igjen redningen, og denne dagen ble det en fantastisk god kombinasjon med Søt Bakemiks, epler fra naboen (epleslang er lov ;)) og inspo fra en av Lise Finckenhagen sine oppskrifter. Hun er det verdt å følge - bare et lite tips.

    Dette trenger du til ca 10 store, saftige boller:

    • 2 poser Søt Bakemiks fra Det Glutenfrie Verksted
    • 1,5 ts kardemomme
    • 1 pk fersk gjær
    • 300 gram = 1 boks kesam (eller soyyoghurt for melkefritt)
    • 40 g smeltet smør
    • 4 dl melk

    Til fyll:

    • 5-6 epler
    • 60 gram smør
    • 60 gram rårørsukker
    • 2-3 ss kanel
    • 100 gram mykt smør
    • Egg til pensling (ikke nødvendig)
    • Svensk perlesukker til pynt (ikke nødvendig)

    Til glasur:

    • melis
    • melk eller vann (blander du melis med melk får du en hvitere glasur enn om du blander ut med vann ;))

    Dette gjør du:

    • Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at yoghurt/kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
    • La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. 
    • Mens deigen hever forbereder du eplefyllet; skrell eplene kun om du tenker det er nødvending, smelt smør og fres eplebitene noen minetter. Dryss så over sukkeret og la det surre noen minutter til eplene er møre. 
    • Bland mykt smør og kanel sammen.
    • Kjevle ut en rektangulær lei og smør kanel og smørblandingen utover leiven før du fordeler eplefyllet på.
    • Rull deigen sammen til en lang pølse og del opp 10 like store biter
    • Kle en liten langpanneform med bakepapir, legg på snurrene og sett til ny heving ca 30 min.
    • Sett ovnen på 210 grader.
    • Pensle med egg og strø på perlesukker før du setter til steking i ca 25 min.
    • Avkjøles på rist og pyntes enkelt med melisglasur om du vil. 

    God fornøyelse! :)

    Les mer