De beste glutenfrie bollene baker du selv! Og vi har gjort det enkelt for deg med vår nye Bollemiks. Kesam, melk og smør kan enkelt byttes ut med et plantebasert eller laktosefritt alternativ.
SøT BAKST
I tilegg til å savne godt, glutenfritt brød så er vel søt gjærbakst nummer to i rekken? Det å få til vellykket gjærbakst kan være en utfordring selv med vanlig bakst, men må du bake glutenfritt så er det viktig med gode råvarer og litt ekstra tålmodighet (hvertfall i starten). Gjærbakst er et bakverk som kan varieres i det uendelige, og du kan lage alt fra boller med eggekrem og vanlige rosinboller til mer kreative varianter. Alle mine oppskrifter er basert på naturlige, økologiske råvarer, og jeg er stolt av å kunne tilby litt sunnere bakemikser for deg som ønsker, eller trenger glutenfri mat.
EN MIKS SOM GIR UTALLIGE MULIGHETER
Nå relanserer vi Søt Bakemiks og kaller den enkelt og greit Bolle miks. Bolle miksen er enda enklere og lykkes med, lett å jobbe med og enkel å kjevle ut. I tillegg god på smak, selvsagt.
Bolle miksen er et glimrende utgangspunkt for mange ulike typer bakst. Jeg har samlet noen deilige forslag her, for eksempel melkefrie boller, bringebær bollekake, glutenfri eplekake og bollesnurr, og håper dette kan inspirere deg til å finne nye favoritter. Og så fyller vi selvsagt på med gode oppskrifter etterhvert.
- Boller
- Arme riddere - glutenfrie så klart! 23/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerArme riddere - glutenfrie så klart!Les mer
Overraske noen med en søt start på dagen? Arme riddere er løsningen :)
Her har vi tatt utganspunkt i vår Brioche - perfekt løsning om du har noen skiver til overs ;)
- Horn med fikenfyll 16/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHorn med fikenfyllLes mer
Horn med fikenfyll ✨
Horn er ganske så enkelt å lage og er fristende både til frokost og i matpakken. Disse passer også godt i tursekken! Fikensyltetøyet er fantastisk godt, og det du har til overs kan brukes som pålegg.
- Halloween søte boller 15/10/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHalloween søte bollerLes mer
Oktober og Halloween! Lag disse søte og knallgode bollene som ser ut som gresskar🎃 Søte både til pynt og som bakst.
- Sjokolade Babka 29/09/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSjokolade BabkaLes mer
Sjokolade Babka fylt med en myk, deilig sjokolade og daddelblanding bakt i brødform. En perfekt smakfull og nydelig søt bakst til helgen!
- Snurrer med vaniljekrem og blåbær 20/08/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSnurrer med vaniljekrem og blåbærLes mer
Når august gir deg blåbær og du kan sette en eltefri deig med Bolle miks, ja da blir en augustdag helt perfekt.
- Boller med gulrot og solsikkekjerner 31/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBoller med gulrot og solsikkekjernerLes mer
Myke boller med finrevet gulrot og solsikkekjerner. Et “must try”, så godt!
Denne kombinasjonen har vi delt oppskrift på tidligere. Men her er det flere metoder å by på så disse må du bare teste! :)
Her deler vi en vanlig, og en vegansk variant i tillegg til to fremgangsmåter; tangzhong og eltefri. Tangzhong metoden gir veldig saftige og luftige boller som holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter at de har kommet ut av ovnen. Eltefri er superenkelt, med mindre gjær og ganske enkelt supergodt!
- Eltefrie vaniljesnurrer 26/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 2 KommentarerEltefrie vaniljesnurrerLes mer
Sett deigen i kveld og bak ut de deiligste vaniljesnurrene i morgen. Eller du setter deigen til frokost og baker ut når du er tilbake fra jobb eller dagens gjøremål.
Så enkelt og fantastisk godt. Lite gjær er det også!
- Eltefrie skoleboller med hjemmelaget vaniljekrem 14/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefrie skoleboller med hjemmelaget vaniljekremLes mer
Glutenfrie skoleboller med masse digg vaniljekrem som du også kan forberede ved å sette deigen kvelden i forveien. Sååå enkelt og såååå godt!
- Boller med vanilje- og rabarbra fyll, tangzhongboller 08/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBoller med vanilje- og rabarbra fyll, tangzhongbollerLes mer
Tangzhongboller med vanilje- og rabarbrafyll, helt perfekt til sommeren. Denne bakemetoden gir veldig saftige og luftige boller og de holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter at de har kommet ut av ovnen. Dette er de beste glutenfrie bollene vi har bakt! Har du ikke prøvd tangzhong metoden før, anbefaler vi deg på det varmeste. De kan selvfølgelig lages uten fyll også. Her deler vi også en vegansk variant som blir minst like god.
- Nøttepålegg 02/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 2 KommentarerNøttepåleggLes mer
Hjemmelaget nøttepålegg er så mye enklere å få til enn hva du tror - bare prøv. I tillegg er den litt smartere enn butikkjøpt, da den kun er søtet med dadler.
Perfekt kombinert på nybakte rundstykker eller brød, eller som fyll i Sjokoladesnurrkaken :)
- Fletteboller med bjørnebær og et dryss pekannøtter 06/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFletteboller med bjørnebær og et dryss pekannøtterLes mer
Noen ganger har man bare lyst på noe hjemmebakt og godt.
Prøv disse flettebollene med bjørnebær og et dryss pekannøtter - vi tror ikke du vil angre :)
- Safrankrans 12/12/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSafrankransLes mer
Hvorfor ikke gjøre en vri på årets lussekatter og heller bake en fristende safrankrans?
Jeg personlig synes lussekatter fort blir litt tørt og kjedelig (med mindre du ser bort fra selve bakingen da ;)) og derfor var det morsomt å teste ut en ny variant.
Og deigen! Helt magisk å jobbe med!
- Snurrer med pistasjsmør 02/01/2022 - Det Glutenfrie Verkted 0 KommentarerSnurrer med pistasjsmørLes mer
Deilige snurrer i ny utgave - snurrer med pistasjsmør!
De siste gangen jeg har bakt med gjærdeig har jeg valgt å bake eltefritt, eller kaldheving om du vil. Jeg blander sammen alle ingrediensene uten å varme opp noe, tilsetter kun 1 ts tørrgjær og lar deigen stå over natten.
Tips! Om du ikke har tid til å vente så baker du som vanlig gjærbakst - følg fremgangsmåten på bakemiksen.
Så enkelt! Og vannvittig godt :)
- Snurrer med myk vaniljekrem og solbær 09/08/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSnurrer med myk vaniljekrem og solbærLes mer
Bær rett fra busken, litt vaniljekrem i kombinasjon med søt, deilig gjærbakst. Denne kombinasjonen vil du bare prøve ut.
- Eltefrie boller med revet gulrot og solsikkekjerner 15/06/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefrie boller med revet gulrot og solsikkekjernerLes mer
Eltefrie boller? Boller med revet gulrot?
Ja, det er både superenkelt og supergodt - bare prøv denne oppskriften! Glutenfri, så klart!
- Surdeigsboller 17/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarSurdeigsbollerLes mer
Nydelige boller, både saftige og gode og med en bittelitt smak av surdeig.
Har du surdeigen din igang anbefaler jeg deg å teste ut disse bollene :)
- Tangzhong boller - glutenfritt så klart! 03/10/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerTangzhong boller - glutenfritt så klart!Les mer
Dette er rett og slett de beste bollene jeg har bakt etter jeg fikk cøliaki! De er luftige og myke, smaker fantastisk og holder seg mer enn et par timer på kjøkkenbenken etter de har kommet ut av ovnen. For godt til å være sant tenker nok du også ; )
Jeg anbefaler deg på det varmeste å prøve denne oppskriften og fremgangsmåten!
- Sommerboller 07/07/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSommerbollerLes mer
Sommerboller! Så utrolig digg med boller fylt med masse vaniljekrem og pyntet med sommerens bær! Bolle miks er miksen som gjør denne oppskriften på enkel, smakfull og vellykket.
- Glutenfrie vaniljeboller 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarGlutenfrie vaniljebollerLes mer
Supergode boller fylt med vaniljekrem!
Dette trenger du:
- 1 pose Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1/2 pakke fersk gjær
- 2 dl melk
- 143 gram kesam eller soyayoghurt
- 25 gram smør, smeltet
- 1 pk Piano vaniljekrem – eller lag din egen hjemmelagede vaniljekrem ved å følge denne linken .
- 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen – sett deigen til heving 30-45 min.
- Legg en silikon/ bakematte på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen, elt med litt ekstra mel om nødvendig.
- Del opp deigen i 12 like deler.
- Ta en del av gangen og lag en bolle som du så trykker flat.
- Ta en spiseskje med vaniljekrem og legg på i midten av leiven.
- Brett så deigen rundt kremen og legg på stekebrett kledd med bakepapir med skjøten ned.
- Etterhev i ca 30 min.
- Pensel med egg (ikke nødvendig)
- Stekes på 210 grader 10-15 min. Følg med på tiden.
- Avkjøles på rist
Dryss litt melis over eller pynt med melisglasur og nyyyt :)
- Prinsessekake 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerPrinsessekakeLes mer
Hvem ønsker seg ikke en ekte prinsessekake?
- Boller med bær 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBoller med bærLes mer
Boller med bær – en ny favoritt! Så fantastisk godt, lekkert å se på og nydelig å servere. Denne bør du prøve!
Dette trenger du:
- 1 pose Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1/2 pk fersk gjær
- 2 dl melk/ alternativt laktosefritt eller soyamelk
- 25 gram smeltet smør
- 143 gram kesam (1/2 boks)/ alternativt laktosefri eller soyayoghurt
- 1,5 ts kardemomme
- Til fyll trenger du:
- creme fraiche og/ eller vaniljekrem
- syltetøy
- friske eller frosne bær
- nøtter (pistasj, pekan og mandler)
- melis
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen
- Pass på at kesam, smør og melk har samme temperatur (fingerlunkent) når du tilsetter gjær
- Blandes godt i kjøkkenmaskin, minimum 5 min.
- Sett deigen til heving ca 45 min
- Form 12 små, eller færre og større boller
- Sett på et stekebrett kledd med bakepapir
- Sett til heving ca 30 min
- Sett ovnen på 200 grader
- Bruk en skje til å forme grop i hver bolle
- Legg litt syltetøy og en klatt creme fraiche eller vaniljekrem i hver bolle (jeg tok halvparten av bollene med creme fraiche og resten med vaniljekrem – like gode begge to;))
- Fyll på med friske/ frosne bær og strø til slutt hakkede nøtter på toppen
- Stekes i 12-15 min – følg med på tiden
Avkjøles lett på rist, dryss på litt melis og nyt! <3
- Fastelavenskrans 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFastelavenskransLes mer
Fastelaven er dagen å kose seg med nybakte boller fylt med krem og et lite melisdryss. Inviter gjengen din med på baking, og inviter noen på kaffe og boller?!
Lag din egen fastelavenkrans og gjerne noen ekstra boller så skal du se det blir fastelavensfest. Ønsker du en større krans eller flere boller ved siden av dobler du bare oppskriften!
Dette trenger du:
- 1 pose Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 2 dl melk eller laktosefri melk
- 1,5 dl (143 gram) kesam eller soyayoghurt
- 20 gram smeltet smør
- 1/2 pk fersk gjær
- 1 egg til pensling (ikke nødvendig)
- 3 dl fløte
- Melis
- Kakeform str 24 cm
- Bakeark
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på posen. Pass på at alle våte ingredienser er fingrevarme når du tilsetter miks og gjær (så du ikke dreper gjæren og får harde, tørre boller)
- Kle kakeformen med bakepapir.
- Etter at deigen har hevet triller du 10 like store boller. Dette gjør du enkelt med hendene da deigen er perfekt satt sammen til nettopp det.
- «Kle» kakeformen med bollene lagt i ring, lik bildet.
- Det ble to boller til overs for meg, som jeg da stekte ved siden av.
- Sett til ny heving, ca 30 min.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Pensle med egg (ikke nødvendig).
- Stekes i 10-15 min, men følg med på tiden.
- Avkjøles på rist mens du lager krem. Du kan selvsagt fylle med andre favoritter om du har det.
- Ta av ringen på kakeformen og bruk en lang, skarp kniv til å dele kransen likt. Skulle det «skjære seg» så kan du fint dele kransen opp i bollebiter for så å sette den sammen igjen etter du har fylt med krem.
- Dryss litt melis på toppen, start fastelavensfesten og nyt!
Happy Fastelaven! :)
- Skoleboller 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSkolebollerLes mer
Disse skolebollene kan absolutt anbefales!
Dette trenger du:
- 1 pose Bolle miks
- 1,5 dl Kesam
- 20 g smør
- 2 dl melk
- 1 pk fersk gjær
- 1 krt vaniljekrem eller du lager den fra bunn om du har tid og lyst
Dette gjør du:
- Følg samme fremgangsmåte som på posen ifht øvrige ingredienser og fremgangsmåte.
- Hev deigen min 30 min i bakebollen før du baker den ut.
- Form boller og legg på stekebrett kledd med bakepapir, lag en dump i bollen og fyll med ønsket mengde vaniljekrem.
- Sett til heving ca 30 min, pensle lett med egg
- Sett ovnen på 200 grader og stek i 12-15min
- Følg med på tiden da steketiden avhenger både av ovn og størrelse på bollene.
- Avkjøles på rist før du pynter med glasur og kokos
God fornøyelse! :)
- Sjokoladesnurrkake med et dryss ristede hasselnøtter 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSjokoladesnurrkake med et dryss ristede hasselnøtterLes mer
Sjokoladesnurrkake er kanskje noe av det deiligste du kan bake om du er fysen på gjærbakst og sjokolade!
I tillegg er denne ganske gøyale å bake, og om du vil kan du bake denne både eltefri og vanlig.
Forskjellen er at om du baker eltefritt, eller kaldheving, trenger du mindre gjær men lengre tid.
- Kardemommekringle med pistasjfyll 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKardemommekringle med pistasjfyllLes mer
En miks, mange muligheter!! Bolle miks er redningen, og med denne oppskriften kan du lage en rampete kringle, eller flere små stenger. Uansett så er det fyllet som gjør susen her.
Dette trenger du:
- 2 poser Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 pk fersk gjær
- 1 boks kesam (alternativt soyayoghurt)
- 40 g smør
- 4 dl melk
- Egg til pensling (ikke nødvendig)
Til fyll trenger du:
- 100 gram mykt smør
- 2 ts kardemomme (har du tilgang til kardemommekjerner du kan male selv så er det helt klart det beste resultatet)
- 2 ss rårørsukker eller vanlig raffinert sukker
- 100 gram grovhakkede pistasjonøtter (usaltede!)
- Melis til dekor
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
- La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. I mellomtiden finner du frem silikonmatte, kjevle og gjør klart fyllet.
- Legg deigen på silikonmatten og elt litt sammen før du bruker kjevla til å kjevle ut et rektangel. Deigen skal ikke være klissete, men skulle den være det så har du litt ektra mel tilgjengelig til utbaking.
- Smør på blandingen med smør, sukker og kardemomme og strø pistasjnøtter jevnt fordelt utover.
- Rull så deigen sammen på langs til en lang pølse
- Bruk en skarp kniv til å gjøre et snitt på langs med pølse men behold sidene hele.
- Kle et stekebrett med bakepapir og legg deigen oppå. Form så ønsket kringle ved å tvinne dette sammen. Det oppleves ganske klissete og ujevnt men det gjør ingenting, form den så godt du kan med hendene og sett til ny heving ca 30 min.
- Pensle med sammenpisket egg (ikke nødvendig)
- Sett ovnen på 180 grader og stek i ca 40-45 min, dekke gjerne til med bakepapir dersom den blir tidlig brun og viser tegn til godt stekt.
- Avkjøl på rist før du pynter med melisglasur og strør litt finkhakkede pistasjnøtter over.
God fornøyelse! :)
- Bringebærkrans 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBringebærkransLes mer
En miks, mange muligheter!! Bolle miks er igjen redningen, og du slipper unna med at de fleste av ingrediensene er i bakemiksen som igjen gjør hele prosessen enklere.
Her har jeg bakt en kringle fylt med bringebær - en frisk og god variant. Bruk gjerne det du har av fryste bær eller benytt årstiden og plukk med deg litt når du er ute på tur? Har du ekstra god tid kan du jo lage ditt eget bringebærsyltetøy også?
Dette trenger du:
- 2 poser Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 pk fersk gjær
- 1 boks kesam (alternativt soyayoghurt)
- 40 g smør
- 4 dl melk (alternativt plantebasert)
- Egg til pensling (ikke nødvendig)
Til fyll trenger du:
- 1 dl bringebær (syltetøy og gjerne fryste som du smuldrer opp)
- 2 ts kanel
- 1 ss revet appelsinskall
- Melis til dekor
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
- La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen. I mellomtiden finner du frem silikonmatte/ bakematte, kjevle og gjør klart fyllet. (har du ikke silikonmatte/ bakematte bruker du bare litt ekstra mel om deigen er klissete)
- Legg deigen på silikonmatten og elt litt sammen før du bruker kjevla til å kjevle ut et rektangel.
- Smør på bringebærsyltetøy, strø på kanel og appelsinskall jevnt utover.
- Rull så deigen sammen på langs til en lang pølse
- Bruk en skarp kniv til å gjøre et snitt på langs men behold sidene hele, ca 2 cm i hver ende.
- Kle et stekebrett med bakepapir og legg deigen oppå.
- Form så ønsket kringle ved å tvinne dette sammen. Det oppleves ganske klissete og ujevnt men det gjør ingenting, form den så godt du kan med hendene og sett til ny heving ca 45 min. Pass på at skjøtene er godt festet sammen.
- Pensle med sammenpisket egg (ikke nødvendig)
- Sett ovnen på 200 grader og stek i ca 20-25 min.
- Avkjøl på rist før du pynter med melisglasur
God fornøyelse! :)
Denne oppskriften fikk jeg inspirasjon til av Lise Finckenhagen, hun lager masse godt! Jeg gjør min vri på det slik at det også funker for oss som må leve glutenfritt <3
- Kanelstenger 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKanelstengerLes mer
Der jeg kommer fra, Porsgrunn, der var det kanelstenger hos bakern som var det store høydepunktet.
Da jeg skulle bake boller forrige dagen kom jeg på denne muligheten så istedetfor å pynte bollene med vanlig glasur gikk jeg for denne kombo'n.
Dette trenger du:
- 1 pose Bolle miks
- 1,5 dl Kesam
- 20 g smør
- 2 dl melk
- 1 pk fersk gjær
- Litt smeltet smør, sukker og kanel til toppingen
Dette gjør du:
- Følg samme fremgangsmåte som på posen ifht øvrige ingredienser og fremgangsmåte.
- Hev deigen min 30 min i bakebollen før du baker den ut.
- Form boller og legg på stekebrett kledd med bakepapir. Hvis du ønsker de opprinnelige kanelstengene så former du deigen til stenger istedet for boller ;)
- Sett til heving ca 30 min, pensle lett med egg (iike nødvendig)
- Sett ovnen på 200 grader og stek i 12-15min
- Følg med på tiden da steketiden avhenger både av ovn og størrelse på bollene.
- Avkjøles på rist
- Mens bollene/ stengene avkjøles smelter du litt smør og blander sukker og kanel i en egen liten skål
- Dypp så først bollene i det smeltede smøret og så i sukker/ kanel blandingen
Skikkelig digg - God fornøyelse! :)
- Bollefocaccia 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBollefocacciaLes mer
En miks, mange muligheter!! Bolle miks er redningen, og du slipper unna med at de fleste av ingrediensene allerede er i bakemiksen som igjen gjør hele prosessen enklere.
Focaccia har du sikker bakt før, men prøv det i en søt variant som denne. Naminaaammm! :)
Dette trenger du:
- 2 poser Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 pk fersk gjær
- 1 boks kesam (alternativt soyayoghurt)
- 40 g smør
- 4 dl melk
- Egg til pensling (ikke nødvendig)
Til fyll trenger du:
- 1/2 - 1 pk vaniljekrem
- Blåbær
- Melis til dekor (ikke nødvendig)
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
- La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen.
- I mellomtiden finner du frem kakeform. Jeg brukte en firkantet kakeform, men rund funker jo selsvsagt like bra. Størrelse ca 26 cm.
- Kle kakeformen med et bakepapir og legg deigen oppi.
- Bruk hendene til å fylle formen med deigen og lag groper med fingrene.
- Fordel vaniljekrem over hele og sørg for at hullene er godt fylt med masse krem
- Sett til ny heving, min 30 min.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Strø litt blåbær over kaken før du setter til steking i ca 30-35 min.
- Avkjøl på rist og nyyyytes
God fornøyelse! :)
Blir ikke alt spist opp samme dag så foreslår jeg at du skjærer opp i passende biter og fryser ned. Da har du noe på lur til neste gang det frister med bollefocaccia ;)
- Kanelsnurrer med vaniljekrem 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKanelsnurrer med vaniljekremLes mer
Denne søndagen ble det litt opprydding i kjøleskapet og jeg endret litt på ingrediensene basert på hva jeg hadde tilgjengelig, men gode kanelboller det skal jeg love deg at det ble.
Dette trenger du til ca 12 snurrer:
- 1 pose Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1/2 pk fersk gjær
- 150 gram naturell yoghurt (eller bruk kesam slik det står på bakemiksen)
- 20 g smør
- 2 dl melk
- 1 pk vaniljekrem Piano, eller lag den selv fra bunnen med denne oppskriften
- Litt kanel
- Egg til pensling (ikke nødvendig)
- (Bakematte, bakespatel og kjevle)
- Svensk perlesukker til pynt (ikke nødvendig)
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at yoghurt/kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
- La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen.
- Ha gjerne litt ekstra mel tilgjengelig selvom det stort sett går fint uten.
- Kjevle ut en rektangulær lei og smør vaniljekrem utover før du drysser kanel over.
- Rull deigen sammen til en lang pølse og del opp 12 like store biter
- Kle et stekebrett med bakepapir, legg på snurrene og sett til ny heving.
- Sett til ny heving, 30 min.
- Sett ovnen på 200 grader.
- Pensle med egg og strø på perlesukker før du setter til steking i ca 25 min.
- Avkjøles på rist
God fornøyelse! :)
- Kanelboller med eple 01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKanelboller med epleLes mer
En miks, mange muligheter!! Bolle miksen er redningen, og denne dagen ble det en fantastisk god kombinasjon med epler fra naboen (epleslang er lov ;)) og inspo fra en av Lise Finckenhagen sine oppskrifter. Hun er det verdt å følge - bare et lite tips.
Dette trenger du til ca 10 store, saftige boller:
- 2 poser Bolle miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 1,5 ts kardemomme
- 1 pk fersk gjær
- 300 gram = 1 boks kesam (eller soyyoghurt for melkefritt)
- 40 g smeltet smør
- 4 dl melk
Til fyll:
- 5-6 epler
- 60 gram smør
- 60 gram rårørsukker
- 2-3 ss kanel
- 100 gram mykt smør
- Egg til pensling (ikke nødvendig)
- Svensk perlesukker til pynt (ikke nødvendig)
Til glasur:
- melis
- melk eller vann (blander du melis med melk får du en hvitere glasur enn om du blander ut med vann ;))
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av posen. NB! Husk at yoghurt/kesam varmes opp sammen med melk, og smør, for fingervarm temperatur før du rører ut fersk gjær.
- La deigen heve godt, gjerne 1 time, i bakebollen.
- Mens deigen hever forbereder du eplefyllet; skrell eplene kun om du tenker det er nødvending, smelt smør og fres eplebitene noen minetter. Dryss så over sukkeret og la det surre noen minutter til eplene er møre.
- Bland mykt smør og kanel sammen.
- Kjevle ut en rektangulær lei og smør kanel og smørblandingen utover leiven før du fordeler eplefyllet på.
- Rull deigen sammen til en lang pølse og del opp 10 like store biter
- Kle en liten langpanneform med bakepapir, legg på snurrene og sett til ny heving ca 30 min.
- Sett ovnen på 210 grader.
- Pensle med egg og strø på perlesukker før du setter til steking i ca 25 min.
- Avkjøles på rist og pyntes enkelt med melisglasur om du vil.
God fornøyelse! :)