Mandelsmør er både nyttig og godt. Det smaker godt rett fra glasset, eller som pålegg, i bakst eller som topping på både havregrøt og kjøleskapsgrøt.
Mandler inneholder gode ting som sunne fettsyrer, fiber og vitaminer.
Frokost er dagens viktigste måltid og med en sunn og god start på dagen så holder vi lenger. Frokost kan forberedes i en fei, eller nytes i lange drag når det er mulighet for det. Vær oppmerksom på at jo mer fullkorn og sammalt dine produkter inneholder jo mer energi og næring gir det, og da energi som varer utover dagen.
Bake flere brød i helgen og sørg for at fryseren er fylt opp til en hektisk hverdag, eller bland en kjøleskapsgrøt kvelden før som gir deg en super start på dagen. Med litt planlegging så blir hverdagen en fest ;)
Jeg har også lagt til noen forslag og retter som fint kan brukes til forrett.
Mandelsmør er både nyttig og godt. Det smaker godt rett fra glasset, eller som pålegg, i bakst eller som topping på både havregrøt og kjøleskapsgrøt.
Mandler inneholder gode ting som sunne fettsyrer, fiber og vitaminer.
Focaccia miksen vår kan varieres i det uendelige og denne oppskriften er intet unntak. I tillegg er miksen fri for rare e-stoffer, den er økologisk, lavFODMAP sertifisert og glutenfri så klart. Ved å bruke sammalt hirsemel og rismel og malte loppefrøskall så har vi fått til at denne også inneholder viktige fiber.
Og disse brødene ble sååå gode. Enkelt var det også! Se bare her:
Pai smaker jo like godt til lunsj, middag og kvelds og denne er intet unntak. Vi har et uttall varianter på pai men idag har vi laget en som er fylt med søtpotet og feta etter inspirasjon av Lise Finckenhagen.
Litt smartere og veldig, veldig godt som jo er det aller, aller viktigste. I tillegg til å være glutenfritt, så klart!
Sprø skorpe og myyyk innside! Disse ble helt fantastisk gode - enkelt var det også. Se bare her!
En grønn lunsj eller et grønt mellommåltid blir aldri feil og disse wraps'ne kan du i prinsippet fylle med hva du vil :)
I tillegg var de overraskende holdbare så jeg vil tippe at disse også gjør seg godt i matpakken.
Denne oppskriften holder til 4-6 wraps avhengig av hvor store du lager de.
Et knallgodt vaffeltips! :)
Har du vafler til overs eller kanskje spart på litt røre så lag deg en toast! Vi lager jo alltid vafler uten sukker og derfor kan du enkelt bruke vafler nesten med allslag pålegg. Smart, ikke sant?
Jeg vet ikke hvordan du har det, men her hos meg med tre av husholdningen som lever glutenfritt så må jeg si påfyll av næringsriktg brød ofte kan være en utfordring. Det har en tendens til å forsvinne rasende fort...
Kjenner du deg igjen?
Eldstemann som har vært student noen år fikser brødbakingen stort sett selv, men når studenten er hjemom så har jeg en følelse av at inntaket toppes :) For da går det unna...
Uansett, nystekt godt brød er jo aldri feil. Så derfor dette tipset om å bake tre brød i slengen. Jeg har delt oppskrift på dette tidligere, se bare her, men idag vil jeg si jeg har en enda enklere fremgangsmåte som jeg vil dele med deg.
Bak en nydelig brødkrans mens juleroen senker seg. Denne kan du variere med det du liker av smaker. Her har vi tilsatt tørket ramsløk og pyntet med rosmarin, men her finnes det mange gode alternativer. Prøv deg frem til din favoritt.
Denne oppskriften har jeg også delt i boka "Et glutenfritt kjøkken" utgitt av Gyldendal 2021. Bilde tatt av Line Dammen.
Dette er et holdbart brød helt uten mel og gjær, kun med nøtter og frø og det trenger heller ingen hevetid. Veldig godt!
De fleste av oss digger jo både taco og toast så hvorfor ikke slå disse to sammen!?
Ofte blir det rester og her får du et smart tips til bruk av risrester, nemlig risvafler! : )
Skikkelig gode og så enkle å lage, prøv da vel!
Hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
Har du forsøkt å tilsette ulike krydder i brødbaksten? Denne oppskriften kan du fint følge uten å tilsette krydderet, men om du ønsker en ny smaksvariant så forsøk deg frem med spennende tilsetninger! Er du usikker på baking med krydder kan du bake brødet "naturell" og heller eksperimentere etthvert, for eksempel med anis eller karve.
Nydelige horn som passer perfekt i matpakken!
I et glutenfritt kosthold kan det være smart å ha et ekstra fokus på de sunne glutenfrie råvarene for å ta enklere, bevisste valg. Det er nemlig et utall gode, næringsrike og naturlig glutenfrie råvarer som lett kan introduseres og brukes i et glutenfritt kosthold, som for eksempel Chiafrø.
Litt fakta om Chiafrø:
• Chiafrø er frø fra planten Salvia Hispanica som er en plante fra myntefamilien med opprinnelse fra Mexico og Guatamala.
• Du får Chiafrø både som hvite og sorte/ brune.
• Frøene er veldig næringsrike og består av 1/3 fett hvorav mye er essensielle fettsyrer som plantebasert omega-3 og omega-6, i tillegg til kostfiber, protein, vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter.
Vi i Det Glutenfrie Verksted bruker allerede Chiafrø i flere av våre produkter og sikrer derfor produkter med både god smak og ernæring. Du har kanskje testet vår Eltefri Brød miks eller løsningen Kjøleskapsgrøt med Eple og Kanel? Müsli med Chia er en klar favoritt da den kan brukes til det meste som en perfekt løsning til enten müsli, grøt, hjemmelaget kjøleskapsgrøt og til og med til kakebakst.
Digge og litt smartere blåbærmuffins laget på havremel, -gryn og valnøtter uten tilsatt sukker. Perfekt turfølge, i matpakken, til både frokost og kvelds og en fin måte å bruke opp brune bananer på.
Her får du et enkelt tips til et glutenfritt brød som oppleves som et vanlig brød. Her får du også nyttige fiber, og produktet er både nøkkelhullmerket og økologisk i tillegg til sertifisert lavFODMAP.
Idag deler jeg likegodt oppskriften fra boka Et glutenfritt kjøkken. Super oppskrift om du vil bake et godt og næringsrikt brød fra bunnen av.
Så enkelt, og såå godt! Dette kan du fint bake idag og servere i matpakken i morgen.
Denne kombinasjonen vil overraske deg - frisk og syrlig! Oppskrfiten er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken" gitt ut av Gyldendal.
Foto: Line Dammen
Når du mater surdeigen vil du oppleve å måtte kaste deler av den om du ikke har en plan. Du kan fint bruke restene i en vaffel- eller pannekakerøre eller du lager de enkleste og beste knekkebrødene - se bare her!
Baker du disse kan jeg nesten garantere at dagen får en opptur! : )
For en smakfull, artig vri å lage med vår Focaccia miks, denne må du bare prøve! Perfekt tilbehør til tapas, suppe, gryte eller til en deilig salat.
Disse muffinsene er faktisk både mettende og smarte!
Her kommer et genialt tips om du har noen rester igjen av kjøleskapsgrøt. Lag noen digge lapper som du kan sende med i matpakken eller kose deg med til kvelds.
Av denne oppskrfiten får du ca 8 små lapper.
Vi vet at nistebrød miksen er en stor favoritt blant mange av dere! Har du prøvd å bake noe annet med denne enn polarbrød/ nistebrød? Hvis ikke burde det helt klart være en ting du tester ut.
Oppskriften er ganske så enkelt - se bare her:
Whow! Er du glad i granola OG peanøttsmør? Kanskje ikke i denne kombinasjonen, men denne anbefaler jeg deg å teste.
En ny favoritt som du enkelt "smeller sammen" med kun få ingredienser. I tillegg til å være glutenfri og økologisk er den også vegansk.
Se bare her : )
Savner du en rask og enkel måte å blande sammen en deig til skikkeligode, saftige glutenfrie, og veganske, rundstykker som også er helt uten frø og med lite gjær?
Og nå som det også har vært en utfordring på å få tak i fiberhusk så kan du bruke psylliumfrø.
Sjekke denne kjappe oppskriften!
Sett deigen i kveld og nyt et nybakt brød til frokost eller sen lunsj i morgen. Selv småtasser liker dette brødet og revet gulrot gjør at det holder seg ekstra saftig og holdbart over flere dager!
Grønt er skjønt - for kropp og sjel :) Og disse pannekakene bidrar til begge deler.
Oppskriften er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
Er du på jakt etter en enkel løsning til glutenfritt brød om du skal på overnattingstur eller ønsker å forberede et godt holdbart brød du enkelt kan ta med deg?
Prøv dette langpannebrødet, helt uten gjær og ferdig bakt på under 45 min.
Smart løsning med disse små langpanneformene med lokk og håndtak - da kan du enkelt ta med deg hele formen : )
Du kan fint følge denne oppskrfiten å lage det som et brød i en vanlig brødform. Se tips under.
Denne oppskriften er perfekt til flere formål : ) Her får du ryddet opp i brune bananer, rester av melk/ plantebasert/ yoghurt i tillegg til en perfekt løsning om du bare fysen på noe godt men likevel litt sunt.
Denne oppskriften gir en ganske stor mengde lapper så du kan vurdere å halvere den. Men perfekt å ha noen til overs som kan følge med en liten matpakke?
Noe så enkelt og så godt! Sett deigen i kveld, eller i morgen tidlig og bak det herligste brytebrødet til dagens middag, kvelds, frokost, sen lunsj eller ta med på dagens piknik.
Nesten en liten matpakke i disse kjeksene!
Og her kan du fint bytte ut mengde nøtter og tranebær med dine egne favoritter eller basert på hva du har tilgjengelig.
Sen brunsj, lune raggsokker, kosebukse og snø på t(r)ærne...
Denne oppskriften finner du også i boka Glutenfri Jul - du finner den til salgs i nettbutikken vår via denne linken
Perfekt tilbehør til ost!
Glutenfrie muffins fylt med smeltet ost som smaker digg alene, med litt pesto eller som tilbehør til annen småmat.
Smaker aller best når de er nybakte, og fortsatt litt varme, men gjør seg også godt i lunsjboksen. Helt klart verdt en bakst, eller to.
Du trenger:
Dette gjør du:
Avkjøles lett før du nyter med for eksempel hjemmelaget pesto? Oppskriften på den finner du her
Nok et vellykket, glutenfritt brød hvor det hele tar utgangspunkt i miksen Eltefritt Brød. Miksen er en klar favoritt om dagen, den er enkel å blande sammen, nyttig og sunn da miksen også kvalifiserer til nøkkelhullmerket og så er den et perfekt utgangspunkt for små justeringer og tilpasninger - som idag endte i dette saftige, gode brødet med smak og farge fra rødbeter.
Inspirasjon til dette brødet fikk jeg i boka Eltefri Bakst av Ina Johnsen - den kom ut like før jul og har massevis av tips og triks til eltefri bakst. To av oppskriftene er faktisk glutenfrie!! Og de andre kan fint "oversettes" til glutenfri bakst med små justeringer.
Så tilbake til dagens bakst!
Du trenger:
Dette gjør du:
Tips!
Dette brødet er så saftig og godt at det eneste du trenger er litt smør ;) men har du noen andre tips til pålegg så legg gjerne igjen en kommentar!
God fornøyelse! :)
Havregrøt er en sikker vinner og en god start på dagen. Her i huset "pimper vi ofte opp" havregrøten med å bruke Müsli med Chia miksen. Den inneholder flere spennende råvarer, i tillegg til havre, som poppet quinoa og amaranth, bokhveteflak og linfrø.
Nybakte rundstykker frister alltid. Og på tide med en fremsnakk av Focaccia miksen som nesten kan brukes til "alt" i tillegg til en vellykket focaccia, loff, rundstykker, pizza, fletteloff, brytebrød og nå denne siste oppskriften som overrasket hele familien tidlig en lørdags morgen ;)
Dette trenger du (til 11 store rundstykker):
Dette gjør du:
God fornøyelse!
TIPS!
De du ikke spiser opp samme dag deler du i to og fryser ned. Så har du nydelige rundstykker på lur når du måtte ønske det :) Tines på benken, i ovnen på varmluft ca 10 min, eller i brødrister.
Eltefritt brød har blitt vår families store favoritt - du blander miksen enkelt sammen på kvelden og så har du et deilig, mettende og godt brød til frokost. Og best av alt er at dette brødet holder seg godt. I tillegg har det en sprø, god skorpe som gjør det hele komplett.
Du trenger:
Dette gjør du:
God fornøyelse! <3
Knekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å "bøte på såret" vil jeg dele jeg oppskriften med dere her. Min lille adventspresang til deg - da disse er gode både som tilbehør til julens godsaker til frokost og lunsj, men også som base til å lage Sjokoladeknekke som også står i boka Glutenfri Jul :)
Du trenger:
Dette gjør du:
1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.
2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.
3. La stå og svelle min 15 min.
4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)
5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.
6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket.
7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.
8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min.
9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.
God fornøyelse!
Dette er en super variant å lage for eksempel matpakke vaffel med. Enkelt er det også om du har Vaffel miksen tilgjengelig og med deg på påsketur, da trenger du kun dette for å lage skikkelige gode, og mettende vafler:
Dette trenger du til 7 sunne matpakkevafler:
Dette gjør du:
Tips – ønsker du flere vafler dobler du bare oppskriften.
Ut på tur – aldri sur.
Glutenfrie müslirundstykker er skikkelig godt, og mettende og det perfekte turfølge eller som "reserve" når du er i farta.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
God fornøyelse! :)
Etter julekaker og ribbe kan det smake godt med noe litt sunnere.
Dette brødet smaker godt hele året rundt :)
Enkelte ganger kan det være lurt å planlegge – eller egentlig er det vel det som gjelder for det meste av tiden, det å planlegge? Jeg baker ofte flere brød om gangen for å spare tid, gjøre det enkelt, samt sikre at det til en hver tid er brød tilgjengelig siden det jo går noen mengder i løpet av en uke når flere i familien må spise glutenfritt. Her har du en oppskrift og fremgangsmåte om du går for «storhusholdnings varianten».
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Brødene avkjøles på rist, skjæres så opp i skiver og puttes i fryseren. Kanskje lurt å holde av det ene brødet slik at muligheten for ferskt brød varer ut dagen.
God fornøyelse!
Tips! Strø litt ulike frø i bunn av formen etter smøring for en variasjon
Denne oppskriften er super som utganspunkt for å rydde litt i kjøkkenskapet. Bruk de melsortene og frøene du har tilgjengelig og kanskje bare rester igjen av. Det blir stor sett alltid vellykket.
Snakk om en enkel og fantastisk god variasjon på nystekte rundstykker fylle av proteiner og gode næringsstoffer. Holdbare er de også :)
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Smaker himmelsk med Snøfrisk og litt urter!
God fornøyelse!
En enkel, rask og smakfull oppskrift proppet med energi. Perfekt å ha med ut på tur eller om du bare har lyst på noe godt.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
God tur, og god fornøyelse!
Disse ble skikkelig gode og perfekte å ta med på tur, i matpakken, til kvelds eller egentlig når som helst.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
God fornøyelse!
Lyst på noe enkelt, nybakt og godt? Prøv denne da vel!
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Nytes litt avkjølt, som de er, eller med for eksempel snøfrisk og en kopp te. Riktig god fornøyelse!
Kjøleskapsgrøt kan jo varieres i det uendelige. Her får du like godt to varianter.
MED BRINGEBÆR
Dette trenger du:
Dette gjør du:
MED MANGO
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Her kan jeg nesten garantere deg en god start på dagen!
Litt sunnere form for snacks, men det er jo bare fint sålenge det smaker så godt!
Til Knekkebrødsticks trenger du:
Til Avokadokrem trenger du:
Dette gjør du:
Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!
Coop selger ferdige knekkebrød sticks som ikke er glutenfrie, men med Knekkebrødmiksen fra Det Glutenfrie Verksted lager du det veldig enkelt selv. Inspo til dette tipset hentet jeg fra coop.
Hirse er en berikelse i et glutenfritt kosthold. Hirse er en gruppe små kornslag med runde frø og regnes som en av de eldste kornsortene. Hirse er særlig rik på kisel (silisium) og inneholder også mye magnesium, fosfor, kalium, jern og fluor. Fettinnholdet er omtrent som hos havre.
Nå som Det Glutenfrie Verksted også har Hirseflak i "rent mel i posen" serien deler jeg denne oppskriften på Hirsegrøt. Og er du glad i tradisjonelle havregrøt vil jeg anbefale deg å teste ut denne for en fin avveksling til den tradisjonelle, men også fordi det smaker så godt. Nesten litt søt faktisk.
Dette trenger du til 2 porsjoner:
Dette gjør du:
Riktig god fornøyelse!
Hvem kunne ikke ønske seg muffins til frokost? Eller i matpakken? En muffins som faktisk metter, smaker godt og ikke er proppet med sukker. Prøv denne!
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Riktig god fornøyelse!
Nå som høstmørket virkelig har senket seg, og alle sanser leter etter litt lys og snev av sol så er det desto mer viktig med en god start på dagen. Og om du i tillegg er litt rusten i halsen så kan denne anbefales!
Fersk ingefær, appelsin og litt eple blandet med næringsrik müsli ja det ble en skikkelig god kombo :)
Oppskriften er nok til 2 pers så her kan du kanskje overraske noen?
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Hjemmelaget granola er vel noe av det smarteste du kan lage? Det sikrer en god start på dagen, i tillegg til at du selv kan bestemme andel sukker du vil tilsette for å gjøre den akkurat passe søt og smakfull uten at det nødvendigvis er sukker det er mest av i din løsning. Her er et forslag til ingredienser som du selvsagt fint kan endre på/ legge til om du ønsker å bruke for eksempel andre typer nøtter, tørket frukt og/ eller bær.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
God fornøyelse! :)
Denne kremosten tar de hjemmelagede knekkebrødene til nye høyder ;)
Jeg synes fargen ble så fin i tillegg til at det smaker veldig godt selvfølgelig. Oppskriften får du her;
Til hjemmelagede Knekkebrød trenger du:
Det er flere av dere som savner denne miksen ute i butikk og det beste tipset her er å bestille direkte hos allergikost, så får du den sendt direkte hjem til deg. Følg denne linken til deres nettside
Til å lage kremet tranebærost trenger du:
Dette gjør du:
Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!
Tranebærkremosten smaker sikker like godt på en ristet skive med fiberbrød, tror du ikke? ;)
Noen ganger blir ting stående i kjøleskapet, en slump her og en slump der. Eller bananer som er i overkant brune. Ofte blir det til vafler eller pannekaker her i huset, men i dag ble det en litt ny variant - nemlig disse supergode lappene basert på mitt økologiske quinoa mel - sunt og godt!
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Nå som Det Glutenfrie Verksted har introdusert Bokhveteflak i "rent mel i posen serien" deler jeg denne oppskriften på en alternativ havregrøt hvor jeg har byttet ut havregryn med bokhveteflak.
En liten tvist og forandring på den vanlige grøten, og ved å tilstte noen plommer i så blir jo dette en helt ny nytelse - som både metter og varer :)
Dette trenger du til 2 porsjoner:
Dette gjør du:
Denne oppskriften fant jeg inspirasjon til i bladet Shape-up. Forsøkte meg på den en dag formen ikke var helt på topp, jeg var frossen og litt små forkjøla. Tror faktisk denne gjorde meg frisk jeg Uansett en skikkelig smakfull variant av den tradisjonelle havregrøten!
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Riktig god fornøyelse!
Kjøleskapsgrøt kan man nesten bli avhengig av – utrolig smakfullt og veldig mange variasjonsmuligheter! Nyheten «Müsli med Chia» kvalifiserer til nøkkelhullmerket som vil si at den scorer høyt på at den ikke er tilsatt sukker, eller salt i tillegg til at den har bra med fiber i seg. Med andre ord en sunn müsli miks og en optimal ingrediens i denne kjøleskapsgrøten. Her er en variant som jeg har dilla på om dagen.
Dette trenger du:
Dette gjør du:
Super start, eller avslutning på din dag!
Tips!