Cøliaki og kvinnehelse - en guide

Visste du at cøliaki er vanligere hos kvinner enn menn? Cøliaki er en autoimmun sykdom som gjør at tynntarmens slimhinne blir betent når du spiser gluten. Betennelsen reduserer tarmtottene og evnen til å absorbere næringsstoffer fra maten, noe som kan føre til en rekke symptomer og helseproblemer (1).

 

Noen symptomer er knyttet til skaden som oppstår i tarmen, mens andre skyldes nedsatt opptak av næringsstoffer. Følgesykdommer kan oppstå på grunn av ernæringsmangler; manglende opptak av jern eller B-vitaminer kan gi anemi og dårlig opptak av kalsium kan gi beinskjørhet som igjen øker risikoen for beinbrudd (1).


Ubehandlet cøliaki er relatert til manglende menstruasjon, forsinket pubertet, infertilitet, uforklarlige spontanaborter og dødfødsel. Kvinner med cøliaki har en større risiko for å utvikle beinskjørhet som en konsekvens av malabsorpsjon og indirekte hormonelle effekter, som tidlig overgangsalder og manglende menstruasjon (3).


Flere kvinner enn menn med cøliaki sliter også med vedvarende mageplager til tross for et glutenfritt kosthold. Symptomene ser ut til å overlappe med irritabel tarm syndrom (IBS), og de vanligste er magesmerter og oppblåsthet (2). Andre vanlige symptomer er løs mage, kvalme og forstoppelse.


Kvinner med cøliaki rapporterer dårligere livskvalitet enn menn, hovedsakelig relatert til vedvarende mageplager til tross for et glutenfritt kosthold (2, 3), følelser av angst og depresjon relatert til det å være annerledes, og mangel på aksept av egen sykdom (3).


Den eneste tilgjengelige og effektive behandlingen for cøliaki og dens komplikasjoner er et strikt glutenfritt kosthold (3). Det er svært viktig å overholde dietten, ikke bare for å behandle cøliakien, men også for å unngå følgesykdommene nevnt over.


Vi i Det Glutenfrie Verksted har utviklet våre produkter med målet å sikre mest mulig optimal ernæring til deg som må spise glutenfritt. Vi bruker kun økologiske råvarer, mest mulig fullkorn og minst mulig tilsetningsstoffer. Våre nyeste tilskudd, Monicas Superbrød og Rundstykker, er resultatet av to forskningssamarbeid med OsloMet, UiO og Cøliakiforeningen. Vi er stolte over å kunne tilby produkter som scorer høyt på både innhold og smak!

 

Kilder


1. Helsebiblioteket/BMJ . Cøliaki. . Oslo: Helsedirektoratet; oppdatert torsdag 25. februar 2021 [hentet onsdag 24. april 2024]. Tilgjengelig fra: https://www.helsenorge.no/sykdom/matallergi/coliaki/


2. van Megen, F., Skodje, G. I., Stendahl, M., Veierød, M. B., Lundin, K. E., & Henriksen, C. (2021). High disease burden in treated celiac patients–a web-based survey. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 56(8), 882-888.


3. Manza, F., Lungaro, L., Costanzini, A., Caputo, F., Volta, U., De Giorgio, R., & Caio, G. (2024). Gluten and Wheat in Women’s Health: Beyond the Gut. Nutrients, 16(2), 322.

 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha