07/10/2019 av Det Glutenfrie Verksted 2 Kommentarer
Hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst?
Ja det er faktisk mulig!
Et lite triks når en skal bake boller er god tid. La deigen heve godt slik at resultatet blir så luftig og smakfullt som du forventer deg.
Det første jeg savnet da jeg fikk cøliaki var et grovt, smakfullt og nyttig brød som ga metthetsfølelse gjennom dagen. Da den oppgaven ble løst gjennom uttallige bakeeksperimenter, og eldstemann også fikk påvist cøliaki, gikk det ikke lang tid før søt gjærbakst ble neste utfordring og et stort savn.
Jeg har jo alltid hatt fokus på mindre sukker og mer fiber i mitt kosthold, og er derfor også en selvfølge når jeg utvikler mine bakemikser. Da Bolle miksen ble utviklet var det med samme utgangspunkt, og resultatet ble da "sunnere" boller med mindre sukker, litt fiber og med et sluttresultat som ikke alltid viste seg å bli vellykket. Lite sukker gjør heving vanskeligere og selvsagt smaken litt annerledes. Og når man skal bake boller eller annen søt gjærbakst så vil man jo kose seg og forventningen om søt smak er der.
Utfordringen min ble da å jobbe videre med Bolle miksen og gjøre den enda bedre. Så nå er Bolle miksen erstattet med Søt Bakemiks hvor forskjellen er at den er søtere men fortsatt har en andel fiber i seg. Og det beste med egen bakemiks er jo nettopp at du slipper å tenke på alle ingredienser som skal til for her har du alt samlet i en pose!
Så tilbake til hvordan lykkes med glutenfri gjærbakst ;)
Mine tips;
Et lite triks når en skal bake glutenfri gjærbakst er gooood tid, akkurat som det var den gangen du bakte vanlig gjærbakst.
Bruk kjøkkenmaskin! En kjøkkenmaskin er en nødvendig investering ved glutenfri gjærbakst. Deigen trenger hjelp til å strekke seg, og ved bruk av kjøkkenmaskin kan du la blandingen blande seg min 10 min for best mulig resultat. Ikke bruk eltekroken, men det som kalles flatvisp eller K-krok.
Tilsett ALLE våte ingredienser fingerlunkne. Dvs at du smelter smør, tilsetter melk og kesam og varmer opp til lik temperatur før du tilsetter miksen eller melet du bruker.
La deigen heve godt slik at resultatet blir så luftig og smakfullt som du forventer deg. La deigen heve minimum 30 min i bakebollen før du går videre.
Gjærbakst stekes stort sett på 200 grader men tiden kan og vil variere fra ovn til ovn og ikke minst i forhold til størrelsen på bollene. Så følg med underveis og sørg for at steketiden avsluttes i det bollene har fått en gylden og jevn farge.
Andre tips
Silikon bakematte er lurt å ha, det gjør det enklere å trille ut boller eller kjevle ut uten at deigen fester seg i underlaget.
Litt ekstra glutenfritt mel er også lurt å ha i nærheten dersom deigen viser seg å bli altfor løs og klissete. Her bruker du det du har tilgjengelig.
Fuktige hender kan også være til hjelp ved forming av boller.
Eltefritt
I det siste har jeg bakt mer og mer eltefritt, eller kaldheving om du vil. Bland alle ingrediensene sammen, men da kalde og tilsett kun 1 ts tørrgjær. Ha deigen over i en bakebolle som du dekker med plast og setter til heving over natten, på kjøkkenbenken, slik at den er klar til utbaking dagen etter eller på ettermiddagen om du setter deigen før du starter på jobb. Perfekt, enkel løsning og med et overraskende godt resultat. Du mikser deigen på lik linje som vanlig, ved hjelp av en kjøkkenmaskin.
Kommentarer
13/05/2020 av Kolbjørg Øyen
Ang steking av glutenfri gjærbakst, steke i varmluft eller" vanlig 200 gr."? Ev. Varmluft, skal ta temperaturen være lavere?
29/09/2020 av Anne Kathrine Nordhammer Solberg
Hei Jeg har lurt litt på om det kan være slik at glutenfri gjærbakst blir mest luftig om den bakes ut uten forheving, for så å heve seg luftig etter utbaking. Jeg har inntrykk av at boller/kanelsnurrer blir veldig kompakte om deigen forgjeves og slås ned før utbaking -og at den har utfordringer med å heve godt i runde nr 2....da er jo gjerne deigen blitt kaldere også....Har dere gjort dere tilsvarende erfaringer? Har dere gode råd for å få baksten like stor og luftig som ved ordinær bakst?
Skriv en kommentar