Safranbrød bakt på surdeig

💛 Safran gir en helt magisk, kraftig gulfarge og en delikat, varm smak ✨ Dette brødet er mindre søtt enn en julekake, og passer like godt på julebordet som til frokost en kald adventsmorgen ❄️🎄

Du trenger:

Bakeklar surdeigsstarter:

40 g aktiv surdeigsstarter

80 g vann

40 g Rismel fullkorn

40 g hirsemel (kjør Hirseflak i blender til et fint mel)


Safranbrød:

50 g varmt vann 

0,5 ts safran 

230 g romtemperert vann

12 g fiberhusk 

200 g bakeklar surdeigsstarter

50 g honning eller sukker

300 g Focaccia miks

25 g (klarnet) smør eller nøytral olje

3 g salt


Valgfri smakstilsetning:

revet skall til 1 appelsin

60 g rosiner


Lag en bakeklar surdeigsstarter:

1. Vei 40 gram aktiv surdeigsstarter i et rent glass, tilsett deretter 80 g vann og rør sammen. 

2. Tilsett så 40 gram fullkorn rismel og 40 g hirsemel og rør godt. La blandingen stå i varm romtemperatur i 6-8 timer, eller til den bobler og har hevet 70-100%, før du blander den inn i deigen.


Lag brøddeigen:

1. Knus safrantråder i en morter og hell over 50 g varmt vann. La stå i 10-15 min. 

2. Visp sammen safranvannet, romtemperert vann og fiberhusk. Fortsett og visp til blandingen begynner å tykne. La stå i 10 minutter. 

3. Tilsett honning/sukker og den bakeklare surdeigsstarteren og bland sammen. Tilsett Focaccia miks, smør/olje og havsalt. Elt deigen godt i 5-10 minutter. Deigen vil være litt kompakt og klissete, det skal være slik. La deigen hvile i 15 minutter.

4. Ha deigen over på en lett oljet overflate og form deigen til et brød som passer til hevekurven din. Bruk litt olje på hendene for å forme deigen.

5. Dryss litt rismel i hevekurven og legg deigen opp ned i kurven. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle for å unngå at deigen tørker ut. 

6. La deigen heve på et lunt sted i 4-6 timer. Den skal heve noe, men dobler seg ikke i størrelse. Det anbefales ikke å heve denne deigen i kjøleskapet. 

7. Plasser en støpejernsgryte på en rist midt i ovnen og forvarm ovnen på 230 °C i minst 30 minutter. 

8. Legg den ferdighevede deigen forsiktig på et stykke bakepapir og lag mønster som ønsket. 

9. Legg deigen forsiktig i støpejernsgryta ved hjelp av bakepapiret. Legg lokket på og sett gryta tilbake i ovnen i 25 minutter. Skru ned temperaturen til 210 C, fjern lokket og stek videre i 40 minutter. Hvis det blir for brunt legger du på et stykke aluminiumsfolie (den blanke siden opp). 

10. La brødet kjøles ned på rist i minst 1 time før du skjærer i det.

 

Nyt!

 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha