Bakemetoder - Eltefri metoden

Har du prøvd å bake eltefritt før? 


Eltefri bakst er gjærbakst gjort enkelt. Denne teknikken er så enkel og fleksibel at den er lett å få til i en hektisk hverdag. Eltefri bakst er bakst med lang hevetid og minimalt med gjær. Oppskriftene på eltefri bakst har som regel bare 1/2 - 1 teskje tørrgjær. Fordi mengden gjær er liten, må deigen heve lenge, noe som har mange fordeler

 

Teknikken går ut på å røre sammen en deig som får lov å stå og heve lenge før den formes, etterheves og stekes. Deigen kan settes kvelden før og bakes ut neste morgen, slik at du sikrer deg rykende fersk, velduftende bakst morgenen etter. Du kan også røre sammen deigen og la den heve i løpet av dagen mens du er på jobb. 


Det er mange fordeler med å bake eltefritt:

  • Du trenger ingen kjøkkenmaskin (perfekt ferieløsning).
  • Du slipper unna mye søl siden du ikke trenger å elte eller kna deigen.
  • Langtidsheving bryter ned fytinsyre og dermed blir brødet mer næringsrikt og lettere fordøyelig.
  • Langtidsheving utvikler bedre smak på baksten.
  • Mindre gjær er positivt for de med sensitiv mage.
  • Enkelt å variere med nye ingredienser.
  •  

Til baking av eltefritt brød anbefaler vi at du bruker en støpejernsgryte på 3-5 liter med lokk. Gryta inkludert lokk varmes opp sammen med ovnen. Deretter plasseres den ferdig hevede deigen rett i den glovarme gryta og stekes med lokk i den første delen av steketiden. Brødet stekes ferdig uten lokk. 


Eltefritt kan fint stekes uten støpejernsgryte også, for eksempel i en vanlig brødform. Rundstykker, baguetter, kanelboller etc. stekes på stekebrett


Vi i Det Glutenfrie Verksted elsker denne bakemetoden! I boka «Et glutenfritt kjøkken» er det et eget kapittel tilegnet denne metoden med tips og triks og oppskrifter på både eltefritt grytebrød, rundstykker, baguetter, frokostbriks, gulrotbrød, kanelknuter, skoleboller og vanlige boller.


For å gjøre det enda enklere for deg å bake sunt uten at du trenger mange forskjellige poser med mel, har vi også utviklet bakemiksen “Eltefritt Brød”. Den blandes enkelt ut med 6 dl vann og 1/2 ts tørrgjær, og gir et saftig, godt og holdbart brød.

 

Har du en eltefri favoritt? 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha