årets viktigste nyttårsforsett

Det Glutenfrie Verksted og MatVett

 Det Glutenfrie Verksted er tilsluttet bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn som er initiert av Myndighetene v/ Klima- og Miljødepartementet. 

les mer her..

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn, og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer.

Kartlegging viser at vi kaster minimum 385.000 tonn mat i Norge. Dette inkluderer ikke matsvinn fra landbruket, sjømatindustrien og offentlige virksomheter. Matbransjen står for en tredel, mens det er forbrukerne som kaster mest, hver 8 handlepose, tilsvarende 42,1 kilo per person. Både av hensyn til økonomi, miljø, og ressursutnyttelse er det viktig å få redusert dette matsvinnet. Målet er å redusere matsvinnet i Norge med 50% innen 2030.


Matvett's nyttårsfortsett er relevant for alle og vi ønsker å bidra der vi kan. 

På Matvett's sider finner du mer informasjon om hvordan bli flinkere til å kaste mindre mat. Her får du råd og tips som:


  • Holdbarhet og riktig oppbevaring for ulike råvarer

Det Glutenfrie Verksted oppfordrer til å oppbevare alle tørre, glutenfrie produkter tørt, i egen skuff, og helst i en temperatur mellom 4-15 grader). Oppbevarer du dine glutenfrie produkter i en egen skuff, eller avdeling, unngår du muligheten for kontemnasjon/ smitte og at du må kaste holdbare produkter grunnet smitte fra andre glutenholdige varer. Alle miksene kan brukes på flere måter som igjen gjør det enklere å bruke opp de produktene du kjøper. 

  • Forskjell på «best før» og «siste forbruksdag»

Produktene til Det Glutenfrie Verksted er i hovedsak tørrvarer som holder seg stort sett langt utover det som er angitt som best før dato. Er du usikker så lukter du på innholdet før du bruker det. Noen råvarer (for eksempel hirse og quinoa kan få en litt stram, emmen lukt men det er ingen fare å spise det selv om det lukter litt annerledes) Bruk magefølelsen og sunn fornuft. 

Vår største utfordring her er innkjøp og logistikk og de datoene og fristene vi må forholde oss til ovenfor dagligvarekjedene og deres innkjøp. Har vi produkter som i følge deres regler har gått ut på dato så gjør vi avtaler med andre instanser som for eksempel Holdbart eller Matsentralen. Nå som vi også har fått vår egen nettbutikk opp og stå så kan vi kjøre kampanjer der.

  • Hvordan du skal planlegge innkjøp og måltider

Unngå daglige innkjøp, planlegg dine måltider og gjør heller faste, litt større innkjøp der det er mulig. Følg med på tilbud der du bør. 

  • Tilberedning av restemat, enten fra råvarer du har til overs, ferdige retter som trenger en ny vri eller rester av tilbehør som ris, pasta, poteter og saus.

På detglutenfrieverksted.no ligger det flere oppskrifter og tips på glutenfrie retter. Har du noen middagsrester til overs tar du det med i morgendagens matpakke, men baker du brød eller rundstykker anbefaler jeg at du skjærer opp og fryser ned slik at det er enkelt å ta opp etterhvert. På den måten unngår du tørt, kjedelig, glutenfritt brød. Du kan for eksempel lage glutenfrie krutonger av brødrester, bake en pai som du fyller med kjøleskapsrester, eller hva med å bake et smakfullt bananbrød av brune bananer. 


Det Glutenfrie Verksted ønsker å bidra og oppfordrer alle til å bli med på dette initiativet. 


Legg gjerne igjen en kommentar og tips på ditt bidrag til å redusere matsvinn : )

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha