Eltefritt brød med øl og rosmarin

Bake med øl? Høres både rart og litt skummelt ut? Vi ble veldig nysgjerrige på å teste ut denne metoden og den er helt klart noe å dele videre. 

 

Først litt nyttig bakgrunnsinformasjon. Det å bake med øl kan gi en rekke fordeler til bakverket ditt, avhengig av oppskriften og typen øl du bruker. Vi minner på at du selvsagt må velge et glutenfritt øl når du baker glutenfritt. Og du kan fint også bake med et alkoholfritt alternativ.  

Smak

Øl kan tilføre en unik smak til bakste. Øl har forskjellige smaksprofiler avhengig av type og stil. De fleste glutenfrie øltypene er laget på alternative kornsorter som ris, mais, hirse, bokhvete eller sorghum, og smaken av glutenfritt øl kan være litt annerledes enn vanlig øl på grunn av de ulike kornsortene og tilleggsmaterialene som brukes. Glutenfritt øl kan ofte oppleves litt søtere enn vanlig øl. 

Fuktighet

Øl inneholder vann, og dette kan bidra til å gi mer fuktighet til deigen, som igjen kan være en fordel når det gjelder glutenfri bakst. 

Gjær og heving

Gjæren i ølet kan bidra til heving av deigen. Øl inneholder gjær, og gjæringen kan hjelpe til med å skape luftbobler, noe som gir et lettere og luftigere resultat.

Farge

kan gi en vakker gylden eller brungyllen farge til bakverket ditt, spesielt når det kombineres med andre ingredienser som sukker eller melasse.

Holdbarhet

Kombinasjon gjær og alkohol kan også bidra til å forlenge holdbarheten.

Og vær oppmerksom på at effekten av å bruke øl i baking vil variere avhengig av oppskriften og type øl du velger. 

Alkohol

Alkoholen i øl vil fordampe under baking. Under oppvarming vil alkoholen koke ved en lavere temperatur enn vann, og derfor vil den gradvis fordampe under bakingen. Imidlertid vil ikke all alkoholen forsvinne, og en viss prosentandel kan forbli i bakverket avhengig av bakeprosessen.

Hvor mye alkohol som fordamper avhenger av flere faktorer som temperatur under bakingen, hvor lenge bakverket står i ovnen, og hvor mye alkohol som er til stede i opprinnelig oppskrift.

Hvis du er bekymret for alkoholinntaket, kan du bruke alkoholfritt glutenfritt øl.

 

 

Du trenger:

  • 390-400 gram Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
  • 2 ts tørrgjær
  • 33 cl glutenfritt øl, Mack isbjørn LITE
  • 2 ss rosmarin, hakket

 

Dette gjør du:

Finn frem en bakebolle og ha bakemiksen, tørrgjær, hakket rosmarin i. Tilsett så øl og bland godt ved å bruke en slikkepott. Oppleves deigen tørr tilsetter du litt mer væske.

Dekk bakebollen med plast og la stå over natten, eller min 12 timer. 

Ha litt ekstra mel på kjøkkenbenken og kna deigen lett sammen. Legg bakebollen på hode over deigen og la den heve mens ovn og jerngryte varmes opp til 240 C. Ha deigen over på et bakepapir og legg så dette i gryta. Vær forsikt - gryta er veldig varm. Lag gjerne et par snitt i overflaten før du setter på lokket. 

Stekes i 30 min med lokk. Ta av lokket og stek videre i ca 20 min til brødet har fått en fin og gylden farge. 

Ta brødet ut av gryta, avkjøl på rist før du nyter nybakt brød med litt smør eller ditt favorittpålegg. 

 

 

 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha