Glutenfritt på ferie

Glutenfritt på ferie…kanskje den største utfordringen ved en glutenfri diett. Alt som har blitt rutine hjemme, blir snudd på hodet igjen. Men likevel, ved å forberede deg godt kan du nyte reisen maksimalt og ferien blir like fantastisk som du håpet på.

For å gjøre ferien din litt enklere, deler vi her noen nyttige tips. 

  1. Last ned eller print ut et diettkort. På kortet står det forklart hva cøliaki er og hva man kan og ikke kan spise på det lokale språket. Ikke alle land har like mye kunnskap om hva cøliaki og gluten er, og ikke alle kan eller skjønner engelsk. Du finner diettkortet på 63 språk her, helt gratis: https://www.celiactravel.com/cards/. Som medlem i NCF har du også tilgang til slike oversettelser. 

2. Last ned Google Translate appen på lokalspråket. Slik kan du også søke opp ord uten internettforbindelse. 


3. Mange land har en cøliakiforening som du alltid kan stille spørsmål. Paraplyorganisasjonen for cøliakiforeninger i Europa finner du her: https://www.aoecs.org/about-us/members/. NCF har også en oversikt, du finner den her: https://ncf.no/coliaki/reisetips/coliakiforeninger-i-utlandet 


4. Sett deg litt inn i matkulturen til ferielandet og få en oversikt over hvor du kan kjøpe glutenfrie produkter. Er det i supermarkeder? Eller helsekostbutikker? Kanskje bare på apotek? 


5. Det er lurt å ta med et par pakker knekkebrød eller litt brød til de første dagene på tur. Vi tar blant annet alltid med noen av våre favoritt Crackers med sesam eller rosmarin og baker et brød som jeg skjærer opp i skiver og tar med. På den måten unngår vi unødig stress de første dagene. 


6. Har du et kjøkken tilgjengelig på feriestedet kan du ta med dine favoritt bakemikser. Noen land har restriksjoner i forhold til det å ta med mat inn i landet. Ta kontakt med ambassaden hvis du er i tvil.


7. Ta med deg en matboks med kjøleelement eller mattermos (holder maten varm eller kald) slik at du enkelt kan ta med deg en deilig glutenfri lunsj. Du finner mange fine på BeeOrganic:

8. Undersøk med hotellet du skal bo på om de har et glutenfritt tilbud. Du kan også spørre dem om det er mulig å få kjøpt glutenfrie produkter i nærheten. 


9. Spør på Facebook-grupper, f.eks “Glutenfri Guide i Utlandet”. Det er stor sannsynlighet for at noen har erfaring fra nettopp ditt feriemål. 


10. Toastposer til brødrister er perfekte til å ta med seg på tur. Hver pakke inneholder 2 poser og hver pose kan brukes opp til 100 ganger. Toastposer finner du blant annet i nettbutikken til allergikost.no


11. Selv om du angir på flyreisen at du må ha et glutenfritt måltid, kan det være at måltidet er "glutenvennlig" og derfor ikke trygt for deg med cøliaki. Ha alltid med deg litt ekstra mat i tilfellet (knekkebrød, energibarer, nøtteblanding).


12. Last ned apper som hjelper deg på reisen. “Gluten Free Scanner” er en app som skanner barkoden på et produkt og angir hvorvidt det er glutenfritt eller ikke. Helt gratis! Appen “Find Me Gluten Free”hjelper deg å finne glutenfrie restauranter, matbutikker, kafeer og barer. 


Husk at det er veldig mye du KAN spise. Holder du deg til mest mulig rene råvarer unngår du gluten enklere. Fokuser på alt du kan spise, selv om det kanskje er mindre tradisjonelt, og nyt reisen! 


God ferie, fine følgere! 

 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha