Glutenfritt, uten egg og melk

Spiser du vegansk eller tåler du ikke egg og/eller meieriprodukter? Da har du sikkert møtt på noen utfordringer med bakingen. Spesielt i kombinasjon med glutenfritt kan det være utfordrende å få til god bakst uten egg og meieriprodukter.

EGG

Egg har mange funksjoner i bakverk. Det brukes for å tilføre fuktighet, fett og smak. Det får bakverket til å heve seg og bli lett og luftig. Egg fungerer som bindemiddel og kan brukes til å pensle overflaten av baksten som gir et blankt og fint utseende. Det finnes gode eggfrie alternativer for alle disse funksjonene!

Hva du velger som erstatning er avhengig av hvilken funksjon egg har i oppskriften. Er det som bindemiddel? Gi struktur? Gjøre bakverket luftig? Farge og glans? 

Vårt tips til å finne den beste erstatningen er å finne eggets funksjon i en oppskrift. Ingen av erstatningene er en helt eksakt 1:1-erstatning i enhver oppskrift fordi det ikke binder og stivner under steking på samme måte som egg gjør.

Bindemiddel

Disse alternativene tilsvarer ett egg:

• 63 g usøtet eplemos (helt finmost, ingen biter)

best i kaker, paibunn, pannekaker, kjeks
gir ikke bismak

Eplemos er veldig enkelt å lage selv!


Dette trenger du:

  • 8 mellomstore epler
  • 0,5 dl vann 


Slik gjør du:

1. Skrell epler, fjern kjernehuset og skjær eplene i små biter.

2. Ha vann og eplebiter i en kjele og la eplene småkoke på lav varme til de er møre.

3. Bruk en stavmikser til å mose eplene til det får en jevn konsistens. 

4. Hell eplemosen på egnede glass eller bokser. Oppbevar kjølig. 

 

Eller:

• 1 ss knuste linfrø + 2,5 ss vann (la svelle i 5 min)

best i brød, kaker, paibunn

• ½ most banan

best i kaker, paibunn, pannekaker, kjeks
har litt bismak, blir litt mer kompakt enn med eplemos

• 2 ss stivelse (maizena, potetmel, tapiokastivelse, arrowroot pulver) + 3 ss vann

best i brød, kaker, sauser 

• 1 ss chiafrø + 2,5 ss vann (la svelle i 10 min)

best i søt bakst 

• 3 ss kikertmel + 3 ss vann

best i brød, quiche 

• 3 ss frø- eller nøttesmør (mandel, peanøtt, cashew, tahini)

best i kjeks 

 

Hevemiddel og lett og luftig bakst

Disse alternativene tilsvarer ett egg:


• 3 ts bakepulver

• 1 ts natron + 1 ss eplecidereddik eller sitronsaft

tilsett alltid til slutt fordi effekten skjer med en gang

• 3 ss aquafaba (kikertvann)


Glans

• aprikos syltetøy

• litt plantebasert melk + agavesirup/lønnesirup

 

MEIERIPRODUKTER

I dag finnes det mange erstatningsprodukter som ligner såpass mye at resultatet nesten blir likt. Vær obs på at plantebasert melk ofte er søtere enn kumelk, så se an sukkermengden i oppskriften. 


smør kan erstattes 1:1 med kokosolje eller vegansk smør 

melk kan erstattes 1:1 med usøtet plantebasert melk 

helmelk: soyamelk, nøttemelk eller kokosmelk
lettmelk/skummet melk: havremelk (glutenfri), rismelk 

• kjernemelk/kefir/kulturmelk kan erstattes av 240 ml usøtet soyamelk/mandelmelk + 1 ss eplecidereddik/sitronsaft (bland og sett til side i 5 min)

• kremfløte kan erstattes 1:1 av den tykke kremete delen av en boks med kokosmelk som har stått kaldt eller plantebasert kremfløte

 

Har du noen gode tips? Del gjerne i kommentarfeltet.

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha