lavFODMAP og IBS

Irritabel tarmsyndrom (IBS) kan gi overlappende symptomer med cøliaki. I tillegg kan de med velbehandlet cøliaki fortsatt oppleve mageplager. I slike tilfeller anbefales ofte lavFODMAP dietten.


Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Har du cøliaki må du unngå gluten fordi det skader tarmslimhinnen, men også de med IBS kan ha nytte av et glutenfritt kosthold. De kan oppleve symptomlindring når de unngår glutenholdige produkter fordi hvete, rug og bygg er matvarer med mye såkalte FODMAP.

FODMAP står for fermenterbare oligosakkarider, disakkarider, monosakkarider og polyoler. Det er tungt fordøyelige kortkjedede karbohydrater som ikke tas opp i tynntarmen, men blir brutt ned av mikrober i tykktarmen. De finnes i svært mange matvarer, og noen eksempler på høy FODMAP matvarer er løk, hvitløk, de fleste belgfrukter, vannmelon, hvete, bygg, rug og melk (1).


Matvarer med et høyt innhold av FODMAP kan gi økte fordøyelsesplager hos de som har IBS. Mange oppnår symptomlindring ved å redusere inntaket av disse karbohydratene, og dietten kalles derfor lavFODMAP.


Mens det er proteinet gluten i hvete, rug og bygg som forårsaker fordøyelsesproblemer ved cøliaki, synes det å være karbohydratene (FODMAP) som er årsak til symptomene ved IBS (2). Derfor vil mange med IBS kunne tåle varierende mengder glutenholdig mat uten å oppleve symptomer. F.eks tolereres surdeig gjerne bedre enn vanlig gjærhevet brød, da bakteriene i surdeigsstarteren bryter ned fruktaner (undergruppe av FODMAP) i melet under heving, noe som gjør at FODMAP-innholdet i brødet blir lavt.


Det Glutenfrie Verksted ble til for å tilby næringsrike, smakfulle glutenfrie produkter til deg som har cøliaki. I tillegg har vi valgt å teste og få produktene sertifisert gjennom FODMAP Friendly programmet. Produktene er dermed også trygge for deg som har IBS.


Et lavFODMAP kosthold er en veldig snever diett, og det er viktig å unngå å stå på unødvendige eliminasjonsdietter over tid. Derfor er det viktig at fullstendig utredning er gjennomført.


Vi vil tipse om disse kontoene for deg som vil vite mer om irritabel tarm og FODMAP: @julianne.godtformagen @ibs.ernæring @FODMAPfriendly

0
Feed

Kommentarer

24/01/2024 av Øystein Selbo

Har fått påvist cøliaki for mange år siden og lever på cøliaki diett. Sliter likevel veldig med fordøyelsen. Fikk en brosjyre om lav foodmap, som jeg prøver å følge. «Lav Fodmap-dietten ved cøliaki» utgitt av ous avd for ernærngsvitenskap i 2018. Tar gjerne mot tips for å få et bedre liv.

30/01/2024 av Monica

Hei Øystein, Og takk for melding. Vi forsøker å dele og inspirere til glutenfrie alternativer som også ivaretar IBS. Våre produkter er sertifiserte lavFODMAP som igjen vil gjøre det litt enklere å velge de beste og tryggeste løsningene. Jeg vil også tipse om app’n og nettsiden noba.app de har både oppskrifter og tips som kan gjøre hverdagen litt enklere. Lykke til! Mvh Monica

Skriv en kommentar

hCaptcha