Ultraprosessert del 1

Innlegg som har som formål å gi deg økt kunnskap slik at det blir enklere å ta informerte, bevisste valg i hverdagen.

Ultraprosessert mat har blitt løftet opp i den offentlige debatten, og det med god grunn. Prosesseringsgrad har nemlig langt mer å si for vår helse enn tidligere antatt. Nyere oppdatert forskning viser at et høyt inntak av ultraprosessert mat påvirker helsen vår negativt og er koblet mot flere sykdommer (1).


Prosessering av mat i seg selv gjør ikke nødvendigvis maten dårligere, det er graden av prosessering som kan bli problematisk. Ultraprosessert mat inneholder råvarer (f.eks mais) som er bearbeidet til det ugjenkjennelige (maltodekstrin) i tillegg til ingredienser fremstilt i laboratorier (tilsetningsstoffer). De har typisk lange ingredienslister, er mindre næringsrike og har ofte et høyt innhold av sukker, salt og fett av ernæringsmessig lav kvalitet (2). 


Hvordan er det med glutenfrie produkter? 

En stor andel av de glutenfrie produktene du finner i butikken er ultraprosesserte. 


I en norsk studie gjennomført i 2019 kom det frem at glutenfrie produkter ser ut til å ha et mindre gunstig næringsinnhold sammenlignet med tilsvarende glutenholdige produkter. De inneholder typisk mindre fiber og protein, og et høyere innhold av sukker, salt og mettet fett (3). Studier gjennomført i andre land bekrefter funnene. 


Betyr det at glutenfritt er ensbetydende med næringsfattig og usunt? Nei, det er fullt mulig å spise glutenfritt på en måte som er bra for helsen din. Det er nettopp derfor Det Glutenfrie Verksted ble startet. Våre produkter ivaretar god smak og sunne ingredienser på en ekte og naturlig måte.


Det er mange naturlig glutenfrie pseudokorn og korn, slik som bokhvete, amaranth, hirse, quinoa, teff, havre og sorghum (durra). Disse er næringsrike og gode kilder til blant annet kostfiber og protein. Du finner flere av disse i vår egen “rent mel i posen” serie, i tillegg til å inngå i våre bakemikser.


Hvordan kategoriseres glutenfrie bakemikser? Hvor trygge er de? Mer om det neste uke.


For kilder, se under.

 

1. Pagliai, G., et al. "Consumption of ultra-processed foods and health status: a systematic review and meta-analysis." British Journal of Nutrition 125.3 (2021): 308-318.


2. Monteiro, Carlos A., et al. "Ultra-processed foods: what they are and how to identify them." Public health nutrition 22.5 (2019): 936-941.


3. Telle-Hansen, Vibeke, et al. "Kartlegging av utgifter ved inkludering av glutenfrie produkter sammenlignet med tilsvarende glutenholdige produkter i et norsk kosthold." Skriftserien (2021)

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha