Reiseguide fra en student

Å reise i utlandet med cøliaki kan by på flere utfordringer, men med kun noen enkle grep vil du fort kunne legge allergibekymringene til side og nyte reisen maksimalt!

Jeg hadde en viss uro før min første reise til Thailand, men nå i ettertid kan jeg tenke at den uroen var ganske unødvendig. Samtidig et poeng med å være i forkant og være godt forberedt slik at tur og ferie kan nytes maksimalt. 

Før avreise:

 

Jeg vil påstå at gode forberedelser i perioden før avreise er til stor nytte. Det finnes alltid ett alternativ, men ved å ha gode forberedelser minker sannsynligheten for at det oppstår kjipe situasjoner underveis. Her er derfor noen av mine tips til før du setter på flyet og reiser avgårde:

 

-        Før avreise kan det ofte være lurt å sette seg litt inn i matkulturen i landet/området man skal besøke. I mange asiatiske land vil det kunne være enklere å finne noe glutenfritt når man er ute og spiser, enn det for eksempel er i Italia eller andre søreuropeiske land. Så les deg gjerne litt opp og dann deg et bilde i forkant av hva det vil kunne være mulig å spise.

 

Utvalget i matbutikker kan derimot være litt vanskeligere å lese seg opp på. Utvalget varierer veldig fra sted til sted, men erfaringsmessig er det ofte lettere og finne gode alternativer i matbutikken i de mer vestlige landene (f.eks. Sør-Europa og USA).

 

-        Et godt tips er også å ta med litt glutenfritt hjemmefra. En müslimiks og noen 2-pk med brødskiver er trygg sikkerhet å bringe med seg på tur. Jeg har alltid også pleid å bake et fiberbrød før avreise som jeg skjærer opp og pakker med meg. Fiberbrødet holder seg ferskt i flere dager og er fint å ha de første dagene på tur.

 

-        Et fint og generelt tips som anbefales av alle er å printe ut eller ha bilde av en forklaring på glutenfri kost på det lokale språket. Mange steder i verden vil glutenfri mat og cøliaki være veldig uvanlig og langt ifra allmenn kunnskap. Å ha en enkel forklaring på dine allergier og krav til mat er derfor et supersmart tips!

 

 

Flyreise:

 

-        I dag har de fleste flyselskaper gitt passasjerer muligheten for å bestille glutenfritt måltid på deres flygninger, men ofte krever dette forhåndsbestilling. Maten har blitt mye bedre med årene, men jeg anbefaler også å alltid ha en liten matpakke i tilfelle. Som sagt, man vet aldri og da skader det ikke med noen ferdigsmurte brødskiver!

 

Underveis i ferien:

-        Ved gode forberedelser før avreise kan du forhåpentligvis ankomme destinasjonen din med litt senkede skuldre.

-        Man vil ofte ut og spise underveis i ferien og tjenester som Tripadvisor, Yelp og Google er gode verktøy for å finne steder som serverer glutenfritt. Her har jeg ofte lest meg opp på andres erfaringer på spesielt Tripadvisor. Hvis ikke skader det ikke å ringe direkte til serveringstedene og spørre.

-        I de landene hvor jeg vet det er et godt utvalg i dagligvaren har jeg ofte foretrukket å ha et sted og bo med mulighet for egen matlaging.

-        Hotell har derimot vært bedre i landene hvor jeg vet dagligvareutvalget er dårligere. Da har det som regel heller vært enklere å forholde seg til og tilpasse seg til maten på hotellet. Hvert fall hvis jeg har med litt müsli og brødskiver. Dette er en personlig preferanse som sagt, men en liten huskeregel jeg ofte synes har funket bra!

-        Vær forberedt på at du kan bli litt skuffet. Dette er et litt kjipt tips, men ved å senke forventningene litte grann, sier erfaringen at når det først finnes et glutenfritt alternativ er gleden enda større!

 

Etter reisen:

 

En undervurdert del av det å reise med matintoleranse er å oppsummere erfaringene. Jeg har hatt stor nytte av å i etterkant av reisen sette seg ned og gjøre seg noen tanker. Det er neppe siste gangen man skal ut på ferie, men ved å kunne lære av tidligere reiser blir man en erfaring rikere på enten godt og vondt som følger godt med til neste ferietur!

 

Som sagt så mener jeg at det alltid finnes et alternativ der ute. Om det nødvendigvis ikke er en like god glutenfri pizza som de andre blir servert, så finnes det stort sett alltid et annet alternativ. Vær åpen for å prøve nye ting, og ikke la skuffelsen blir for stor om det ikke finnes et glutenfritt alternativ til det du ønsket deg mest. Still med et åpent sinn, og så vil nok ferien bli ganske bra!:)

 

Skal du reise eller lurer på livet som glutenfri student? Send meg gjerne en mail, så skal jeg prøve å svare så godt som mulig!

 

filip@detglutenfrieverksted.no

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha