Surdeig - glutenfri så klart!

Surdeigsbakst har blitt mer og mer populært de siste årene, men du tenker kanskje at det er helt umulig å lage glutenfri surdeig? Baking med surdeig er ikke et nytt fenomen, og det er fullt mulig å få til glutenfri surdeigsbakst!

Surdeigsbaking er faktisk den opprinnelige måten å bake brød på. 

For å bake med surdeig trenger du en surdeigsstarter. Den består av (glutenfritt) mel og vann som fermenteres over tid i romtemperatur. Det er en gjæringsprosess som skjer ved hjelp av villgjær som finnes naturlig i mel, og luft som samarbeider med melkesyrebakterier fra melet. Disse mikroorganismene danner en symbiotisk starterkultur. 


Ved å gi mikroorganismene næring, luft og riktig temperatur, vil de øke i antall og etter hvert bli til en surdeigsstarter som du kan bake med. Startkulturen (det vil si mikroorganismene i denne) holdes i live ved å mate den jevnlig. 

  • Korn og pseudokorn er gode kilder til fiber, vitaminer, mineraler, og antioksidanter. Om du baker med (glutenfri) surdeig vil faktisk opptaket av nyttige næringsstoffer øke. Dette fordi surdeigen bryter ned en rekke antinæringsstoffer som blant annet fytinsyre.

 

  • Mikroorganismene bryter også ned proteiner og karbohydrater, inkludert FODMAPs, som resulterer i et brød som både gir mer næringsstoffer til kroppen, er lettere å fordøye og i tillegg smaker fantastisk. 

 

  • Melkesyrebakteriene gir brødet den karakteristiske surdeigssmaken. Surdeig senker også PH-verdien og binder vannet i brødet, noe som gir et mer saftig brød med lengre holdbarhet. 

 

  • Surdeigsbrød gir også en raskere metthetsfølelse og holder deg mett lenger. 

 

  • Surdeigsbrød kan gi lavere insulinrespons og lavere blodsukkerstigning sammenlignet med brød bakt med industriell gjær. 

 

Vi skal dele masse om surdeig i ukene fremover på våre sosiale plattformer, facebook og Instagram.

Dette er et samarbeide mellom Det Glutenfrie Verksted og @sourdoughwithrebecca. Her vil vi lære deg å lage din egen surdeigsstarter, hvordan du skal ta vare på den i tillegg til en rekke tips, råd og fristende oppskrifter. Har du enda ikke prøvd å bake med surdeig, er det tiden for det nå!

Følg med fremover, vi gleder oss masse! 

 

Vi har også delt oppskrift og tips på glutenfri surdeig i boka "Et glutenfritt kjøkken". Så om du allerede er godt igang med surdeigsbaksten så håper vi du blir inspirert til flere spennende og smakfulle oppskrifter fremover. 

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha