Ut på tur

Ut på tur

Hjelp! Vi skal på ferie, men hvor skal vi dra når to av oss må leve glutenfritt? Hva finnes av alterntiver? Får kan kjøpt glutenfrie produkter? Spørsmålene er maaaange og frustrasjonen og usikkerheten like så. 

Nå har det gått noen år siden min første tur ut av landet etter at jeg fikk cøliaki men at det gikk bra er ikke min fortjeneste alene. Turen gikk til Frankrike, og vi skulle på sommerferie med en annen familie. Vi leide hus sammen slik at det var enklere å lage mat selv samtidig som barna kunne løpe fritt omkring, og vi hadde mulighet til å ha besøk av andre venner som holdt til i nærheten. Jeg synes det gikk ganske bra, men påminnelsen og uroen om at jeg hele tiden var på jakt etter glutenfrie alternativer gjorde det faktisk ganske frustrerende og ikke helt den ferien jeg muligens hadde sett for meg...

En ting var å saumfare alle butikkhyller etter glutenfritt, men en annen ting var å finne noe å spise i farta eller når vi skulle ut å spise. Jeg glemmer aldri da vi stoppet på en McDonalds (som den gang opplevdes som det tryggeste alterntivet) på vei hjem fra stranden for et kjapt påfyll, etter en lang dag og varm dag, og det endte med gråt og frustrasjon fordi jeg ikke kunne spise NOEN ting... ikke forstod jeg fransk, ikke hadde de glutenfritt burgerbrød, blodsukkeret var helt i kjeller'n og alt ble vanskelig. Da var det godt å ha min kjære som håndterte dette ganske enkelt ved å bestille burger UTEN brød - og det var kanskje ikke vanskeligere enn som så, men noen ganger så tar vanskelighetene overhånd og det er ikke like lett å se alternativer og/ eller muligheter? ;)

Nå har jeg blitt noen år klokere, og noen erfaringer rikere, så jeg har forsøkt å liste opp noen tips som jeg håper kan være til hjelp slik at ferien blir så avslappende og fin som du ønsket deg. 

 

Enkle tips;

Ta alltid med matpakke ut på tur. Du vet aldri hva du får tak i, eller når. I tillegg kan det være forsinkelser - hvertfall om du skal ut å fly.

Skriv ut oversettelser til det lokale språket der du skal så kan du enklere forklare hva du kan, og hva du ikke kan spise, om dere velger å spise ute. NcF har dette tilgjengelig på sine nettsider, følg linken her (tror du må være medlem i Ncf for å få tilgang, men er du ikke medlem så er det en god grunn til å melde seg inn). Folier gjerne denne utskriften så er du sikker på at skriften holder seg over tid, eller skriv ut noen antall. 

Ta alltid med noe brød, knekkebrød slik at du har sikringskost dersom du ikke får kjøpt noe de første dagene. 2 pk Brødskivene er laget nettopp for å gjøre det enklere å tryggere når du er på tur, og jeg får stadig tilbakemeldinger om at disse har "reddet" flere på reise. 

Mitt knep er å bake et Fiberbrød hjemme før jeg reiser, som jeg så skjærer opp i skiver. Da har jeg alltid noe brød til de første måltidene. Dette brødet holder seg godt om du legger det i kjøleskap når du kommer frem.

Erfaringsmessig så finner du alltid noe glutenfritt brød, men som oftes er dette type loffestoff som ikke har det beste næringsinnholdet. Så igjen er Fiberbrødet en redning. 

Sjekk ut glutenfrie tips i det landet du skal til. Det gjelder også glutenfrie resturanter og utsalgssteder. Det enkleste er ofte å besøke nettstedet til cøliakiforeningen i det landet du skal besøke - se oversikten fra Ncf her.

Jeg har alltid et knippe bakemikser med meg for å være på den sikre siden. Miksene til Det Glutenfrie Verksted gjør det enkelt da du har alt i en miks og trenger egentlig kun det du skal tilsette. Gjør det enkelt, og velg mikser som kun trenger litt gjær (ta med en pakke tørrgjær) og vann da det stort sett er tilgjengelig. Legger til link her over alle bakemiksene til Det Glutenfrie Verksted.

Om du skal bo på hotel tar du kontakt i forveien og gir beskjed om at du har cøliaki og spør om de har glutenfrie alternativer til feks frokost.

Det finnes flere grupper på facebook som deler tips samt apper det kan være verdt å sjekke ut. App'n Gluten Free Finder vet jeg er anbefalt av flere, og de deler nyttige tips og anbefalte spisesteder basert på hvor du er. 

Er du redd for overvekt så fordel godsakene du tar med deg med resten av gjengen du reiser med ;).

Pakk kofferten, og nyt en etterlengtet og god ferie!

God sommer! :)

- Monica

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha