Matpakke

Tips til skolestart og det å flytte hjemmefra

Sommern går mot sin slutt og skolestart står for døren. For noen handler det om å flytte hjemmefra og starte studier i en ny by. Jeg har samlet noen tips som kan være en hjelp på veien til en glutenfri, god matpakke samt start på studenttilværelsen..

Denne perioden og overgangen kan for mange føles litt uoverkommelig. En ting er å starte en ny fase i livet, men så var det dette med mat, matpakke, rutiner etc som glutenallergiker. Noe som hvertfall bekymrer de fleste foreldre. Men om rutinene er godt innarbeidet fra før så bør den overgangen gå ganske fint. 

Her hos meg flytter eldstemann ut og starter studier i en annen del av landet - vi har gjort våre forberedelser og kanskje noen av våre tips også funker for dere?

Noen grep som gjør hverdagen enklere, og matpakka både nyttig og god

1. Frokost tips

Frokost er kanskje den viktigste starten på dagen. Den kan løses i en fei eller nytes over litt flere minutter, helt avhengig av hva det er tid til. 

Løsninger i fei; Cornflakes, Müsli med bær, Müsli med Chia eller rett og slett havregryn tilsatt melk eller laktosefri/ plantebasert alternativ sikrer en effektiv og rask start på dagen. Har du litt mer tid og ønsker litt mer påfyll lager du raskt en glutenfri grøt som både metter godt og holder deg i gang frem til lunsj. Grøt kan du variere nesten i den uendelige fra å tilsette kanel og sukker, frukt, bær, avokado, nøtter og kanskje litt honning? Om du er fysen på noe godt er kjøleskapsgrøt et hett tips som du enkelt rører sammen kvelden i forveien. Og lager du en stor porsjon så kan du jo ta med noe på forelesning?

2. Matpakketips

Matpakke er viktig! Og som glutenallergiker et must da det ofte oppstår situasjoner hvor glutenfritt ikke er tilgjengelig. Om du har flyttet hjemmefra så søk opp glutenfrie bakeri om du savner et godt brød, eller bak enkelt et selv. Vi har testet flere av våre mikser som ikke behøver kjøkkenmaskin for å bli vellykket. Både Fiberbrød miksen og Nistebrød miks er noen av alternativene du fint kan rører sammen i en bakebolle og steke der du bor. Skjær opp og putt i fryser'n slik at du kan ta opp etter behov. Det blir også en rimeligere løsning enn om du skal kjøpe ferskt brød.

Et annet tips til matpakke er å sørge for middagsrester som du enkelt pakker i en matboks.

De fleste synes toast er spennende innhold i en matpakke. Og er du ute etter litt variasjon så bør du bake opp noen av disse digge matmuffinsene : )

3. Mellommåltid tips

Raske mellommåltider er en stor utfordring for allergikere av alle slag. Det meste av det du får kjøpt på farten inneholder noe man ikke tåler og dessuten er det ofte ganske dyrt. Mitt beste tips er å alltid ha noe som metter i skolesekken. Prøv for eksempel mine energikuler av aprikos, nøtter og litt sitron. Det er mettende og gir masse energi når du løper fra en forelesning til en annen og trenger litt påfyll.

En pose nøtter er også et godt alternativ mellom forelesningene. Ha alltid en vannflaske med deg som du enkelt etterfyller der du er. 

4. Middagstips

Gjør det enkelt! Men fyll på med litt annet enn frossen pizza, selvom det nå er flere glutenfrie varianter å få tak i. Du kan enkelt lage en pai, koke pasta, steke pannekaker eller lignende. 

Det Glutenfrie Verksted har massevis av oppskrifter og produkter som gjør det enklere å lage gode, sunne og glutenfrie alternativer til middag.

5. Flytte hjemmefra tips

For noen kan det å flytte hjemmefra bli litt ekstra påkjenning når dette med mat og glutenfrie alternativer må planlegges. Jeg vil tro at de fleste som vokser opp med glutenallergi blir litt ekstra passet på i forhold til glutenfrie diett, og at det til en hver tid finnes gode alternativer å velge mellom. Nå snakker jeg jo mest basert på egen erfaring, men jeg tror ikke det er så langt unna sannheten i de fleste hjem? : )

"Bakekurs"

Da eldstemann fikk cøliaki meldte vi oss på bakekurs i regi av cøliakiforeningen. Det ga masse inspirasjon den gang, og nye produkter og oppskrifter har blitt utviklet hjemme på kjøkkenbenken etter den tid. Det som vi/ jeg ikke har vært like gode på er å overlate hverdagsbaksten til han. Men nå har vi gjort noen tester og har følgende råd til glutenfri, enkel bakst hvor du kun trenger bakebolle, målebeger, visp/ røre, slikkepott og en liten brødform (IKEA er feks tipset her)

Fiberbrød miks

Et mettende og godt brød. Miksen blandes enkelt ut med vann og gjær, heves i min 15 min og stekes så i ca 48 min. Avkjøles og skjæres opp i skiver som fryses ned og taes opp etter behov. Tines kjapt i brødrister!

Nistebrød miks

Nybakte polarbrød blir aldri feil. Miksen blandes med tørrgjær, vann og litt smør og 30 min senere har du nystekte polarbrød eller Nistebrød som vi liker å kalle det. Perfekt matpakke løsning, og for de minste blir jo dette en matpakke lik som "alle de andre har". Denne miksen lager supergode rundstykker. Fukt hendene med vann og form ønsket størrelse på rundstykker eller baguetter. Nistebrødene er også supre å fryse ned og tiner kjapt opp i brødrister.

Kjekt å ha på hybel;

Bakebolle/ målebeger/ visp/røre/ brødform/ bakeark

Brødrister

Egen skjærefjøl/ brødkniv om man deler hybel.

Bakemikser som gjør det enkelt

Generelt tips

Det er alltid lurt å opplyse skole, venner, studiekamerater om din cøliaki. På den måten blir det lettere for de rundt deg å vise hensyn.

Finn produktene i din lokale butikk

Det Glutenfrie Verksteds produkter er å finne i de aller fleste dagligvarebutikker rundt om i landet. Du finner dem som regel i fri for-hylla eller i den glutenfrie avdelingen. Hvis du ikke finner dine favoritter i lokalbutikken, kan det være lurt å spørre etter dem. Ofte velger butikken å ta inn produktene kundene ønsker seg. Du finner også Det Glutenfrie Verksteds produkter hos flere norske nettbutikker og nå har også vi åpnet vår egen nettbutikk, se link her

Psst! Våre produkter kan spises av alle som må følge lavFODMAP-diett. 

Kontakt meg gjerne

Jeg blir utrolig inspirert av alle tilbakemeldinger og innspill fra dere så ikke nøl med å gi meg din tilbakemelding eller spørre om råd og tips. Har du flere spørsmål til Det Glutenfrie Verksted? Kontakt meg på e-post eller ring 951 05 086.

LYKKE TIL OG GOD SKOLESTART! :)

Monica

0
Feed

Skriv en kommentar

hCaptcha