Et saftig, godt brød som verken krever heving eller lang tid. Så enkelt, og sååå godt! Helt uten hele korn også : )
Frokost og lunsj
Frokost er dagens viktigste måltid og med en sunn og god start på dagen så holder vi lenger. Frokost kan forberedes i en fei, eller nytes i lange drag når det er mulighet for det. Vær oppmerksom på at jo mer fullkorn og sammalt dine produkter inneholder jo mer energi og næring gir det, og da energi som varer utover dagen.
Bake flere brød i helgen og sørg for at fryseren er fylt opp til en hektisk hverdag, eller bland en kjøleskapsgrøt kvelden før som gir deg en super start på dagen. Med litt planlegging så blir hverdagen en fest ;)
Jeg har også lagt til noen forslag og retter som fint kan brukes til forrett.
-
Glutenfritt Proteinbrød
-
Glutenfritt "Rugbrød"
13/02/2025 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfritt "Rugbrød"Les merHar du savnet rugbrød? I dag deler vi en superenkel oppskrift på glutenfritt “rugbrød”.
Her har vi brukt favoritten Fiberbrød miks som base. Dette brødet er full av smak, sunt fett, proteiner og fiber. Vi gleder oss til å høre hva du synes!
-
Hjerterundstykker
08/02/2025 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHjerterundstykkerLes merNydelige søte rundstykker som er perfekte å servere både til mors- og farsdag, til valentines eller på en helt vanlig dag.
Søte å se på, og supergode på smak!
-
Sjokoladeknekke
04/02/2025 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSjokoladeknekkeLes merOppskrift på sjokoladeknekke - en mellomting av knekkebrød og en energibar trukket i sjokolade. Her har vi brukt vår favoritt Monicas Rundstykker, en allsidig miks som kan brukes til mer enn bare rundstykker.
Først ristes blandingen til gylden i ovnen, og så blandes det med mørk sjokolade. Om ønskelig kan du smaksette knekkebrødene med det du synes er godt - vi tilsatte sitronskall og malt ingefær.
-
Quinoa knekkebrød
21/01/2025 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerQuinoa knekkebrødLes merKnasende gode glutenfrie knekkebrød med quinoamel, hirseflak og masse frø. Quinoa er svært næringsrikt og er en fin kilde til både kostfiber og protein. Hirse er en av de eldste kornsortene, og har et høyt innhold av proteiner og er rik på mineraler.
Disse knekkebrødene er både en perfekt start på dagen, og en nydelig avslutning med for eksempel en god kopp te til.
-
Franske baguetter
08/01/2025 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFranske baguetterLes merHar du savnet franske baguetter?
Vår glutenfrie versjon har en sprø skorpe og en myk og luftig kjerne. Kan fylles med godt pålegg, eller spises ved siden av gryter og supper. Også veldig godt med bare smør, eller til å dyppe i olivenolje.
-
Scones med appelsin, rosmarin og nellik
25/12/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerScones med appelsin, rosmarin og nellikLes merScones med nydelig smak av appelsin, rosmarin og nellik!
Passer like godt til frokost som til lunsj.
Lett å lage og det tar ikke lang tid. Scones smaker best nystekt og passer perfekt til en kopp kaffe eller te.
-
Nistebrød med tyttebær og hasselnøtter
18/11/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerNistebrød med tyttebær og hasselnøtterLes merGrove nistebrød med hasselnøtter og tyttebær.
Disse er ekstra saftige og har nydelig smak. De er enkle og raske å lage, og er perfekte til matpakka, på tur, til supper eller en god gryte.
Tyttebærene gir jo nesten litt førjulstemning :)
-
Scones med urter og pisket smør
21/09/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerScones med urter og pisket smørLes merNydelig scones med smak av urter. Perfekt tilbehør til diverse småretter, eller bare veldig godt med litt pisket smør på.
-
Fin Bakst Briks
21/09/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFin Bakst BriksLes merNoen ganger er det fin bakst som gjelder og disse briksene kan du fint bake flere ganger. Nydelig til en sen frokost, i matpakken eller som tilbehør.
-
Bokhvetegrøt
11/09/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBokhvetegrøtLes merBokhvete er næringsrikt og naturlig glutenfritt (ikke la deg lure av navnet). Denne mettende bokhvetegrøten toppes med det du har lyst på og er en fantastisk start på dagen!
Vi laget den med epler og kanel stekt i litt smør og karamelliserte valnøtter.
-
Myk og kremete grøt med havre og fersken
28/08/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMyk og kremete grøt med havre og ferskenLes merEn kremete nydelig start på dagen skaper du med denne lille vrien på havregrøten.
Vi bruker stort sett vår egen Musli med Chia til havregrøt av den enkle grunn at den inneholder litt flere nyttige råvarer som bare gjør havregrøten enda bedre og mer næringsrik. Litt mindre karbohydrater og litt mer protein, litt mer krønsj med poppet quinoa og amaranth i tillegg til frø som chia og linfrø.
-
Proteinbrød med revet gulrot
14/08/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerProteinbrød med revet gulrotLes merVi bare eeelsker når produktene våre kan brukes til flere ting, som for eksempel Monicas Rundstykke miks.
En ting er nybakte rundstykker, uten gjær og med 100% fullkorn, en annen ting er skikkelig gode turkjeks som gir nyttig påfyll om det så er på tur eller i løpet av en lang dag, eller som nå, som et supergodt proteinbrød tilsatt litt revet gulrot.
Her får du oppskriften!
-
Grove Muffins med revet gulrot
09/08/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGrove Muffins med revet gulrotLes merPerfekte muffins bakt på vår egen Nistebrød miks, tilsatt revet gulrot og litt nøtter. Vil du ha de søte tilsetter du bare mere lønnesirup. Perfekt med på tur, i matpakken eller om du bare er litt fysen på noe godt.
Lykke å få denne med i matboksen, eller hva?
-
Kjøleskapsgrøt fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
03/07/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt fra boka "Et glutenfritt kjøkken"Les merKjøleskapsgrøt med bjørnebær er en perfekt liten treat og start på en deilig sommerdag.
Og, har du frosne bær i fryseren er det supert å la dem tine over natten i en kjøleskapsgrøtblanding som denne.
-
Raske bagels
02/04/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerRaske bagelsLes merEnkle bagels uten gjær 🥯 Disse “jukse-bagelsene” røres sammen i en fei og kan settes rett i stekeovnen uten heving og koking først.
Perfekt når du har lyst på nystekte bagels med en gang! Her har vi laget både en grov og en lys variant, begge like gode!
-
Super Rundstykker
12/03/2024 - Det Gluenfrie Verksted 0 KommentarerSuper RundstykkerLes merI dag kan vi friste med oppskrift på rykende ferske rundstykker av vår populære Superbrød miks.
Dette blir fort en favoritt både i hverdagen og til helgefrokosten 🤎🌿
-
Nistebrød med surdeig
01/03/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerNistebrød med surdeigLes merEt superenkelt surdeigsbrød til matpakken.
Oppskriften er laget for å være så enkel som mulig, slik at du kan komme i gang med brødbaking i hverdagen. Den inneholder en liten mengde surdeigsstarter, slik at deigen må heve lenge. Perfekt å sette deigen før du legger deg slik at du har nystekt brød til frokost. Eller sett deigen før du går på jobb på morgenen, så er brødet klart til å stekes når du kommer hjem.
-
Brødmuffins med sjokolade
27/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBrødmuffins med sjokoladeLes merMuffins med 100% fullkorn og 100% smak!
Disse er saftige og næringsrike og passer utmerket til helgefrokosten med godt smør til.
Perfekt å ta med seg på tur også. En litt annerledes muffins du bare må prøve! Og vi rett og slett elsker alle mulighetene denne miksen gir oss.
Du kan enkelt doble oppskriften for å få 12 muffins!
-
Arme riddere - glutenfrie så klart!
23/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerArme riddere - glutenfrie så klart!Les merOverraske noen med en søt start på dagen? Arme riddere er løsningen :)
Her har vi tatt utganspunkt i vår Brioche - perfekt løsning om du har noen skiver til overs ;)
-
Amerikanske surdeigspannekaker
12/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerAmerikanske surdeigspannekakerLes merAmerikanske pannekaker til pannekakedagen 🥞 Vi deler en helt ny oppskrift på tykke, luftige amerikanske surdeigspannekaker.
En favoritt til frokost, toppet med rørte blåbær og lønnesirup.
Og - du kan selvsagt lage disse også uten surdeig - se oppskrift under.
-
Eltefrie gulrotrundstykker
08/02/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefrie gulrotrundstykkerLes merDisse saftige, eltefrie rundstykkene med gulrot krever minimal innsats og smaker fantastisk! Sett deigen kvelden før, og start dagen med rykende ferske rundstykker - ren lykke!
-
Kikertpannekaker med revet gulrot
30/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKikertpannekaker med revet gulrotLes merHvis du ikke har oppdaget kikertmel ennå, bør du gå til innkjøp av dette næringsrike melet!
Kikertmel har et høyt protein- og fiberinnhold og en lav glykemisk indeks, noe som gir en langvarig metthetsfølelse og et stabilt blodsukkernivå. I tillegg inneholder det folat, vitamin B6, jern, magnesium, sink, kobber og selen.
-
Ovnsbakt grøt med blåbær
22/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerOvnsbakt grøt med blåbærLes merBakt havregrøt er rett og slett en riktig så god start på dagen - perfekt til kvelds også faktisk.
Tips! Bland sammen og sett i ovnen mens du tar deg en rask dusj og gjør deg klar for dagen.
-
Brioche
13/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBriocheLes merGlutenfri brioche bakt på den populære tangzhong-metoden, som gir ekstra luftig og saftig bakst!
Brioche er fransk gjærbakst rik på egg og smør. Et skikkelig luksus brød med en smak som minner noe om croissant. Det blir vel ikke bedre enn det? Helgefrokosten blir ekstra god med nybakt brioche med syltetøy eller sjokoladepålegg.
Bakemetoden gir også en følelse av nybakt litt lenger.
-
Tangzhong rundstykker med nøttepålegg
12/01/2024 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerTangzhong rundstykker med nøttepåleggLes merRundstykker som både metter og smaker får du med denne oppskriften. Og nøttepålegg, ja det lager du veldig enkelt selv.
Begge oppskriftene hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
-
Turkjeks
22/09/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerTurkjeksLes merHva er bedre enn hjemmelagde kjeks til å ha med seg på tur i høstværet?
Det er enkelt å lage og gir deg glede og energi på turen. Her har vi brukt en av våre nyeste bakemikser, Monicas rundstykker. Den er proppfull av gode næringsstoffer og kan i tillegg til å bli rundstykker, bli til disse knasende gode kjeksene.
-
Monicas Superbrød Oppskrift
20/09/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMonicas Superbrød OppskriftLes merDette brødet er et av resultatene fra samarbeide med forskning og dette brødet er et brød med innhold. Enkelt å tilerede, god på smak i tillegg til at det holder deg mett litt lenger med hele 91% fullkorn.
-
Monicas Rundstykker Oppskrift
20/09/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMonicas Rundstykker OppskriftLes merMonicas Rundstykker gir deg nydelige rundstykker.
100% fullkorn og 100% smak.
-
Kantarell-toast
25/08/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKantarell-toastLes merToast med snøfrisk og smørstekt kantarell...
Denne retten er faktisk så enkel at du kan lage den i skogen :) -
Protein rundstykker med revet squash
08/08/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerProtein rundstykker med revet squashLes merDisse rundstykkene har vært med i mange år men i dag gjorde vi en liten test på og en upgrade ved å tilsette revet squash. Så godt!!
-
Pizzasnurrer
03/08/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerPizzasnurrerLes mer“Back to school” pizzasnurrer, for en super start på skolen!
Passer også perfekt til å ha med seg som niste eller til å ha med seg på tur, som helgekos eller i barneselskap. Pizzasnurrene smaker helt nydelig rykende ferske rett fra ovnen. De kan også fint fryses ned, så lag gjerne en dobbel porsjon. Legg den med i matpakken rett fra fryseren, den er tint til lunsj.
-
Brytebrød med urter
19/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBrytebrød med urterLes merGrovt langpannebrød, eller brytebrød, med deilig smak av urter, hvitløk og sitron.
Perfekt tilbehør til suppe eller salat, men er også gode alene til frokost eller lunsj. Rundstykkene kan like fint bakes uten urter.
Ønsker du et litt grovere, og smartere tilbehør til sommerens grill så prøv deg på disse!
-
Cookies med revet gulrot og eple
17/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerCookies med revet gulrot og epleLes merDenne oppskriften har jeg også delt i boka "Et glutenfritt kjøkken" og den har blitt en gjenganger her i Verkstedet. Den kan varieres i det uendelige med alt fra revet gulrot og eple som her, eller med sjokoladebiter, nøtter, eple og kanel, tørket frukt.
Denne varianten med revet gulrot og eple er nesten så sunn at den passer like godt i matpakken som til frokost! :)
-
Scones
09/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSconesLes merEn enkel oppskrift på glutenfrie scones som passer like godt til frokost som til lunsj. Scones smaker best nystekt, gjerne med krem og syltetøy. Til tradisjonell Afternoon tea kan du servere nybakte scones med klassisk “clotted cream”.
Vi spiste scones med kokosyoghurt og hjemmelaget jordbærsyltetøy, skikkelig sommerkos. Anbefales!
-
Hjemmelaget granola
03/07/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHjemmelaget granolaLes merFrokosten er det desidert viktigste måltidet for meg. Den sikrer jo en god start på dagen! Det å lage sin egen granola er så enkelt at det nesten er litt gøy.
Oppskriften er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken". Bilder tatt av Line Dammen
-
Ferie briks
29/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 2 KommentarerFerie briksLes merSommer, ferie og latere dager innfris når du kan smelle sammen en deig uten kjøkkenmaskin og/ eller brødform og servere de deiligste briks både til frokost, lunsj, kvelds og matpakker
-
Blomster focaccia
20/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBlomster focacciaLes merFinn frem kreativiteten og lag en dekorativ blomsterfocaccia i sommer. En fryd for øyet og smaker ekstra godt! Dekorer focacciaen med grønnsaker, urter, oliven, krydder eller frø. Kun fantasien setter grenser.
Smakfullt tilbehør til grillmat, spekemat, supper og lignende og perfekt på tapasbordet.
-
Ristede brødskiver med ricotta eller tomat
14/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerRistede brødskiver med ricotta eller tomatLes merSelv de tørreste brødskivene blir gode som gull med deilig topping!
Nå som det nærmer seg ferietid og tilgangen på ferskt brød ikke er det enkleste om man lever glutenfritt så er dette tipset gull å ta med seg. Bruk det brødet, brødskivene, restene du har og fiks opp en deilig liten rett som funker både til frokost, lunsj og middag og perfekt som en liten forrett også.
Og ikke minst - mindre matsvinn!
Bilde og oppskrift er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
-
Belgiske sommervafler
12/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBelgiske sommervaflerLes merSommer og ferie er like rundt hjørnet og her i verkstedet er vi så klare at vi starter dagen med å dele disse nydelige belgiske vaflene med deg.
Nå har vi kjøpt både blåbær og bringebær, men så fort de norske bærene er klare er det vel så fristende å lage disse vaflene igjen. Rabarbraen derimot er siste rest fra hagen. Så spar på denne oppskriften til resten av sommern :)
-
Vafler - grunnoppskrift
07/06/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerVafler - grunnoppskriftLes merJeg bruker ofte å lage vafler når jeg skal rydde kjøkkenskapet for rester av diverse mel, eller hvis jeg har en skvett melk eller rømme som har gått ut på dato, men som er like god. Her får du altså min grunnoppskrift som du kan variere som du vil!
Bilde og tekst er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
-
Fylte bagels
22/05/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFylte bagelsLes merFylte bagels, en morsom vri på den amerikanske klassikeren 🥯 Bagels kokes kort i vann før de stekes, noe som gir en både saftig og sprø konsistens.
Perfekt til frokost eller matpakke, som tilbehør til suppe og salat, eller til å ha med på tur 🌿
Vi har også delt en video av fremgangsmåten på Instagram.
-
Fullkorn brød
21/04/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerFullkorn brødLes merI dag deler vi oppskriften på brødet som ble brukt som eksempel på innlegget i gårsdagens Kunnskap torsdag.
Dersom Brødskala’n hadde tatt hensyn til alle glutenfrie “kornsorter”, ville dette brødet blitt beregnet til å være 86,7 %. Med dagens ordning får det en score på kun 42,2 %, en vesentlig forskjell!
-
BLT Sandwich
20/04/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBLT SandwichLes merEn mettende, juicy sandwich med pesto, salat, tomater, bacon og litt avocado.... Er du sugen på noe som smaker skikkelig godt og som også er full av fullkorn og nyttige ingredienser.
Her er løsningen!
-
Hirsegrøt med smak av påske
03/04/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHirsegrøt med smak av påskeLes merHva med å lage denne til påskefrokosten? En fyldig og superenkel grøt toppet med frisk appelsin, knasende mandler og mørk sjokolade.
Perfekt påfyll før påskens aktiviteter :)
-
Matmuffins
31/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMatmuffinsLes merFlere savner gode, næringsrike og mettende glutenfrie alternativer til matpakker og turmat.
Anbefaler deg å prøve disse muffinsene fylt med litt urter, bacon og skinke, revet ost og paprika. Tipset er rett og slett å bruke det du har i kjøleskapet mens grunnoppskriften er den samme.
-
Kjøleskapsgrøt med hel bokhvete og appelsin
28/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt med hel bokhvete og appelsinLes merSå enkelt og så utrolig godt. Kjøleskapgrøt er nesten som en liten dessert, og denne varianten med hel bokhvete og appelsin er så absolutt en av mine favoritter.
Nå som appelsinene er på sitt beste er det bare til å nyte.
Også perfekt påskefrokost før en deilig skitur eller dag i solveggen :)
-
Brødvafler glutenfrie så klart!
06/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBrødvafler glutenfrie så klart!Les merEnkelte dager går det litt mer hurrameg rundt enn andre og for noen med små barn, mange aktiviteter så er det ikke alltid like lett å finne gode løsninger som både metter og smaker godt.
Idag stekte vi disse vaflene - etter inspirasjon av Julianne godt for magen. Litt små justeringer men best av alt at disse er både glutenfrie, økologiske og lavFODMAP : )
Denne oppskrfiten gir deg 7-8 vaffelplater
-
Protein Cookies
06/03/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerProtein CookiesLes merHer snakker vi smartere, sunnere cookies som kun er naturlig søtet med dadler. Mer enn søte nok og perfekt følge med på turen, etter trening eller rett og slett fordi du har lyst på noe godt.
Denne oppskriften ble jeg inspirert av gjennom Matprat. Og når du har kjøkkenskuffen "full av dadler" gjelder det å finne smarte tips og gode forslag til bruk, slik som denne oppskriften ble.
-
Hjertepannekaker
10/02/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHjertepannekakerLes merNoe så enkelt, søtt og hyggelig å lage og som kan serveres både til morsdag og valentines, eller bare en vanlig søndag.
Alle hjerter gleder seg : )
Jeg bruker en silikonform fra Søstrene Grene.
-
Små baguetter med fristende pålegg
08/02/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSmå baguetter med fristende påleggLes merHva med å friste gjengen med nybakte rundstykker til kvelds? Eller som tilbehør til dagens middag? Oppskriften på plantebasert smørepålegg er også verdt å prøve. Alt tilberedt av vår dyktige ambassadør Rebecca.
-
Mandelsmør
01/02/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMandelsmørLes merMandelsmør er både nyttig og godt. Det smaker godt rett fra glasset, eller som pålegg, i bakst eller som topping på både havregrøt og kjøleskapsgrøt.
Mandler inneholder gode ting som sunne fettsyrer, fiber og vitaminer.
-
Eltefritt lyst brød
25/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarEltefritt lyst brødLes merFocaccia miksen vår kan varieres i det uendelige og denne oppskriften er intet unntak. I tillegg er miksen fri for rare e-stoffer, den er økologisk, lavFODMAP sertifisert og glutenfri så klart. Ved å bruke sammalt hirsemel og rismel og malte loppefrøskall så har vi fått til at denne også inneholder viktige fiber.
Inspirasjon til denne hentet jeg fra Ina, Mat på bordet og hennes bok Eltefri Bakst.
Og disse brødene ble sååå gode. Enkelt var det også! Se bare her:
-
Søtpotetpai med fetaost
16/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSøtpotetpai med fetaostLes merPai smaker jo like godt til lunsj, middag og kvelds og denne er intet unntak. Vi har et uttall varianter på pai men idag har vi laget en som er fylt med søtpotet og feta etter inspirasjon av Lise Finckenhagen.
Litt smartere og veldig, veldig godt som jo er det aller, aller viktigste. I tillegg til å være glutenfritt, så klart!
-
Glutenfrie Ciabatta
13/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfrie CiabattaLes merSprø skorpe og myyyk innside! Disse ble helt fantastisk gode - enkelt var det også. Se bare her!
-
Grønne wraps
10/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGrønne wrapsLes merEn grønn lunsj eller et grønt mellommåltid blir aldri feil og disse wraps'ne kan du i prinsippet fylle med hva du vil :)
I tillegg var de overraskende holdbare så jeg vil tippe at disse også gjør seg godt i matpakken.
Denne oppskriften holder til 4-6 wraps avhengig av hvor store du lager de.
-
Knasende sprø knekkebrød
02/01/2023 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnasende sprø knekkebrødLes merKnasende gode knekkebrød du enkelt baker selv og som gjør hverdagen litt bedre og mer smakfull.
Og når du først er i gang kan du like godt lage dobbelt porsjon!
-
Vaffel toast
29/11/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerVaffel toastLes merEt knallgodt vaffeltips! :)
Har du vafler til overs eller kanskje spart på litt røre så lag deg en toast! Vi lager jo alltid vafler uten sukker og derfor kan du enkelt bruke vafler nesten med allslag pålegg. Smart, ikke sant?
-
Effektiv brød bakst som både metter og smaker godt?!
22/11/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEffektiv brød bakst som både metter og smaker godt?!Les merJeg vet ikke hvordan du har det, men her hos meg med tre av husholdningen som lever glutenfritt så må jeg si påfyll av næringsriktg brød ofte kan være en utfordring. Det har en tendens til å forsvinne rasende fort...
Kjenner du deg igjen?
Eldstemann som har vært student noen år fikser brødbakingen stort sett selv, men når studenten er hjemom så har jeg en følelse av at inntaket toppes :) For da går det unna...
Uansett, nystekt godt brød er jo aldri feil. Så derfor dette tipset om å bake tre brød i slengen. Jeg har delt oppskrift på dette tidligere, se bare her, men idag vil jeg si jeg har en enda enklere fremgangsmåte som jeg vil dele med deg.
-
Brødkrans
17/11/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBrødkransLes merBak en nydelig brødkrans mens juleroen senker seg. Denne kan du variere med det du liker av smaker. Her har vi tilsatt tørket ramsløk og pyntet med rosmarin, men her finnes det mange gode alternativer. Prøv deg frem til din favoritt.
-
Nøttebrød fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
30/10/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerNøttebrød fra boka "Et glutenfritt kjøkken"Les merDenne oppskriften har jeg også delt i boka "Et glutenfritt kjøkken" utgitt av Gyldendal 2021. Bilde tatt av Line Dammen.
Dette er et holdbart brød helt uten mel og gjær, kun med nøtter og frø og det trenger heller ingen hevetid. Veldig godt!
-
Taco toast
11/10/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerTaco toastLes merDe fleste av oss digger jo både taco og toast så hvorfor ikke slå disse to sammen!?
-
Restevafler eller Risvafler om du vil
11/10/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerRestevafler eller Risvafler om du vilLes merOfte blir det rester og her får du et smart tips til bruk av risrester, nemlig risvafler! : )
-
Knekkebrød med chia
05/09/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnekkebrød med chiaLes merSkikkelig gode og så enkle å lage, prøv da vel!
-
Tangzhong brød med krydder
28/08/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerTangzhong brød med krydderLes merHentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
Har du forsøkt å tilsette ulike krydder i brødbaksten? Denne oppskriften kan du fint følge uten å tilsette krydderet, men om du ønsker en ny smaksvariant så forsøk deg frem med spennende tilsetninger! Er du usikker på baking med krydder kan du bake brødet "naturell" og heller eksperimentere etthvert, for eksempel med anis eller karve.
-
Grove horn og matpakke tips
17/08/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGrove horn og matpakke tipsLes merNydelige horn som passer perfekt i matpakken!
-
Spirer av chiafrø
10/08/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSpirer av chiafrøLes merI et glutenfritt kosthold kan det være smart å ha et ekstra fokus på de sunne glutenfrie råvarene for å ta enklere, bevisste valg. Det er nemlig et utall gode, næringsrike og naturlig glutenfrie råvarer som lett kan introduseres og brukes i et glutenfritt kosthold, som for eksempel Chiafrø.
Litt fakta om Chiafrø:
• Chiafrø er frø fra planten Salvia Hispanica som er en plante fra myntefamilien med opprinnelse fra Mexico og Guatamala.
• Du får Chiafrø både som hvite og sorte/ brune.
• Frøene er veldig næringsrike og består av 1/3 fett hvorav mye er essensielle fettsyrer som plantebasert omega-3 og omega-6, i tillegg til kostfiber, protein, vitaminer, mineraler, sporstoffer og antioksidanter.
- Såkalt supermat for fordøyelsen.
Vi i Det Glutenfrie Verksted bruker allerede Chiafrø i flere av våre produkter og sikrer derfor produkter med både god smak og ernæring. Du har kanskje testet vår Eltefri Brød miks? Müsli med Chia er en klar favoritt da den kan brukes til det meste som en perfekt løsning til enten müsli, grøt, hjemmelaget kjøleskapsgrøt og til og med til kakebakst.
-
Blåbærmuffins til frokost og kvelds
26/07/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBlåbærmuffins til frokost og kveldsLes merDigge og litt smartere blåbærmuffins laget på havremel, -gryn og valnøtter uten tilsatt sukker. Perfekt turfølge, i matpakken, til både frokost og kvelds og en fin måte å bruke opp brune bananer på.
-
Hverdagsbrød
19/07/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHverdagsbrødLes merHer får du et enkelt tips til et glutenfritt brød som oppleves som et vanlig brød. Her får du også nyttige fiber, og produktet er både nøkkelhullmerket og økologisk i tillegg til sertifisert lavFODMAP.
-
Nistebrød fra boka Et glutenfritt kjøkken
26/06/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerNistebrød fra boka Et glutenfritt kjøkkenLes merIdag deler jeg likegodt oppskriften fra boka Et glutenfritt kjøkken. Super oppskrift om du vil bake et godt og næringsrikt brød fra bunnen av.
-
Solsikkebrød
24/05/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSolsikkebrødLes merSå enkelt, og såå godt! Dette kan du fint bake idag og servere i matpakken i morgen.
-
Kjøleskapsgrøt med tyttebærcoulis
24/04/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt med tyttebærcoulisLes merDenne kombinasjonen vil overraske deg - frisk og syrlig! Oppskrfiten er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken" gitt ut av Gyldendal.
Foto: Line Dammen
-
Müslibar med nøtter, frø og tørket frukt
29/03/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMüslibar med nøtter, frø og tørket fruktLes merBaker du disse kan jeg nesten garantere at dagen får en opptur! : )
-
Monkeybread
07/03/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMonkeybreadLes merFor en smakfull, artig vri å lage med vår Focaccia miks, denne må du bare prøve! Perfekt tilbehør til tapas, suppe, gryte eller til en deilig salat.
-
Grove baguetter
21/02/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGrove baguetterLes merVi vet at nistebrød miksen er en stor favoritt blant mange av dere! Har du prøvd å bake noe annet med denne enn polarbrød/ nistebrød? Hvis ikke burde det helt klart være en ting du tester ut.
Oppskriften er ganske så enkelt - se bare her:
-
Hjemmelaget granola med peanøttsmør
08/02/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHjemmelaget granola med peanøttsmørLes merWhow! Er du glad i granola OG peanøttsmør? Kanskje ikke i denne kombinasjonen, men denne anbefaler jeg deg å teste.
En ny favoritt som du enkelt "smeller sammen" med kun få ingredienser. I tillegg til å være glutenfri og økologisk er den også vegansk.
Se bare her : )
-
Raske rundstykker - glutenfrie og veganske
02/02/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerRaske rundstykker - glutenfrie og veganskeLes merSavner du en rask og enkel måte å blande sammen en deig til skikkeligode, saftige glutenfrie, og veganske, rundstykker som også er helt uten frø og med lite gjær?
Og nå som det også har vært en utfordring på å få tak i fiberhusk så kan du bruke psylliumfrø.
Sjekke denne kjappe oppskriften!
-
Eltefritt brød med revet gulrot og valnøtter
23/01/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefritt brød med revet gulrot og valnøtterLes merSett deigen i kveld og nyt et nybakt brød til frokost eller sen lunsj i morgen. Selv småtasser liker dette brødet og revet gulrot gjør at det holder seg ekstra saftig og holdbart over flere dager!
-
Kikertpannekaker
23/01/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKikertpannekakerLes merGrønt er skjønt - for kropp og sjel :) Og disse pannekakene bidrar til begge deler.
Oppskriften er hentet fra boka "Et glutenfritt kjøkken"
-
Langpanne proteinbrød, glutenfritt så klart!
16/01/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerLangpanne proteinbrød, glutenfritt så klart!Les merEr du på jakt etter en enkel løsning til glutenfritt brød om du skal på overnattingstur eller ønsker å forberede et godt holdbart brød du enkelt kan ta med deg?
Prøv dette langpannebrødet, helt uten gjær og ferdig bakt på under 45 min.
Smart løsning med disse små langpanneformene med lokk og håndtak - da kan du enkelt ta med deg hele formen : )
Du kan fint følge denne oppskrfiten å lage det som et brød i en vanlig brødform. Se tips under.
-
Sunnere lapper
09/01/2022 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSunnere lapperLes merDenne oppskriften er perfekt til flere formål : ) Her får du ryddet opp i brune bananer, rester av melk/ plantebasert/ yoghurt i tillegg til en perfekt løsning om du bare fysen på noe godt men likevel litt sunt.
Denne oppskriften gir en ganske stor mengde lapper så du kan vurdere å halvere den. Men perfekt å ha noen til overs som kan følge med en liten matpakke?
-
Bagels i to varianter, grov og fin
23/09/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBagels i to varianter, grov og finLes merDette har vi gledet oss til å dele! Nybakte bagels som passer perfekt til alt fra frokost, lunsj, matpakke, kvelds eller som tilbehør til suppe og salat. Spises som de er eller fylles med dine favoritter.
Du bør beregne noe tid men når du får dette resultatet er det verdt hvert minutt, jeg lover deg.
Jeg ville teste ut å bake de fine bagelsene med å bruke Focacciamiksen og så sette deigen til kaldheving/ eltefritt. Veldig vellykket og kan anbefales!
De grove fant jeg rask ut var enklest å rett og slett bruke Nistebrød miksen, den er perfekt sammensatt, rik på fiber og fullkorn og et smartere valg sånn sett enn for de lyse.
Under får du fremgamgsmåte for begge to så da kan du jo selv velge den som frister mest?
-
Energibar
-
Eltefritt brytebrød
25/06/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefritt brytebrødLes merNoe så enkelt og så godt! Sett deigen i kveld, eller i morgen tidlig og bak det herligste brytebrødet til dagens middag, kvelds, frokost, sen lunsj eller ta med på dagens piknik.
-
Havrekjeks glutenfrie så klart!
22/02/2021 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHavrekjeks glutenfrie så klart!Les merNesten en liten matpakke i disse kjeksene!
Og her kan du fint bytte ut mengde nøtter og tranebær med dine egne favoritter eller basert på hva du har tilgjengelig.
-
Nøttebrød på 1-2-3
15/11/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerNøttebrød på 1-2-3Les merDette brødet kan fylles med all verdens go'saker. Bruk de nøttene du har og liker best og bak et skikkelig godt, og mettende nøttebrød!
Oppskrift og bilde er hentet fra boka "Glutenfri Jul"
-
Glutenfrie muffins med ost og pesto
17/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfrie muffins med ost og pestoLes merGlutenfrie muffins fylt med smeltet ost som smaker digg alene, med litt pesto eller som tilbehør til annen småmat.
Smaker aller best når de er nybakte, og fortsatt litt varme, men gjør seg også godt i lunsjboksen. Helt klart verdt en bakst, eller to.
Du trenger:
- 3 dl Maismel fra Det Glutenfrie Verksted
- 1/2 dl Bokhvetemel fullkorn fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 1/2 ss bakepulver
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 2 egg
- 2 dl melk/ plantebasert
- 125 gram Jarlsberg ost skåret i biter
- 3 ss smør
Dette gjør du:
- Sett ovnen på 220 grader.
- Pisk egg og melk lett sammen.
- Bland de tørre ingrediensene; maismel, bokhvetemel, bakepulver, salt og pepper, tilsett smøret og så eggeblandingen og bland godt.
- Bruk et muffins brett som du smører formene godt og fyller med røre, og har du ikke muffinsbrett så kan du fint bruke du kraftige, store muffinsformene.
- Fyll formene med røre og fordel ostebitene i formene.
- Stekes i ca 15 min - følg med på tiden.
Avkjøles lett før du nyter med for eksempel hjemmelaget pesto? Oppskriften på den finner du her
-
Eltefritt brød med rødbeter og valnøtter
13/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarEltefritt brød med rødbeter og valnøtterLes merNok et vellykket, glutenfritt brød hvor det hele tar utgangspunkt i miksen Eltefritt Brød. Miksen er en klar favoritt om dagen, den er enkel å blande sammen, nyttig og sunn da miksen også kvalifiserer til nøkkelhullmerket og så er den et perfekt utgangspunkt for små justeringer og tilpasninger - som idag endte i dette saftige, gode brødet med smak og farge fra rødbeter.
Inspirasjon til dette brødet fikk jeg i boka Eltefri Bakst av Ina Johnsen - den kom ut like før jul og har massevis av tips og triks til eltefri bakst. To av oppskriftene er faktisk glutenfrie!! Og de andre kan fint "oversettes" til glutenfri bakst med små justeringer.
Så tilbake til dagens bakst!
Du trenger:
- 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 500 gram ferdig kokte rødbeter (disse kjøper du ferdig kokt eller koker enkelt selv)
- 100 gram valnøtter
- 2 ss honning
- 1 ts salt
- 1/2 ts tørrgjær
- 3,5 - 4 dl vann
- litt ekstra mel (bruk det du har tilgjengelig ellers anbefaler jeg Bokhvetemel)
Dette gjør du:
- Kok rødbetene myke. Om du kjøper ferdig kokte slipper du det.
- Del rødbetene opp i mindre biter og mos disse til en jevn mos ved hjelp av en stavmikser.
- Tilsett honning og bland inn i mosen
- Hell mosen over i en bakebolle og tilsett valnøtter, bakemiks, tørrgjær, salt og vann. Start med 3,5 dl vann og øk mengden opp til 4 dl om du tenker det er nødvendig. Bruk en slikkepott til å blande deigen. Husk at deigen skal være klissete, og ikke for fast
- Dekk bakebollen med Bees Wrap eller folie og sett til heving på kjøkkenbenken i 8-12 timer. Det går fint om den blir stående lenger enn 12 timer også ;).
- Strø litt mel på kjøkkenbenken og hell deigen over. Bruk en bakespatel eller slikkepott så du får med deg all deigen.
- Brett deigen lett sammen og tilfør mer mel om du synes den er for løs/ klissete.
- La deigen heve på kjøkkenbenken, under bakebollen i minimum 45 min.
- Sett jerngryta med lokk inn i ovnen og sett denne på 250 grader.
- Ta ut jerngryta, strø litt ekstra mel i bunn, legg deigen i, lag et par riss og sett på lokket.
- Stekes i 45 min på 250 grader, ta av lokket og skru ned temperaturen til 220 grader og stek videre i ca 25 min
- Avkjøles lett på rist.
Tips!
Dette brødet er så saftig og godt at det eneste du trenger er litt smør ;) men har du noen andre tips til pålegg så legg gjerne igjen en kommentar!
God fornøyelse! :)
-
Ovnsbakt grøt müsli med chia
04/02/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerOvnsbakt grøt müsli med chiaLes merHavregrøt er en sikker vinner og en god start på dagen. Her i huset "pimper vi ofte opp" havregrøten med å bruke Müsli med Chia miksen. Den inneholder flere spennende råvarer, i tillegg til havre, som poppet quinoa og amaranth, bokhveteflak og linfrø.
-
Glutenfrie Chia rundstykker
11/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfrie Chia rundstykkerLes merNybakte rundstykker frister alltid. Og på tide med en fremsnakk av Focaccia miksen som nesten kan brukes til "alt" i tillegg til en vellykket focaccia, loff, rundstykker, pizza, fletteloff, brytebrød og nå denne siste oppskriften som overrasket hele familien tidlig en lørdags morgen ;)
Dette trenger du (til 11 store rundstykker):
- 2 poser med Focaccia miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 100 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
- 4 ts Chia frø knuste
- 1 pk fersk gjær
- 1 boks Kesam/ Soyayoghurt
- 7 dl lettmelk/ melkefritt
- 40 gram smør
Dette gjør du:
- Finn frem og mål opp alle ingrediensene
- Smelt smør, tilsett melk og kesam og varm opp dette til fingerlunken temperatur
- Løs opp gjæren i væsken
- Hell væsken i bakebollen og tilsett de tørre ingrediensene
- Bland godt, min 5 min
- La heve min 30 min
- Kle et stekebrett med bakepapir
- Ta litt ekstra mel på kjøkkenbenken og ta deigen ut av bakebollen.
- Del deigen opp i ønsket størrelser på rundstykkene og form de lett med hendene. Er deigen veldig klissete tilsetter du litt mer mel, men ikke for mye. La heller deigen være klissete enn for tørr.
- Sett til ny heving, min 30 min mens ovnen varmes opp
- Stekes på 215 grader i ca 25 min.
- Avkjøles lett på rist før dere nyter en lang frokost, en sen lunsj, eller et godt kveldsmåltid.
God fornøyelse!
TIPS!
De du ikke spiser opp samme dag deler du i to og fryser ned. Så har du nydelige rundstykker på lur når du måtte ønske det :) Tines på benken, i ovnen på varmluft ca 10 min, eller i brødrister.
-
Eltefritt brød
02/01/2020 - Det Glutenfrie Verksted 2 KommentarerEltefritt brødLes merEltefritt brød har blitt vår families store favoritt - du blander miksen enkelt sammen på kvelden og så har du et deilig, mettende og godt brød til frokost. Og best av alt er at dette brødet holder seg godt. I tillegg har det en sprø, god skorpe som gjør det hele komplett.
Du trenger:
- 1 pose Eltefritt Brød miks fra Det Glutenfrie Verksted
- 6 dl kaldt vann
- 1/2 ts tørrgjær
- 1 jerngryte (str 21 cm bredde)
Dette gjør du:
- Mål opp vann og hell dette i en bakebolle
- Tilsett brødmiksen og tørrgjær
- Blandes godt sammen med en slikkepott
- Sett til heving, dekket med plastklede, på kjøkkenbenken. 12 timer heving er fint.
- Strø litt ekstra mel på kjøkkenbenken og hell deigen over
- Blandes/ brettes/ eltes lett sammen
- La heve nye 45 min (snu bakebollen på hode og sett over deigen på kjøkkenbenken)
- Sett ovnen på 250 grader med og varm opp ovnen med jerngryta pluss lokk i
- Når ovnen er varm tar du ut gryta - pass på for den er varm.
- Strø litt ekstra mel i bunn av kjelen og legg deigen oppi
- Lag noen kutt i overflaten, legg på lokket igjen og sett inn i ovnen
- Stek i 45 min på 250 grader
- Reduser til 225 grader, ta av lokket og stek videre i 15-20 min
- Avkjøles på rist før su skjærer i det
- Oppbevares i kjøkkenhåndkle for å bevare den sprø skorpen, alternativt skjærer du opp i skiver og fryser ned slik at du kan ta opp etter behov.
God fornøyelse! <3
-
Glutenfrie knekkebrød
02/12/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfrie knekkebrødLes merKnekkbrød miksen til Det Glutenfrie Verksted er det flere av dere som har lett etter og savner i butikkhyllene. Det gjøres stadig endringer i utvalget i fri for hylla, og noen ganger skjer det dessverre at en favoritt utgår. Så for å "bøte på såret" vil jeg dele jeg oppskriften med dere her. Min lille adventspresang til deg - da disse er gode både som tilbehør til julens godsaker til frokost og lunsj, men også som base til å lage Sjokoladeknekke som også står i boka Glutenfri Jul :)
Du trenger:
- 100 gram solsikkekjerner
- 100 gram Bokhveteflak eller glutenfrie Havregryn
- 85 gram linfrø, hele
- 70 gram sesamfrø
- 65 gram gresskarkjerner
- 5 dl kokende vann
- 3 bakeark og en kjevle
Dette gjør du:
1. Vei opp alle de tørre ingrediensene, og bland disse lett i en bakebolle.
2. Kok opp 5 dl vann som du heller over blandingen.
3. La stå og svelle min 15 min.
4. Sett stekeovnen på 200 grader (kan også bruke varmluft men da 190 grader)
5. Legg to bakeark på kjøkkenbenken og del så blandingen på disse to bakearkene.
6. Legg det siste bakearket over deigen og klem utover. Bruk en kjevle til å fordele deigen jevnt utover bakearket.
7. Sett inn begge brettene, og ta ut etter 5 min og bruk en pizzaskjærer til å dele opp i passe størrelse.
8. Bytt plass på brettene underveis og stek videre i 20 min.
9. Fjern bakepapir og legg knekkebrødene på en rist og sett tilbake i avslått ovn og la de stå der til ovnen er kald. På den måten får du sprø, digge knekkebrød.
God fornøyelse!
-
Sunne vafler med revet gulrot og eple
07/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerSunne vafler med revet gulrot og epleLes merDette er en super variant å lage for eksempel matpakke vaffel med. Enkelt er det også om du har Vaffel miksen tilgjengelig og med deg på påsketur, da trenger du kun dette for å lage skikkelige gode, og mettende vafler:
Dette trenger du til 7 sunne matpakkevafler:
- 200 gram glutenfritt mel (jeg skriver det slik fordi jeg ofte benytter muligheten til å rydde i kjøkkenskapet og bruke det jeg har av rester, som feks bokhvetemel og havregryn)
- 2 egg
- 2 dl melk eller laktosefritt alternativ
- 75 gram smeltet smør/ flytende melange
- 1 revet gulrot
- ½ eple revet
- 1 ts kardemomme
- 1 ts kanel
Dette gjør du:
- Bland egg, melk og revet gulrot og eple i en bolle, og tilsett det tørre.
- Blandes godt. La gjerne stå og svelle noen minutter før du steker.
- Avkjøles lett på rist mens du setter frem for eksempel snøfrisk, salat, ost og skinke eller annet du tenker vil smake godt i matpakken, eller serveres som her med cottage cheese, friske bringebær og kiwi.
Tips – ønsker du flere vafler dobler du bare oppskriften.
Ut på tur – aldri sur.
-
Müslirundstykker
01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarMüslirundstykkerLes merGlutenfrie müslirundstykker er skikkelig godt, og mettende og det perfekte turfølge eller som "reserve" når du er i farta.
Dette trenger du:
- 1 pose Fiberbrød miks
- 3,5-4 dl vann
- 1/2-1 pk tørrgjær
- En neve tørket frukt (jeg hadde aprikos og blåbær denne gangen)
- En neve nøtter (jeg hadde hasselnøtter men bruk det du har)
- 1 liten langpanne
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på bakemiksen og tilsett i tillegg tørket frukt og nøtter
- Blandes godt og gjør gjerne det for hånd.
- Kle en liten langpanneform med bakepapir
- Form ønsket størrelse på rundstykkene.
- Sett til heving ca 30 min
- Stekes på 215 grader i ca 20-25 min.
- Avkjøles lett og nytes med ditt favorittpålegg (tips: en skive god ost gjør seg på disse)
God fornøyelse! :)
-
Linfrøbrød fra boka Glutenfri Jul
01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerLinfrøbrød fra boka Glutenfri JulLes merEtter julekaker og ribbe kan det smake godt med noe litt sunnere.
Dette brødet smaker godt hele året rundt :)
-
3 brød i slengen
01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 Kommentar3 brød i slengenLes merEnkelte ganger kan det være lurt å planlegge – eller egentlig er det vel det som gjelder for det meste av tiden, det å planlegge? Jeg baker ofte flere brød om gangen for å spare tid, gjøre det enkelt, samt sikre at det til en hver tid er brød tilgjengelig siden det jo går noen mengder i løpet av en uke når flere i familien må spise glutenfritt. Her har du en oppskrift og fremgangsmåte om du går for «storhusholdnings varianten».
Dette trenger du:
- 1 pose Eltefri Brød miks 740 gram fra Det Glutenfrie Verksted
- 460 gram diverse glutenfritt mel som bokhvetemel, bokhveteflak, quinoamel, rismel fullkorn, glutenfrie havregryn
- 2 poser tørrgjær eller 1 pk fersk gjær
- 1 liter skummet kultur melk
- 5 dl vann
- 2 dl rapsolje
- 3 ss fiberhusk eller psyllium
- 2 ts honning
- 1 ts salt
- 250 gram diverse frø som solsikke, sesam, gresskar og linfrø og litt havregryn eller bokhveteflak om du vil.
- 3 stk brødformer 1 liters.
Dette gjør du:
- Varm opp væske (skummet kultur og vann) til 40 grader (fingerlunken) og rør inn honning og fiberhusk/ psyllium.
- La stå og svelle 5-10 min mens du finner frem og måler opp øvrige ingredienser.
- Hell den våte blandingen i bakebollen/ kjøkkenmaskinen og tilsett melblandingen sammen med tørrgjær, frø og olje. Bruker du fersk gjær rører du den først ut i den lunkne væsken.
- Bland alt godt sammen i kjøkkenmaskinen, 5-10 min.
- I mellomtiden finner du frem 3 stk 1 liters brødformer og smører disse eller kler de med bakepapir.
- Fordel deigen i formene og sett så brødene til heving et lunt sted i ca 30 min. Deigen skal være ganske løs så bruk en bakespatel, eller slikkepott til å fordele deigen i formene med.
- Ovnen settes på 200 grader og brødene stekes på nederste rille.
- Steketid ca 48-50 min.
Brødene avkjøles på rist, skjæres så opp i skiver og puttes i fryseren. Kanskje lurt å holde av det ene brødet slik at muligheten for ferskt brød varer ut dagen.
God fornøyelse!
Tips! Strø litt ulike frø i bunn av formen etter smøring for en variasjon
Denne oppskriften er super som utganspunkt for å rydde litt i kjøkkenskapet. Bruk de melsortene og frøene du har tilgjengelig og kanskje bare rester igjen av. Det blir stor sett alltid vellykket.
-
Eltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjerner
01/10/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEltefrie rundstykker med gulrot og gresskarkjernerLes merSett deigen i kveld og sikre deg nystekte, glutenfrie rundstykker til en sen helgefrokost eller lunsj. Så enkelt, så smakfult! Dette er det jeg kaller lykke, glutenfri så klart!
Dette trenger du:
- 1 pose (740 gram) Eltefritt Brødmiks fra Det Glutenfrie Verksted
- 50 gram gresskarkjerner
- 100 gram raspet gulrot (ca 2 små gulrøtter)
- 1 ts salt
- 1 ts tørrgjær
- 7 dl kaldt vann
- Ekstra mel til utbaking
- En liten langpanneform
- Silikon/ bakematte
Dette gjør du:
- Bland alt det tørre i en bakebolle (mel, gresskarkjerner, raspet gulrot (bruk den minste raspestørrelsen), gjær), tilsett kaldt vann og bland rask sammen ved hjelp av en sleiv. Deigen skal være klissete.
- Dekk bollen med plastfolie.
- La stå/ heve på kjøkkenbenken i 8-12 timer.
- Dryss litt mel på kjøkkenbenken, og hell deigen over. Bruk en slikkepott, eller bruk hendene, til å brette deigen inn mot midten fra alle kanter. Tilfør mer mel om du synes deigen er litt for klissete.
- Form deigen til type lang pølse og del opp i ønsket antall deler for å trille ut til rundstykker. Jeg fikk 10 stk., ganske store.
- Kle en form med bakepapir og legg rundstykkene ganske tett.
- Dekk formen og sett til ny heving, ca 1 time.
- Sett ovnen på 225 grader.
- Steketiden er ca 35-40 min.
Avkjøl rundstykkene lett før du serverer med favoritt pålegg og tilbehør.
God fornøyelse! Nyt dagen!
-
Glutenfrie proteinrundstykker
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfrie proteinrundstykkerLes merSnakk om en enkel og fantastisk god variasjon på nystekte rundstykker fylle av proteiner og gode næringsstoffer. Holdbare er de også :)
Dette trenger du:
- 180 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
- 100 gram bokhveteflak eller glutenfrie havregryn (om du bruker glutenfrie havregryn anbefaler jeg å mose disse litt først)
- 100 gram solsikkekjerner
- 85 gram linfrø, hele
- 70 gram sesamfrø
- 65 gram gresskarkjerner
- 2 små bokser cottage cheese (500 gram)
- 4 egg
- 1,5 ts bakepulver
- 1 ts salt
- En liten eske rosiner (125g) – rosiner kan droppes eller byttes ut med annen type tørket frukt som aprikos, tranebær, goji bær, fiken, alt etter hva du liker og hva som frister.
Dette gjør du:
- Bruk en blender til å blande cottage cheese, egg, bakepulver, og salt til en glatt masse. Tilsett så alle tørre ingredienser, og eventuelle rosiner og bland godt sammen til det blir en fast masse.
- Bruk hendene og form rundstykker som du legger på stekebrett kledd med bakepapir. Jeg fikk totalt 14 rundstykker ut av denne deigen.
- Stekes på 180 grader varmluft i ca 20 min – følg alltid med på steketiden da den varierer både i forhold til ovn og størrelsen på rundstykkene.
- Avkjøl lett på rist før du nyter med ditt favorittpålegg!
Smaker himmelsk med Snøfrisk og litt urter!God fornøyelse!
-
Energikuler av aprikos, nøtter og litt sitron
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEnergikuler av aprikos, nøtter og litt sitronLes merEn enkel, rask og smakfull oppskrift proppet med energi. Perfekt å ha med ut på tur eller om du bare har lyst på noe godt.
Dette trenger du:
- 100 gram usaltede cashewnøtter
- 50 gram mandler (bruk gjerne andre nøtter også om du vil)
- 15 tørkede aprikoser
- 1 dl myke rosiner
- 1/2 sitron hvor du bruker revet skall samt saften
Dette gjør du:
- Bland alle ingredienser sammen i en blender og kjør til du har en klissete masse.
- Rull til små kuler og putt i en liten boks om du skal ut på tur.
- Har du noen til overs så kan disse fint oppbevares i fryseren (faktisk veldig gode også rett fra fryseren!)
God tur, og god fornøyelse!
-
Eplescones med kokos
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerEplescones med kokosLes merLyst på noe enkelt, nybakt og godt? Prøv denne da vel!
Dette trenger du:
- 1,5 dl Müsli med Chia
- 1 dl kokosmel
- 1 ts bakepulver
- 1/2 ts salt
- 2 grovt revne epler
- 1,5 dl kesam
Dette gjør du:
- Sett ovnen på 200 grader
- Bland de tørre ingrediensene i en bolle
- Riv eplene grovt og tilsett det tørre
- Bland inn kesam
- Form deigen/ røra til to runde kaker som du legger på et stekebrett dekket med bakepapir
- Lag et kryss i hver av kakene og sett til steking ca 25 min.
Nytes litt avkjølt, som de er, eller med for eksempel snøfrisk og en kopp te. Riktig god fornøyelse!
-
Kjøleskapsgrøt med bringebær eller mango
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt med bringebær eller mangoLes merKjøleskapsgrøt kan jo varieres i det uendelige. Her får du like godt to varianter.
MED BRINGEBÆR
Dette trenger du:
- 2 dl Müsli med Chia
- 2 dl skyr yoghurt kokos
- 0,5 dl vann
Dette gjør du:
- Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
- Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer. Denne oppskriften kan fint deles på to.
- Dryss på med gresskarfrø, solsikkefrø og friske bringebær.
MED MANGO
Dette trenger du:
- 2 dl Müsli med Chia
- 2,5 dl naturell yoghurt
- 0,5 dl vann
Dette gjør du:
- Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
- Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer. Denne oppskriften kan fint deles på to.
- Søt gjerne denne med litt honning før du drysser på mandler og mango da denne kun er blandet med naturell yoghurt.
Her kan jeg nesten garantere deg en god start på dagen!
-
Knekkebrødsticks med avokadokrem
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnekkebrødsticks med avokadokremLes merLitt sunnere form for snacks, men det er jo bare fint sålenge det smaker så godt!
Til Knekkebrødsticks trenger du:
- 1 pose Knekkebrødmiks
- 5 dl vann
- litt havsalt
- fersk rosmarin (prøv gjerne med andre urter også om du har det tilgjengelig)
Til Avokadokrem trenger du:
- 1 moden avokado
- litt limesaft
- 1-2 ss creme fraiche
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av Knekkebrødmiks posen. Etter å ha kjevlet ut røra, strør du litt havsalt samt fersk rosmarin over.
- Stek i 5 min før du tar ut og deler opp i passe størrelse. Bruk en pizzaskjærer til dette, det gjør det hele enklere. Du lager enkle riller uten å skjære helt igjennom, og på den måten er det enkelt å dele opp når knekkebrødene er ferdig stekt. Litt morsomt å lage tynne sticks som en forandring til vanlige ruter.
- Etter endt steketid tar du bakepapiret av og setter så knekkebrødene tilbake i avslått ovn med døren litt på gløtt – la de gjerne stå der noen timer så sikrer du at knekkebrød sticksene blir skikkelig sprø. Del så opp og legg i en type kakeboks, ikke plastboks for da vil de etterhvert bli myke.
- Avokadokrem lager du like før servering. Bland avokado, limesaft og creme fraiche i en blender slik at det blir en myk krem. Størrelsen på avokadoen avgjør hvor mye creme fraiche du trenger. Smak deg frem her.
Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!
Coop selger ferdige knekkebrød sticks som ikke er glutenfrie, men med Knekkebrødmiksen fra Det Glutenfrie Verksted lager du det veldig enkelt selv. Inspo til dette tipset hentet jeg fra coop.
-
Hirsegrøt
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerHirsegrøtLes merHirse er en berikelse i et glutenfritt kosthold. Hirse er en gruppe små kornslag med runde frø og regnes som en av de eldste kornsortene. Hirse er særlig rik på kisel (silisium) og inneholder også mye magnesium, fosfor, kalium, jern og fluor. Fettinnholdet er omtrent som hos havre.
Nå som Det Glutenfrie Verksted også har Hirseflak i "rent mel i posen" serien deler jeg denne oppskriften på Hirsegrøt. Og er du glad i tradisjonelle havregrøt vil jeg anbefale deg å teste ut denne for en fin avveksling til den tradisjonelle, men også fordi det smaker så godt. Nesten litt søt faktisk.
Dette trenger du til 2 porsjoner:
- 2 dl Hirseflak fra Det Glutenfrie Verksted
- 1/2 liter melk (plantebasert om du vil)
- Litt vann om du synes den blir for tykk
- 1/2 ts salt
- Litt smør, kanel og bittelitt sukker
Dette gjør du:
- Varm opp melken, forsiktig
- Dryss i hirseflak og litt salt
- Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
- Spe gjerne ut med litt vann om du synes grøten blir for tykk.
- Smak til med kanel, og litt smør/sukker og pynt gjerne med noen tørkede ringblomster slik jeg har gjort her ;)
Riktig god fornøyelse!
-
Kjøleskapsgrøt med ingefør, appelsin og eple
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt med ingefør, appelsin og epleLes merNå som høstmørket virkelig har senket seg, og alle sanser leter etter litt lys og snev av sol så er det desto mer viktig med en god start på dagen. Og om du i tillegg er litt rusten i halsen så kan denne anbefales!
Fersk ingefær, appelsin og litt eple blandet med næringsrik müsli ja det ble en skikkelig god kombo :)
Oppskriften er nok til 2 pers så her kan du kanskje overraske noen?
Dette trenger du:
- 2 dl Müsli med Chia
- 0,5 dl solsikkekjerner
- 2 ss fersk, revet ingefær
- 1 revet eple
- 1 appelsin - saften fra denne og bruk også fruktkjøttet
- ca 3 dl melk eller mandelmelk
- 2 dl naturell yoghurt
- hakkede mandler/ mandelskiver
Dette gjør du:
- Bland alle ingredienser (Müsli med Chia, solsikkekjerner, revet ingefær, revet eple, appelsinsaft/ appelsinkjøtt og melk) godt sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
- Settes kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer.
- Neste morgen tilsetter du yoghurt og blander godt
- Fordel grøten i to skåler, pynt med litt mandelskiver og eventuelt noen appelsinskiver og nyt en frisk start på dagen! :)
-
Glutenfri granola
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerGlutenfri granolaLes merHjemmelaget granola er vel noe av det smarteste du kan lage? Det sikrer en god start på dagen, i tillegg til at du selv kan bestemme andel sukker du vil tilsette for å gjøre den akkurat passe søt og smakfull uten at det nødvendigvis er sukker det er mest av i din løsning. Her er et forslag til ingredienser som du selvsagt fint kan endre på/ legge til om du ønsker å bruke for eksempel andre typer nøtter, tørket frukt og/ eller bær.
Dette trenger du:
- 250 gram Müsli med Chia fra Det Glutenfrie Verksted
- 250 gram diverse nøtter/ frø som hasselnøtter, mandler, mandelflak, valnøtter, solsikkekjerner, sesamfrø (jeg hadde nøtter igjen fra jul som jeg brukte)
- 2 ts havsalt
- 1 dl eplejuice
- 1 ss honning
- 1 ss smør
- 100 gram tørket bær/ frukt etter smak
Dette gjør du:
- Sett ovnen på 140 grader.
- Hakk alle nøtter grovt og bland med Müsli med Chia.
- Ha eplejuice, smør og honning i en liten kjele og varm opp dette til alt er løst opp
- Bland så det våte sammen med det tørre - blandes godt i en bakebolle
- Dekke et stekebrett med bakepapir og hell blandingen godt utover
- Stek i ca 50 min til blandingen har fått en fin og gylden farge, men pass på å røre og blande litt underveis slik at det blir tekst jevnt
- Avkjøles før du tilsetter tørket frukt/ bær
- Oppbevares i en tett glasskrukke eller boks.
God fornøyelse! :)
-
Knekkebrød med kremet tranebærost
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKnekkebrød med kremet tranebærostLes merDenne kremosten tar de hjemmelagede knekkebrødene til nye høyder ;)
Jeg synes fargen ble så fin i tillegg til at det smaker veldig godt selvfølgelig. Oppskriften får du her;
Til hjemmelagede Knekkebrød trenger du:
- 1 pose Knekkebrødmiks
- 5 dl vann
- litt havsalt
Det er flere av dere som savner denne miksen ute i butikk og det beste tipset her er å bestille direkte hos allergikost, så får du den sendt direkte hjem til deg. Følg denne linken til deres nettside
Til å lage kremet tranebærost trenger du:
- 1 friske tranebær
- 2 ss juice (jeg brukte appelsin)
- 1 ss lønnesirup
- 1/2 ts revet sitronskall (bruk økologisk sitron som ikke er sprøytet)
- 1 pk Snøfrisk naturell (125 gram)
- Litt salt og pepper
- Tranebær til pynt
- Frisk timian eller rosmarin
Dette gjør du:
- Følg fremgangsmåten på baksiden av Knekkebrødmiks posen. Etter å ha kjevlet ut røra, strør du bittelitt havsalt over.
- Stek i 5 min før du tar ut og deler opp i passe størrelse. Bruk en pizzaskjærer til dette, det gjør det hele enklere. Du lager enkle riller uten å skjære helt igjennom, og på den måten er det enkelt å dele opp når knekkebrødene er ferdig stekt.
- Etter endt steketid tar du bakepapiret av og setter så knekkebrødene tilbake i avslått ovn med døren litt på gløtt – la de gjerne stå der noen timer så sikrer du at knekkebrødene blir skikkelig sprø.
- Del så opp og legg i en type kakeboks, ikke plastboks for da vil de etterhvert bli myke.
- Kremet tranebærost lager du slik:
- Ha tranebær, juice, sitronskal og lønnesirup i en liten kjele
- La det koke sammen på svak varme til tranebærene er myke og det hele er blitt som en tykk saus. Avkjøl dette
- Ta snøfris i en bolle og visp den myk sammen
- Tilsett litt salt og pepper og visp sammen
- Tilsett så først halvparten av tranebærsausen og bland sammen, tilsett mer og rør sammen til du synes den har passe konsistens og smak. Om du vil ha den helt uten klumper kjører du den i en blender, hvis ikke holder det å røre sammen med en visp.
Så enkelt, og så godt! God fornøyelse!
Tranebærkremosten smaker sikker like godt på en ristet skive med fiberbrød, tror du ikke? ;)
-
Sunne lapper av quinoamel
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 1 KommentarSunne lapper av quinoamelLes merNoen ganger blir ting stående i kjøleskapet, en slump her og en slump der. Eller bananer som er i overkant brune. Ofte blir det til vafler eller pannekaker her i huset, men i dag ble det en litt ny variant - nemlig disse supergode lappene basert på mitt økologiske quinoa mel - sunt og godt!
Dette trenger du:
- 2 dl Quinoamel fra Det Glutenfrie Verksted
- 1 ts bakepulver
- 2 egg
- 1 moden banan
- 1/2 ts salt
- 1 dl melk (jeg brukte rester av laktosefri matfløte)
- 4 ss kokosyoghurt (eller kesam, rømme, creme fraiche, annen yoghurt)
Dette gjør du:
- Bland banan, egg og melk/ yoghurt med stavmikser til en jevn røre
- Tilsett det tørre og visp lett sammen
- Smelt litt smør i stekepanna og stek små fine lapper (bruk en liten sausøse så er det enklere å disponere røra)
- Stek og kos dere med nystekte lapper med friske bær, syltetøy, litt honning, eller rett og slett som de er.
-
Bokhvetegrøt med plommer
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerBokhvetegrøt med plommerLes merNå som Det Glutenfrie Verksted har introdusert Bokhveteflak i "rent mel i posen serien" deler jeg denne oppskriften på en alternativ havregrøt hvor jeg har byttet ut havregryn med bokhveteflak.
En liten tvist og forandring på den vanlige grøten, og ved å tilstte noen plommer i så blir jo dette en helt ny nytelse - som både metter og varer :)
Dette trenger du til 2 porsjoner:
- 2 dl Bokhveteflak fra Det Glutenfrie Verksted
- 4 dl melk (plantebasert om du vil)
- Litt vann om du synes den blir for tykk
- 1/2 ts salt
- 2 plommer, uten sten og delt i biter som du har i selve grøten
- 2 plommer som du deler opp til topping
- 50 gram valnøtter
- Litt honning
Dette gjør du:
- Varm opp melken, forsiktig
- Dryss i bohveteflak, litt salt og plommebiter
- Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
- Spe gjerne ut med litt vann om du synes grøten blir for tykk.
- Del opp plommer og fordel dette over grøten sammen med valnøtter og en liten tvist med honning om du vil.
-
Müsligrøt med chia
25/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerMüsligrøt med chiaLes merDenne oppskriften fant jeg inspirasjon til i bladet Shape-up. Forsøkte meg på den en dag formen ikke var helt på topp, jeg var frossen og litt små forkjøla. Tror faktisk denne gjorde meg frisk jeg Uansett en skikkelig smakfull variant av den tradisjonelle havregrøten!
Dette trenger du:
- 1,5 dl Müsli med Chia
- 3 dl vann
- 1 gulrot
- 1/2 eple
- 1 god klump ingefær
- 1/2 ts kanel
- 1/2 ts gurkemeie
- 1 ts honning (ikke nødvendig)
- 1 neve hasselnøtter
Dette gjør du:
- Start med å riste hasselnøtter på ca 180 grader i 12 min.
- Rasp gulrot, eple og ingefær
- Bruk fingrene til å presse ut juicen fra ingefæren.
- Ha havregryn, raspet gulrot, eple, ingefærsaft og vann i en liten kjele
- Kok opp på middels varme mens du rører forsiktig, til du får en passe grøtete konsistens
- Smak til med kanel, gurkemeie og honning og pynt med friske eplebiter og ristede hasselnøtter
Riktig god fornøyelse!
-
Kjøleskapsgrøt med blåbær
11/09/2019 - Det Glutenfrie Verksted 0 KommentarerKjøleskapsgrøt med blåbærLes merKjøleskapsgrøt kan man nesten bli avhengig av – utrolig smakfullt og veldig mange variasjonsmuligheter! Nyheten «Müsli med Chia» kvalifiserer til nøkkelhullmerket som vil si at den scorer høyt på at den ikke er tilsatt sukker, eller salt i tillegg til at den har bra med fiber i seg. Med andre ord en sunn müsli miks og en optimal ingrediens i denne kjøleskapsgrøten. Her er en variant som jeg har dilla på om dagen.
Dette trenger du:
- 2 dl Müsli med Chia
- 2,5 dl kokosmelk (gjerne den fete da den gir mer smak)
- 0,5 dl vann
- 6 ss frosne blåbær
Dette gjør du:
- Bland alle ingredienser sammen i en skål, gjerne et norgesglass som du kan feste lokk på.
- Settes så kaldt i kjøleskapet over natten, eller minimum 5 timer.
- Denne oppskriften kan fint deles på to.
Super start, eller avslutning på din dag!
Tips!
Mange av dere har Müsli miks med bær som en klar frokostfavoritt - bruk den som base om du vil. Det blir også en knall start på dagen! Da kan du redusere antall ss frosne blåbær i oppskriften siden det allerede er tørkede bær i denne miksen.